Foto: Shutterstock
Vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, bet treniņi nenes gaidīto rezultātu. Iespējams, nekad nekas arī nemainīsies un došanās uz sporta zāli ir laika izniekošana. Lai sasniegtu rezultātu, ir jāsaprot, ko vēlies sasniegt un attiecīgi tam arī jārīkojas. Atkarībā no tā, vai vēlies dedzināt taukus vai audzēt muskuļus, atbilstoši ir jāizvēlas ne vien treniņa veids, bet arī jāveido ēšanas režīms. Turklāt pastāv vairāki vingrojumi, kuru izpildīšana atsevišķi ir pilnīga laika izniekošana.

"Viņa" jau rakstīja, ka, lai treniņš nestu rezultātu, ir būtiski tas, ko tu ēd pirms un pēc tā. Fitnesa trenere Eva Dzelme norāda, ka uz treniņu nekādā gadījumā nedrīkst doties ar burkšķošu vēderu, turklāt ēdiens jāizvēlas atbilstoši treniņa mērķim. Ieteikums kaut ko apēst divas stundas pirms treniņa ir teju universāls. Pēc treniņa gan ieteikumi atšķiras atkarībā no treniņa mērķa. Ja treniņa mērķis ir audzēt un veidot muskuļus, uzreiz pēc tā nepieciešams paēst olbaltumvielas saturošus produktus, bet, ja vēlies dedzināt taukus un zaudēt svaru, nopietni ēst nevajadzētu vismaz stundu. Vari apēst kaut ko nelielu un ļoti vieglu.

Vairāk par to, kā ēst, lai treniņš nestu rezultātu, lasi šeit.

Vingrojumi, kas nenes rezultātu

Foto: Shutterstock
Tas, ka apmeklē sporta zāli, nenozīmē, ka ātri iegūsi vēlamās ķermeņa aprises. Ir vērts ieklausīties trenera padomos ne tikai, lai sevi nesavainotu, bet arī, lai sasniegtu iecerēto rezultātu. Bez iemaņām un zināšanām dažādu vingrojumu veikšana var būt teju bezjēdzīga, neatkarīgi no patērētā laika. "Prevention" ir apkopojis vairākus vingrojumus, kuru veikšana sporta zālē ir pilnīga laika izniekošana, ja vēlies zaudēt svaru, kā arī ieteikumus vēlamā rezultāta sasniegšanai.

Sēdus trenažieris augšstilbiem

Šis trenažieris noteikti stiprinās tavus muskuļus, bet nepadarīs kājas slaidākas un tauciņus nededzinās. Ja vēlies tievākus augšstilbus, daudz efektīvāki būs izklupieni – gan uz priekšu un aizmuguri, gan uz sāniem. Izklupieni stiprinās ne tikai kājas, bet visu ķermeni, turklāt, lai tos izpildītu, tev nav jādodas uz sporta zāli.

Kāju iztaisnošanas trenažieris

Foto: Shutterstock
Arī šī ierīce ir paredzēta muskuļu stiprināšanai, nevis svara zaudēšanai. Tāpat jāpiebilst, ka trenažiera izmantošana var radīt ļoti lielu un nevajadzīgu slodzi taviem ceļiem. Ja vēlies atbrīvoties no tauciņiem, efektīvāki būs pietupieni un izklupieni.

Parastā "presīte"

Pārvietošanās no guļus uz sēdus pozīciju un atpakaļ vienkārši nav īpaši efektīvs vingrojums, jo nodarbina pārāk maz muskuļu. Daudz efektīvāka ir balsta stāja, kas stiprinās, gan vēdera, gan muguras muskuļus, ļaujot iegūt pievilcīgas formas ātrāk. Tāpat jāņem vērā, ka presītes pildīšana rada lielāku risku muguras savainošanai nekā balsta stāja.

Pagriezieni vai noliekšanās ar stieni uz pleciem

Šis vingrojums, iespējams, nav tik izplatīts. Tā būtība ir sekojoša: cilvēks sēž uz grīdas ar priekšā nedaudz saliektām kājām, uz pleciem ir novietots svaru stienis (tas var būt arī vienkāršs slotas kāts), ko abās pusēs satver ar rokām. Ar iztaisnotu muguru veic pagriezienus vai noliekšanos uz vienu un otru pusi. Šajā gadījumā uz pleciem novietotais smagums vienkārši nesniedz nepieciešamo pretestību. Daudz efektīvāka būs balsta stāja uz sāniem.

Sēdus trenažieris krūšu muskuļiem

Arī vingrošana šajā trenažierī var nebūt tik efektīva, kā varētu šķist, jo sēdus pozīcija ļauj slodzi pārnest uz citām ķermeņa daļām. Tas nedos vēlamo efektu, ja vienkārši vēlies pavisam nedaudz uzlabot savu formu un treneris šo vingrojumu nav iekļāvis tavā treniņu programmā. Labāk izpildi atspiedienus – tie liks vienmērīgi nodarbināt abas ķermeņa puses un stiprinās ne tikai roku un krūšu muskuļus, bet arī muguras un vēdera muskuļus.

