Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzi stiprā dzimuma pārstāvji mēdz žēloties, ka viņiem neizdodas pievilkties pie stieņa. Citiem knapi sanāk izmocīt vien dažas reizes. Lai sasniegtu vēlamo rezultātu, nepieciešams laiks un pareiza vingrojuma izpildes tehnika. Drīz vien sapratīsi, ka pievilkties nemaz nav tik grūti, kā sākotnēji šķitis.


Pievilkšanās ir viens no grūtākajiem, bet arī efektīvākajiem vingrojumiem ķermeņa augšdaļas stiprināšanai. To veicot, iespējams attīstīt roku, plecu, krūšu, vēdera un muguras muskulatūru (tostarp dziļos muguras muskuļus!), kā arī iemācīties labāk pārvaldīt savu ķermeni un turēt līdzsvaru. Vingrojums arī palielina satvēriena spēku, uzlabo stāju, kā arī pašapziņu un gribasspēku.

Apgūstam tehniku

Pirmais uzdevums – apgūt pareizu vingrojuma izpildes tehniku, vēstī portāls Medaboutme.ru. Nostājies taisni zem pievilkšanās stieņa un satver to tā, lai rokas būtu plecu platumā.

Pēc tam karājies, pilnībā iztaisnojot rokas un nedaudz pavelkot plecus atpakaļ. Sasprindzinot muskuļus, apstādini ķermeņa šūpošanos, pretējā gadījumā vingrojumu tev vairāk palīdzēs veikt inerce, nevis paša muskuļi un tas būs mazāk efektīvs. Stingri sažmiedz stieni un vienmērīgi pievelcies uz augšu. To darot, nestiep kaklu uz augšu. Velc sevi uz augšu, kamēr zods ir virs stieņa. Pēc tam lēnām laidies lejā, iztaisnojot rokas.

Foto: PantherMedia/Scanpix / Kadrs no video / PantherMedia/Scanpix / RIA Novosti/Scanpix

Nesatraucies, ja nevari pievilkties pat vienu reizi. Kādu laiku tev nāksies piestrādāt pie muskuļu spēka palielināšanas un tehnikas apgūšanas.

Palūdz draugu mazliet piepalīdzēt, turot kājas, vai izmanto elastīgo lenti. Vienu tās galu piestiprina pie stieņa, bet otrā ieliek kājas – nostieptā gumija saraujoties palīdz pievilkties. Elastīgā lente nopērkama sporta preču veikalos. Daļā trenažieru zāļu ir speciāli trenažieri pievilkšanās iemaņu attīstīšanai.

Uzlabo savas spējas un muskuļu spēku, pievelkoties pie zema pievilkšanās stieņa no guļus pozīcijas. Kā pievilkšanās stieni vari izmantot uz statīva novietotu svaru stieni vai zemu nolaistus vingrošanas riņķus. Pievelcies, turot elkoņus tuvu ķermenim un balstoties pret grīdu ar papēžiem.

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai uzlabotu tehniku un stiprinātu muskuļus, nostājies uz krēsla vai cita paaugstinājuma tā, ka zods ir virs stieņa, un lēnām veic tikai kustību lejup. Starp citu, tā ir pati būtiskākā pievilkšanās daļa.

Kad pamati apgūti, vari eksperimentēt

Kad esi apguvis bāzes pievilkšanos, vari ķerties pie eksperimentiem. Apgriezts satvēriens ar tuvu novietotām plaukstām lieliski attīsta roku bicepsus, savukārt plats satvēriens, kad rokas ir platāk par pleciem, stiprina muguras muskuļus.

Ātra pievilkšanās – labs vingrojums, kas māca labāk kontrolēt savu ķermeni un izmantot inerces spēku. Savukārt roku spēka uzlabošanai vislabākā būs bāzes pievilkšanās, izmantojot papildu smagumu. Pieredzējuši sportisti parasti pie vidukļa ar speciālu jostu piekar svaru ripu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!