Būtu jauki, ja jogas vingrinājumi kļūtu par tavas ikdienas sastāvdaļu. Tikai desmit minūtes jogas dienā dos tev enerģiju, tonizēs organismu, palīdzēs saglabāt skaistu vidukli un gurnus, plakanu vēderu un lokanu muguru.
Elpošana

Jogas vingrinājumu laikā ļoti svarīgi ir pareizi elpot. Vienmēr elpo caur degunu, ja vien vingrinājumā nav norādīts citādi. Izdarot dziļu ieelpu, visos audos ieplūdīs ar skābekli bagātinātas asinis. Izelpojot mēs palīdzam organismam izvadīt toksīnus un citas kaitīgās vielas.

Kur un kad?

Izpildi vingrinājumus siltā, labi vēdinātā telpā uz paklāja, segas vai dvieļa. Velc mugurā brīvi krītošas drēbes. Ar jogu nedrīkst nodarboties divas stundas pēc ēšanas. Atceries zelta likumu - nekad nepārpūlies!

Pirmais vingrinājums: kareivja poza

Šis vingrinājums palīdz nostiprināt dibenu, augšstilbus un lielus, palīdz atbrīvoties no celulīta un saglabāt vingrus gurnus.

Nostājies taisni, kājas aptuveni viena metra platumā. Labā pēda pavērsta uz labo pusi, kreisā pēda ar skatu uz priekšu. Ieelpo un pacel rokas sānis. Izelpo un, turot augumu taisni, saliec labo celi, cenšoties noturēt augšstilbu taisnā leņķī, kreisā kāja taisna. Kreisajai pēdai jābūt cieši pie grīdas. Elpo normāli. Izskaiti līdz pieci, tad izelpo un iztaisnojies. Atkārto vingrinājumu ar kreiso kāju.

Stiepšanās uz augšu un liekšanās

Šis ir ideāls rīta vingrinājums - noņem spriedzi, saudzīgi izstiepj muguru, tonizē kāju muskulatūru, nostiprinot dibenu un augšstilbus. Pateicoties asinsrites stimulācijai galvas un kakla rajonos, regulāri izpildot šo vingrinājumu, tu iegūsi skaistāku ādu un matus.

Nostājies taisni, pēdas nedaudz atstatus viena no otras. Ieelpo un lēni cel rokas uz augšu, stiepjot tās virs galvas. Lēni izelpo, vienlaikus liecoties uz priekšu ar taisnu muguru, galvu turot taisni, cik vien tālu vari - tikai nepiepūles! Kājām jābūt taisnām.

Neraizējies, ja sākumā nespēj diez ko tālu noliekties - turpini vingrināties un ar laiku rezultāti uzlabosies.

Kad esi sasniegusi zemāko iespējamo nolieciena punktu, izskaiti līdz pieci. Ideālā gadījumā tavam zodam jābūt starp ceļiem, bet to tu sasniegsi ar laiku. Tagad pacel tikai galvu un, ieelpojot, turpini celt visu ķermeņa augšdaļu, kamēr sasniedz sākumpozīciju.

Dziļi ieelpo un saudzīgi stiepies uz aizmuguri, cik vien tālu vari. Maksimālajā punktā izelpo. Ieelpo un atgriezies sākumpozīcijā. Lēni nolaid rokas un atpūties.

Atkārto vingrinājumu divas reizes. Ar laiku pakāpeniski pagarini nekustēšanās laiku līdz desmit sekundēm. Arī nekustēšanās laikā turpini normāli elpot.

Stiepšanās uz sāniem

Šis vingrinājums palīdz saglabāt lokanu jostasvietu un ir ideāls notievēšanai.

Nostājies taisni, kājas 90 cm platumā, rokas gar sāniem. Ieelpas laikā cel augšā kreiso roku. Pastiep roku uz augšu, pēc tam izelpojot liecies pa labi, lēnām stiep labo roku pie labās kājas.

Kustības laikā nepārpūlē muskulatūru. Kad esi aizstiepusies līdz maksimālajam punktam, nekusties un izskaiti līdz pieci. Ieelpo un lēni atgriezies sākumpozīcijā. Atkārto ar otru pusi, atpūties un atkārto visu vingrinājumu vēl divas reizes.

Neērtā poza

Ideāls vingrinājums augšstilbiem, padara ceļus lokanākus, nostiprina pēdas augšdaļu, kāju pirkstus un potītes.