Guļus trenažieris kājām

Foto: Shutterstock
Kāju saliekšana un iztaisnošana, atrodoties guļus pozīcijā, nodarbina ļoti nedaudzas muskuļu grupas. Daudz efektīvāka ir noliekšanās uz priekšu ar taisnu muguru un vienu, paceltu kāju (parādīts attēlā). Vingrojums stiprina muguras lejasdaļu, sēžas muskuļus, augšstilbus un apakšstilbus. Tā kā vingrojuma laikā nepieciešams noturēt līdzsvaru, tu stiprināsi arī vēdera un muguras muskuļus.

Svaru spiešana ar kājām

Šī vingrojuma galvenā problēma ir tā, ka ļoti daudz cilvēku mēdz izvēlēties pārāk lielu svaru un gūst ievainojumus. Iegūtais rezultāts nav tā vērts, jo ir drošāki un krietni efektīvāki vingrojumi kājām, piemēram, pietupini, turot rokās vai uz pleciem svarus. Arī šo vingrojumu laikā neaizmirsti, ka tava ķermeņa pozīcija ir ļoti svarīga, lai negūtu savainojumus.

Ja tavs mērķis ir slaids viduklis, šeit vari iepazīties ar pieciem vingrojumiem tā iegūšanai.

Citas kļūdas, kas neļauj iegūt sapņu figūru

Foto: Shutterstock
Ja esi pārliecināta, ka ēd pareizi un arī vingrojumus esi izvēlējusies pareizi, bet svars, kā arī tavas auguma aprises tik un tā nemainās, iespējams, tu pieļauj kādu citu kļūdu. "Health" ir apkopojis piecus biežākos paradumus, kas neļauj zaudēt svaru un notievēt tiem, kas to vēlas.

Taupīšanās īpašajiem gadījumiem

Neatkarīgi no tā, vai ieplānotas bagātīgas vakariņas vai vakars, kurā reizē ar filmu skatīšanos plānots notiesāt pamatīgu daudzumu uzkodu un našķu, maltīšu izlaišana, lai neuzņemtu pārāk daudz kaloriju, ir teju pati lielākā kļūda, ko tu vari pieļaut. Dienas laikā vari izvēlēties produktus, kuros ir mazāk kaloriju, bet nekādā gadījumā neturi sevi badā un neēd ievērojami mazāk nekā parasti. Tas, visticamāk, beigsies ar negausīgu rīšanu vēlāk.

Salāti brokastīs, pusdienās, vakariņās

Ir ļoti labi papildināt savu ēdienkarti ar zaļumiem un dārzeņiem, bet, ja uzskati, ka visi salāti ir draudzīgi tavai figūrai, tu kļūdies. Daudziem salātiem pievieno riekstus, dažāda veida sierus, ceptu vai grilētu vistu, kā arī dažādas mērces. Visos šajos produktos ir daudz vairāk kaloriju, nekā tu domā. Turklāt neaizmirsti, ka tavam organismam ir nepieciešamas dažādas uzturvielas, ko ne vienmēr atradīsi salātos.

Pārcenšanās ar treniņiem

Nav noslēpums, ka, lai notievētu, ir jāuzņem mazāk kaloriju, nekā patērē. Tomēr nevajag pārspīlēt! Ja būsi pārāk aktīva, vari sevi pārpūlēt un iedzīvoties kādā savainojumā. Tam var sekot izlaisti treniņi. Turklāt, ja patērēsi pārāk daudz enerģijas, jutīsies ļoti izsalkusi, un tas var beigties ar pārēšanos.

Pārāk stingra rutīna un neieklausīšanās sevī

Pieņemsim, ka tev ir izstrādāts precīzs ēšanas plāns, pie kā turēties. Cilvēki, kas mēģina zaudēt svaru, ļoti bieži ignorē izsalkumu, kas parādās starp ēdienreizēm, lai tikai ievērotu plānu. Tas var beigties ar padošanos un cerētā rezultāta nesasniegšanu. Katra diena ir citādāka un tev vajag ieklausīties sevī. Maza, veselīga uzkoda tad, ja esi izsalkusi, neko ļaunu nenodarīs. Tikai iemācies atšķirt izsalkumu no kāres pēc saldumiem.

Tu uzņem pārāk maz kaloriju

Pat ja vēlies zaudēt kādu kilogramu, no ēdiena nav jābaidās. Ļoti daudz sieviešu uzstāda nesasniedzamus un veselībai bīstamus mērķus, kad nonāk pie kaloriju skaitīšanas. Tas parasti beidzas ar sakāvi un pārdzīvojumiem par to, ka iecerēto nav iespējams sasniegt. Cilvēki ir atšķirīgi, un mehāniska kaloriju skaitīšana tev nepalīdzēs. Seko līdzi tam lai porcijas būtu sapratīga izmēra, nepārēdies un rēķināšanu atstāj profesionāļiem.

Par sešām dzīvesstila kļūdām, kas bremzē vielmaiņu, tu vari uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!