Problēmas, kas saistītas ar notievēšanu, noved pie šķietami vienkārša risinājuma: mazāk ēst, vairāk sportot. Tomēr šī likuma šķietamā vienkāršība patiesībā ir diezgan mānīga... Kādēļ tā, skaidro amerikāņu sporta medicīnas eksperti.
Sākums.

Šajā rakstā apskatīti 4 jautājumi:

Kādam ir jābūt pareizam uzturam, lai notievētu?

Pastāv iespēja, ka tavu korpulenci izraisījusi kāda slimība, visbiežāk tie ir hormonālie traucējumi. Saprotams, ka šeit droša atbilde ir tikai tava ārsta kompetencē. Ja turpretī tava veselība ir ideāla, tad veiksmīgas notievēšanas ir diezgan vienkārša. Pie virtuves galda vajag uzņemt mazāk kaloriju, nekā tu iztērē diennakts laikā (darbā, rūpēs par ģimeni utml.).

Tiesa, šai receptei ir savi trūkumi. Ikdienas dzīve liek mums iztērēt gaužām maz kaloriju, lai gan, iespējams, mājsaimniecei dienas beigās varētu šķist, ka viņa ir pārgurusi. Spried pati: liela dzīvokļa uzkopšana vairāku stundu garumā nozīmē, ka tiek “sadedzinātas” 90 līdz 110 kalorijas. Divreiz vairāk tu iegūsti vietā, ja apēdīsi nelielu tortes gabaliņu.

Lai līdzsvarotu niecīgo enerģijas patēriņu ar savu uzturu, tev vajadzētu gaužām maz ēst. Tas, savukārt, nozīmētu mūžīgu vājumu, miegainību, nervozitāti, trauslus nagus, izkrītošus matus un sliktu ādas krāsu.

Kur ir izeja? Dzīvē ir jāatrod vieta un laiks sporta nodarbībām. Tad tu “sadedzināsi” ļoti daudz kaloriju, bet apēdīsi – arī diezgan daudz, tomēr mazāk, nekā iztērēsi. Tavs organisms saņems visu, kas tam vajadzīgs, lai uzturētu labu veselību, turklāt, tam nāksies “ķerties” arī pie zemādas tauku slāņiem – kalorijas taču nepietiks! Ja starp uzņemto un iztērēto kaloriju daudzumu radīsies vismaz 300 kaloriju starpība, ar to pilnīgi pietiks, lai tavs ķermenis sāktu darboties “tauku sadedzināšanas” režīmā.

Kas svarīgāk notievēšanai: samazināt vispārējo kaloriju patēriņu vai mazāk ēst “nevēlamos” produktus ar augstu tauku saturu?

Galvenais – samazināt vispārējo kaloriju daudzumu. Svarīgs ir uztura sastāvs. Notievēšanai ir vienkāršs noslēpums: jāiztērē vairāk enerģijas, nekā tu uzņem ar ēdienu, tas arī viss.

Pieņemsim, ka no rīta tu devies 1 km garā skrējienā, bet pēc tam ieturēji brokastis, kas arī bija vienīgā ēdienreize līdz vakariņām. Lai ko tu arī neapēstu – treknas tortes gabaliņu, hamburgeru, vai izdzertu pudeli alus, kādu laiku tu tik un tā turpināsi notievēt, jo apēsto kaloriju daudzums ir bezgala niecīgs salīdzinājumā ar distancē patērēto. Tomēr, ja tu nesāksi pareizi ēst, t.i. ar minimālu tauku saturu, šādā veidā tev nekad neizdosies stabili turpināt notievēšanu.

Kā aprēķināt optimālāko kaloriju daudzumu, lai, notievējot, nezaudētu muskuļus?

Ja tavs svars samazinās vairāk kā par vienu kilogramu nedēļā, tad tev sadeg ne tikai tauki, bet arī muskuļi. Mēs zinām, ka kilogramā tauku slāņa ir aptuveni 7000 kaloriju. Tādēļ kopējais kaloriju deficīts nedrīkst pārsniegt 7000 vienības nedēļā. Izdali šo skaitli ar septiņām dienām un tu iegūsi diennakts kaloriju deficītu (1000 vienības). Tomēr arī tas ir riskants notievēšanas variants, kas neizbēgami “aiznesīs” sev līdzi arī muskuļus. Par drošu kaloriju starpību vienai diennaktij speciālisti uzskata 300-500 kalorijas.

Ja tev patīk aritmētika, tu vari izmantot otru metodi. Vispirms tev jānosaka, cik kalorijas tavs organisms sadedzina vienā diennaktī, un to tu izdarīsi sekojošā veidā: savu svaru pareizini ar skaitli, kas visvairāk atbilst tavam fiziskās aktivitātes veidam. Lūk, šie skaitļi: ļoti niecīga fiziskā slodze – 14; viegla slodze – 17; vidēja – 18,5; smaga slodze – 22,5.

Ja tu patērē vairāk kaloriju, nekā iegūtais abu skaitļu reizinājums, tad tas nozīmē, ka tās uzkrājas tauku veidā, un svars atbilstoši pieaug. Lai nokristos svarā, vajag samazināt kaloriju daudzumu uzturā. Vai arī palielināt fiziskās aktivitātes līmeni.

Vai tauki, kas ar uzturu nonāk organismā, vienmēr uzkrājas zemādas tauku slānī?

Teorētiski, tauku šūnas ir elastīgi rezervuāri, kas viegli uzņem tik daudz tauku, cik to apvalks spēj izturēt. Tieši tā notiek liekā svara rašanās process. Taču tikpat viegli tauku šūnas arī “atdod” taukus un asinis, lai tās kļūtu par “degvielu” fizisko aktivitāšu laikā.

Vai tu pieņemsies svarā no apēstajiem taukiem, atkarīgs no tā, cik kalorijas tu patērē. Ja daudz, tad par tauku slāni tev nebūtu jāuztraucas. Jā tavas tauku šūnas uzņem apēstās taukvielas, taču tai pat laikā arī “palaiž” tās asinsritē, atbilstoši tavam ekstremālajam enerģijas patēriņam. Vispār, ja vēlies ātrāk notievēt, tad taukus vajag ēst mazāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!