Nostājies taisni, kājas 30 centimetru platumā, rokas paralēli grīdai, izelpo un lēni virzi dibenu papēžu virzienā, turot taisnu muguru. Neraizējies, ja sākumā tiec tikai līdz pusei, tas ir normāli. Lēni ieelpo un atgriezies sākumpozīcijā. Atkārto trīs reizes.

Rišī poza

Ideāls vingrinājums plecu un muguras lejas daļas lokanībai. Tonizē un nostiprina jostasvietas aizmugurējo daļu un augšstilbus.

Nostājies taisni, kājas plecu platumā. Ieelpo un pacel abas rokas gaisā. Izelpo un lēnām liecies uz priekšu, cik vien tālu spēj. Ar labo roku satver kreiso kāju un lēni pacel labo roku. Nepārpūlies, elpo normāli, paliec šādā pozā un skaiti līdz pieci.

Lēnām nolaid kreiso roku un atpūties. Tad, ieelpojot, pacel galvu un atgriezies sākumpozīcijā. Izstiep rokas virs galvas un tās nolaižot, izelpo. Atkārto vingrinājumu. Ar laiku tu spēsi satvert savu potīti! Atceries, ka jogas laikā ļoti svarīgi ir pareizi elpot.

Koka līdzsvars

Šis vingrinājums tonizē un nostiprina augšstilbu muskulatūru. Palīdz saglabāt gurnu, ceļu un potīšu lokanību.

Nostājies taisni un uzliec kreiso pēdu uz labā augšstilba. Jā, tu pareizi saprati! Mērķis ir novietot pēdu tā kā parādīts (pa kreisi), bet sākumā pēdu var nolikt arī augšstilba iekšpusē, uz liela vai ceļa, vai pat uz potītes, kamēr ievingrinās locītavas. Ieelpojot pacel rokas virs galvas, saliec plaukstas kopā, pastiepies uz augšu. Nekusties un izskaiti līdz pieci, normāli elpojot caur degunu.

Lēnām nolaid rokas un kāju. Atkārto vingrinājumu ar otru kāju. Tad atkārto visu vingrinājumu, pakāpeniski pagarinot nekustēšanās laiku līdz desmit sekundēm.

Tāpat kā citos vingrinājumos, paturi prātā, ka jogas noslēpums ir nepārpūlēties. Vienmēr atceries, ka tev viss ļoti labi izdodas un beigu beigās tu sasniegsi vēlamo rezultātu, tādēļ pagaidām nepārspīlē!

Līdzsvara vingrinājums ar īkšķi

Šis vingrinājums palīdz nostiprināt dibenu un augšstilbus. Tu gandrīz vai sajutīsi, kā izgaist celulīts! Tāpat kā citi līdzsvara vingrinājumi, arī šis palīdz attīrīt prātu un uzlabot koncentrēšanās spējas.

Nostājies taisni un uzliec kreiso roku uz kreisā gurna. Ieelpo un ar labo roku satver labās kājas īkšķi. Izelpojot (lai noturētu līdzsvaru, koncentrējies kādā punktā) lēnām iztaisno labo kāju. Neraizējies, ja sākumā to neizdodas iztaisnot, turpini vingrināties un gan jau ar laiku izdosies. Nekusties un izskaiti līdz pieci, tad atkārto vingrinājumu ar otru pusi.

Pakāpeniski pagarini nekustēšanās laiku līdz desmit sekundēm. Atkārto vingrinājumu pa vienai reizi uz katru pusi.

Dejotājas poza

Šī ir viena no skaistākajām jogas kustībām. Lieliski tonizē un nostiprina augšstilbu priekšējo daļu un dibenu. Palīdz saglabāt kāju un plecu lokanību, kā arī uzlabo koncentrācijas spējas un līdzsvara izjūtu.

Nostājies taisni un pacel kreiso roku virs galvas, no mugurpuses ar labo roku satver labās kājas pirkstus. Ieelpo, izelpas laikā pacel labo kāju, cik vien augstu iespējams un vienlaikus liecies uz priekšu.

Neuztraucies, ja sākumā nevari noliekties tālu, ar laiku tev izdosies. Nekusties un izskaiti līdz pieci. Pamazām palielini nekustēšanās laiku līdz desmit sekundēm. Nostājies taisni, nolaid kāju, saliec plaukstas kopā un atpūties. Atkārto vingrinājumu ar otru pusi un pēc tam atkārto visu vingrinājumu vēlreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!