Foto: Shutterstock

Līdz ar īsti pavasarīga laika iestāšanos pilsētā pieaug sportotāju skaits. Par to, kā pareizi iesildīties, stāsta "Nike Run Club" treneris Arnis Ozoliņš.

"Vienmēr ieteicams iesildīt gan muskuļus, gan saites, veicot dažādus lokanības un stiepšanās vingrinājumus. Katrs var izvēlēties sev ērtāko veidu – vai sākt no ķermeņa lejasdaļas vai otrādi, bet galvenais censties iesildīt muskuļu grupas, kas tiks visvairāk nodarbinātas. Dodoties skriet vai velo izbraucienā, galvenā slodze ir uz kāju muskulatūru, tādēļ to vajadzētu iesildīt visvairāk. Papildus muguras muskulatūras, sānu un roku iesildīšana par sliktu nenāks".

Viens no iesildīšanās vingrinājumiem apakšstilbu un Ahileja saites iesildīšanai/iestiepšanai – ar taisnām rokām atspiesties pret jebkādu virsmu, pārmaiņus pa vienai kājai izstiept uz aizmuguri un pielikt papēža daļu pie zemes. Tādējādi tiek iestiepts gan apakšstilbs, gan Ahileja saite.

Uz līdzenas vietas izstiept vienu kāju taisnu uz priekšu ar purngalu vērstu uz augšu, otru kāju saliektu un ar taisnu muguru, rokām atspiestām pret priekšējās kājas augšstilbu, stiepties uz priekšu.

To pašu var veikt arī pirms velo izbrauciena, kad velosipēds ir jau pie sāniem.

Foto: Shutterstock

Sportojot divatā, ļoti efektīvs vingrinājums augšstilbu muskulatūras iesildīšanai ir, pieturoties vienam pret otra plecu, ar otru roku pacelt kāju uz aizmuguri. Tādējādi tiek iestiepta kāju lielo muskuļu grupas priekšējā daļa, kas sportojot tiek visvairāk noslogota.

No ķermeņa apakšdaļas vēl atliek tikai iesildīt lielo muskuļu grupu aizmugurējo daļu. To var izdarīt gan veicot izklupienu uz priekšu, gan arī taisnu kāju paceļot un uzliekot uz kāda paaugstinājuma, censties paliekties uz priekšu.

Pirms jebkuras sportošanas jāatceras par ķermeņa augšdaļu, kas arī tiek noslogota fiziskas slodzes laikā. Efektīvs veids kā to darīt ir, turot vienu roku sānos, novietojot kājas plecu platumā un liecoties uz vienu sānu.

Ja kādu vingrinājumu neizdodas veikt maksimāli pareizi, tad ieteicams stiepties iesākumā tik tālu, cik ķermenis ļauj. Laika gaitā saites kļūs elastīgākas un būs arvien vieglāk. Cenšoties ar pirmo reizi maksimāli iestiept katru saiti, vingrinājums tiks izpildīts nepareizi un tā jau būs ķermeņa mocīšana.

Kad šī mazā 10 minūšu iesildīšanās ir veikta, tad droši var doties skrējienā vai velo izbraucienā un baudīt aktivitāti un apkārtējo skatu, nevis uztraukties par traumu gūšanu.

16. maijā tirdzniecības centrā "Spice" notiks Mājsaimnieču olimpiāde, kurā šogad uzsvars tiks likts uz sportiskām bezmaksas aktivitātēm ikvienam interesentam. Piemēram, plkst. 13.30 ikviens aicināts uz jogas nodarbību, bet no plkst.12.00 būs iespēja bezmaksas piedalīties Nike Run Club vingrošanas treniņā, basketbola aktivitātēs, veiklības stafetē bērniem un citās aktivitātēs ārā. Vairāk par olimpiādi var uzzināt www.spice.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!