Klāt pavasaris, un vieglais apģērbs nespēj noslēpt ziemā uzkrāto lieko nastu. Aktīva nedēļas nogale būtu labs sākums rūpēm par savu ķermeni. Fitnesa trenere Inete Auziņa iesaka, kā veselīgāk pavadīt brīvdienas.

Kādas visbiežāk ir mūsu nedēļas nogales? Sestdienās vēlas brokastis ar svaigām maizītēm un daudziem kārumiem. Diena nesteidzoties turpina savu gaitu. Padarīti tiek mājas darbi un TV raidījumi seko viens otram, uzgraužam našķus un nākošā filma jau klāt, tikai ērtāk jāiekārtojas dīvānā. Svētdienā nedrīkstam aizmirst radus /draugus/ un lielās svētku pusdienas – ar štovētiem kāpostiem un cepešiem.

Dati liecina, ka nedēļas nogalē cilvēki 18 līdz 49 gadu vecumā kārtīgi izguļas (24%), tad slinko visu dienu (27%), bet 40% pārsvarā skatās TV.

Šajā skaistajā idillē starp ziemas guļu un pavasara miegainību tomēr ir jāiespraucas aktīvam dzīves veidam. Lūdzu nevelciet segu pār galvu, cerot tāpat sapņojot iegūt labu veselību, skaistu ķermeņa formu un labsajūtu.

Arī nedēļas nogalēs leciet tik no gultas ārā un meklējiet savas sporta kurpes! Jau tagad izplānojiet 48 stundu ilgu veselīga dzīvesveida programmu nedēļas nogalei. Tas dos tonusu ne tikai nākošai darba nedēļai, bet turpmākiem dzīves gadiem. Lai uzsāktu jaunu, skaistu dzīvi, vispirms nāksies šķirties no pāris liekajiem svara kilogramiem.

Lai šī programma būtu interesanta, variēsim to no trīs populārākajiem veidiem:

  • riteņbraukšanas,
  • peldēšanas,
  • skriešanas.

Bet tā kā cilvēki nevar pārtikt tikai no kustībām vien, iesakām arī garšīgu uzturu, kas nepārslogo organismu. Nedēļas nogale mums jāpārvērš svētkos miesai un dvēselei.

Sestdienai jāsākas agri no rīta. Slinkumu atstājam zem deķa. Pārlieciniet sevi – es to varu! Tas funkcionēs lieliski. Ja riteņbraukšanai, skriešanai ārā ir slikts laiks, aizvietojiet to ar treniņnodarbību sporta zālē.

Piedāvājam vienu no aktīvas atpūtas variantiem brīvdienās – 48 stundām:

Sestdiena.
Uzsāksim dienu ar vieglām brokastīm un glāzi apelsīnu sulas. Sekos 45 līdz 60 minūšu ilgs skrējiens (pastaiga). Pusdienās baudīsim rīsus ar sēnēm, bet pāris stundas vēlāk ieteiktu apmeklēt fitnesa klubu, apvienojot izturības treniņu (izmantojot kardiotrenažierus) ar spēka treniņu muskulatūrai. Vakariņās – glāze kefīra vai arī tēja. Nu pienācis laiks arī izklaidei kādā klubiņā, lai priecātos un dejotu līdz pusnaktij.

Svētdiena.
Pēc brokastīm, kas nepārslogo mūsu organismu, iesakām izpildīt iesildīšanās vingrinājumu – elpošana, stiepšanās. Svētdienas rītam piemērotas jogas nodarbības – atslābināšanās pēc spriedzes un reizē koncentrēšanās nākošajai nedēļai, kā arī pastaiga. Vēlāk sekos 30 līdz 40 minūšu peldēšana, sauna un masāža – laba relaksējoša procedūra svētdienas vakaram.

Kas jāievēro!
Netrenētiem (iesācējiem) skriešana jāaizstāj ar ātru pastaigu, veicot apmēram 2 km 15 līdz 20 minūšu laikā, jāelpo vienmērīgi. Labā fiziskā formā esošiem, ja skrējiens ilgs 45 minūtes ar ātrumu 8 km/h, tad tiks patērētas 540 kkal. Skriešanu varam kombinēt ar iešanu (5 min. skrienam, 3 min. ejam).

Riteņbraukšana labi trenē sirds – asinsvadu sistēmu, izturību, atbrīvo no stresa (2 stundās kaloriju patēriņš līdz pat 1200 kkal). Peldēšana uzlabo lokanību, labs sirds treniņš un tauku “dedzinātājs” (1 stundā līdz pat 800 kkal).

Nedēļas nogalē uzturā lietojiet rīsus – tie satur kāliju, balastvielas, B vitamīnu, minerālvielas. Veselīgākie ir brūnie (neattīrītie) rīsi.

Raksta autore Inete Auziņa ir Latvijas Fitnesa Treneru un Instruktoru Profesionālās biedrības un fitnesa kluba “A + S” vadītāja.

Jautājumus fitnesa speciālistiem sūtiet uz adresi sieviete@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!