“Jānoskrien tikai daži kilometri!” tā sevi iedrošināja Evija, ģērbjot sporta tērpu, lai dotos rīta skrējienā. Tomēr necilais mikrorajons tā arī nenovērtēja viņas firmīgo sporta ekipējumu, jo visu treniņam atvēlēto laiku Evija pavadīja pie kafijas tasītes un bulciņām vietējā kafejnīcā.
“Šī ir pēdējā cigarete!” svinīgi sev apsolīja Marita, aizdedzinot mazo uguntiņu uz balkona, kur viņu parasti izdzina pārējie nesmēķējošie ģimenes locekļi. Tai pat laikā viņa apzinājās, ka pēc trijiem nesekmīgiem mēģinājumiem atmest smēķēšanu (kura pie tam prasa smuku naudiņu), viņas vārdiem ir graša vērtība.

“Tā tik ir paškontrole!” brīnījās draudzenes, redzot kā Sanita atsakās no kārtējā kārdinošā šokolādes tortes gabaliņa. Līdz pusnaktij viņa baudīja komplimentus un pārējo ciemiņu apbrīnu. Pēc tam viņa izgāja “paelpot svaigu gaisu” un kārtīgi pieēdās diennakts kafejnīcā ielas pretējā pusē. Atgriežoties ballītē, viņa izmantoja pustumsu un vispārējo jautrību dejās, lai apēstu vēl trīs kūkas gabaliņus.

Kas gan var izraisīt lielāku izmisu, kā gribasspēka trūkums? Mēs esam cieši pārlieicnāti, ka atliek vien saņemt dūšu un vienā paņēmienā var atbrīvoties no visiem vecajiem paradumiem vai liekā svara kilogramiem, beidzot aiziet pie zobārsta vai apmeklēt sporta zāli utt. Kad tas neizdodas, mēs sākam sevi uzskatīt par neveiksminiekiem, zaudētājiem. Tas viss, protams, pazemina pašnovērtējumu.

Tomēr nevajadzētu pārāk aizrauties ar sevis vainošanu un mocīties pašpārmetumos, jo zinātnieki ir noskaidrojuši, ka ķīmiskajiem procesiem mūsu organismā un iedzimtībai ir daudz lielāka ietekme uz mūsu uzvedību, nekā līdz šim bija pieņemts uzskatīt.

Ar gribasspēku iespējams pateikt “nē” kaut kādai rīcībai. Taču negatīvā nostāja ir nekonstruktīva un nesniedz vajadzīgo rezultātu. Lai gan mūsdienās no cilvēkiem tiek prasīta liela izlēmība un apņēmība, lai pretotos tādiem kārdinājumiem, kādi Ādamam un Ievai pat sapņos nerādījās. Viņiem vajadzēja atteikties tikai no viena ābolīša, taču mūsu acu priekšā pastāvīgi ir kārdinājumi lētas, treknas un kalorijām pārpilnas barības izskatā.

Vispār, kas attiecas uz veselīga dzīvesveida uzsākšanu, uzturēšanu vai uzlabošanu, nevar vairs paļauties tikai uz skaidro saprātu vien.

Kurš vainīgs?

Gribas brīvība teorētiski ir iespējama, taču cilvēka fizioloģija darbojas pēc saviem likumiem, ko nosaka ķīmiskie procesi smadzenēs un pārējā ķermeņa daļā. Piemēram, mēs varam būt ģenētiski vai psiholoģiski “noregulēti” uz bada laikiem, un organisms centīsies veidot rezerves tauku krājumus. Smadzenēs esošie baudas centri, kuri ļauj mums izjust labsajūtu ēšanas laikā, var ieslēgties arī medikamentu, alkohola, narkotiku ietekmē...

Iedzimtas var būt arī tādas īpašības, kā muskuļu reakcija uz fizisko slodzi un patērētās enerģijas daudzumu; izmaiņas vielmaiņas procesos kā atbildes reakcija uz pārēšanos; un arī īpaša patika vai nepatika pret kādām garšvielām vai saldējumu!

Taču pat speciālisti, kuri labi pārzina fizioloģijas ietekmi uz cilvēku uzvedību, netaisās apgalvot, ka cilvēki ir tikai bezpalīdzīgi organisma bioķīmisko reakciju upuri. Nevajag ar varu sevi piespiest, tomēr jāiemācās valdīt pār sevi. Tā vietā daudzi cilvēki zinātniskos atklājumus izmanto, lai attaisnotu savu slinkumu, pārēšanos, sliktus ieradumus un atteikšanos no veselīga dzīvesveida.

Izprotot – izlem

Vispirms izanalizē pašreizējo situāciju, lai iegūtu atskaites punktu savu sasniegumu novērtēšanai. Pēc tam nosaki mērķus, kam jābūt viegli sasniedzamiem, konkrētiem, īslaicīgiem – tikai tā tie kalpos par ceļa rādītājiem ceļā uz veiksmi. Jo vairāk tādu starpposmu izdosies realizēt, jo veiksmīgāka un laimīgāka tu jutīsies.

Pieņemsim, ka tu gribi pazemināt holesterīna līmeni organismā. Sāc ar to, ka atsakies no sarkanās gaļas patēriņa pirmdienās. Un paskaties, kas no tā sanāks.

Vai iespējams atteikties no dienišķā hamburgera? Ja nē, tad interesanti - kāpēc? Varbūt liktenīgā kļūda bija pasūtīt salātiņus kafejnīcā, kas ir pazīstama ar saviem hamburgeriem? Vajag noskaidrot, kur, kad un kāpēc tu nogriezies no izvēlētā ceļa, un tikai pēc tam jādomā, kā novērst šķēršļus.

Tā kā tev aizvien biežāk izdosies sasniegt izvēlētos mērķus, tava vēlme ievērot veselīgu dzīvesveidu nenovēršami pastiprināsies. Gandrīz neapzināti tu radīsi nepieciešamos apstākļus un noformēsi tādu vidi, kas ļaus tev gūt aizvien lielākus panākumus.

Vēl pēc kāda laika tev vairs nebūs jādomā par saviem paradumiem un jāpiepiež sevi kaut ko uzsākt lietas labā. Ja trīs mēnešus pēc kārtas tu regulāri skriesi no rītiem, tad vēlāk tev vairs nenāks prātā domas par to, cik ilgi būs jāskrien un ka ārā ir slikts laiks. Tu vienkārši piecelsies, uzvilksi sporta tērpu un dosies laukā skriet.

Toties apkārtējie būs pārliecināti, ka tev ir gluži pārcilvēcisks gribasspēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!