Var jau cīnīties ar sevi līdz spēku izsīkumam, cenšoties atbrīvoties no liekā svara. Taču labāk ir rīkoties sievišķīgāk – vienkārši... apmānīt savu organismu. Nelielas viltībiņas ir piedodamas, ja tās bez īpašām pūlēm ļauj nomest dažus kilogramus un justies skaistai, aktīvai un veselai.
Viltīgi paņēmieni kā apmānīt savu organismu

1. Ko varētu ēst, lai notievētu?

Brokastis. Sula, augļi un pārslas ar pienu, maize no rupjā maluma miltiem, jogurts pasargās no vēlēšanās pārēsties līdz bezsamaņai dienas beigās.

Viens vai divi augļi vai dārzeņi katrā ēdienreizē ļaus izjust sāta sajūtu un dabiskā veidā samazinās kaloriju patēriņu.

”Uzkošana” ik pēc 4 stundām. Ēd regulāri un bieži, ar vienādiem intervāliem katru dienu. Nelielas ēdiena porcijas palīdzēs uzturēt cukura līmeni asinīs, kas tevi pasargās no straujām garastāvokļa maiņām un nepārvaramām izsalkuma lēkmēm. Mājās un darbā ierīko “krātuvīti” ar apelsīniem, āboliem, galetēm un citiem mazkaloriju našķiem. Galvenais – lai nejustu muļķīgu tukšuma sajūtu vēderā, bet gan labsajūtu.

2. Kā notievēt, lai nemocītu sevi?

Piedod sev mazus gastronomiskos grēciņus. Taču ar noteikumu, ka šie grēciņi vēlāk tiks izpirkti. Apēdusi pīrādziņu biroja kafejnīcā, vakarā atsakies no kaut kā mazāk kārdinoša, kur būtu apmēram tikpat kaloriju.

”Piegriez skrūves” pakāpeniski. Ik dienas samazini savu uzturu par 100 kalorijām: šokolādes dežūrtāfelīti nomaini pret apelsīnu, čipsu paciņu – pret galetēm.

Izklaidējies. Katru dienu nobaudi kādu jaunu ēdienu, un jaunās garšas izjūtas atbrīvos tevi no “diētiskās garlaicības” un nomācošām aizdomām, ka skaistums tik tiešām prasa upurus un šis upuris esi tu... Sautētus dārzeņus un vistiņu var pagatavot neskaitāmos veidos, ja pievieno vēl arī tādas piedevas kā mango, kivi, brūkleņu mērci utt.

3. Kā dzīvot bez mūžīgas izsalkuma sajūtas?

Ēd lēnāk. Ķermenim nepieciešamas 20 minūtes, lai signāls “esmu paēdusi” nonāktu no kuņģa līdz smadzenēm. Karstu ēdienu mēs norijam lēnāk nekā aukstu. Pirms ķerties pie otrā ēdiena, nogaidi 15 minūtes – un tev vajadzēs uz pusi mazāku porciju, lai izjustu sāta sajūtu.

Maltīti gatavo ātrāk. Tad tu nepaspēsi sajukt prātā no bada, sajūtot ēdiena smaržas, kas krājas virtuvē. Izmanto jau agrāk notīrītus vai sasaldētus dārzeņus.

Nekad neēd steigā vai skrienot no vienas istabas uz otru, nodarbojoties ar blakus lietām (televizora skatīšanos, lasīšanu u.tml.) Pēc iespējas mazāk nogaršo ēdienu tā gatavošanas laikā.

Biežāk tīri zobus. Ja mutē saglabāsies ēdiena garša, ķermenis “domās”, ka tu joprojām neesi pieēdusies.

Dzer ūdeni - glāze ūdens pirms maltītes un pa glāzei ik pēc divām stundām dienas gaitā. Tā tu remdināsi izsalkuma sajūtu un izvairīsies no vakara apetītes lēkmēm. Vienmēr turi sagatavotu minerālūdens pudeli.

4. Kā samazināt uztura kaloriju daudzumu, neatņemot sev gastronomiskos prieciņus? Izmanto sekojošo:

Garšvielu piedevas. Dažreiz par apetītes rašanos mēs noturam vēlēšanos izbaudīt asas vai daudzveidīgas garšas izjūtas. Garšvielu piedevas palīdzēs apmierināt garšas kārpiņas. Cukuru desertos bieži var aizvietot ar kanēli vai vaniļu.

Termiski neapstrādāti vai minimāli apstrādāti produkti. Baltmaizes bulciņu vietā izvēlies pilngraudu maizi.

Cukura aizstājēji.

Populāru produktu “versijas” ar mazāku kaloriju daudzumu. Trekno mērču (krējuma, majonēzes vai sviesta) vietā izvēlies liesākas mērces. Vista var būt tikpat garda arī ar sinepēm vai augļu/dārzeņu mērci.

5. Desertā - draugu sabiedrība

Pastaigas ar draugiem – lielisks veids kā sadedzināt liekās kalorijas, nostiprināt sirdi, paaugstināt tonusu un nomierināties. Nepiespiesti sarunājoties laiks paskrien nemanot, un pēc pastaigas pārņem patīkams nogurums, bet apetīte pazūd. Vēl jo vairāk tādēļ, ka vēlme ēst bieži vien ir maskēta nepieciešamība pēc atbalsta, mierinājuma, atbrīvošanās no nomāktības un garlaicības.

Labs draugs šajā ziņā ir labāks par vissaldāko pīrādziņu, bet pastaigas laikā uztvertie vizuālie iespaidi apmierinās emocionālo izsalkumu. Maksimālu ieguvumu no pastaigas varēsi gūt, ja:

  • būsi izvēlējusies garai pastaigai piemērotus ērtus, “ekoloģiskos” apavus;
  • pastaigas laikā noturēsi pareizi stāju – skatiens uz priekšu, vairāk uz augšu, iztaisnot muguru, ievilkt vēderu un gurnu muskuļus;
  • neiesi sakumpusi, un aizmirsīsi par ieradumu skatīties sev zem kājām.

Nobeigums sekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!