Nevajag par zemu novērtēt kaloriju ļaunās viltības. Krāšņs majonēzes komatiņš uz tavas sviestmaizes ik rītu... Pēc gada šīs 10 dienišķās kalorijas būs pārvērtušās par puskilogramu tauku viduklī. Skaties biežāk spogulī: apģērbs – labākais panākumu indikators.

Nobeigums. Sākums Notievēšana kā pieradums.

  • Neceri, ka sporta nodarbībā “atstrādāsi” visas gastronomiskās izvirtības. Pieraksti, cik kalorijas tu uzņem, un cik – sadedzini – rezultāti būs negaidīti...
  • Nebadojies: uzņemt mazāk par 1200 kalorijām dienā ir bīstami veselībai.
  • Retāk kāp uz svariem: ūdens daudzums organismā dienas gaitā mainās par 0,5-1 kg, bet muskuļi sver vairāk kā tauki.
  • Izvairies lietot alkoholu – tas rosina apetīti un vājina gribasspēku.
  • Nelasi ēdienkarti – tā vieglāk atteikties no kārdinājumiem. Drosmīgi skatoties sejā oficiantam, apvaicājies: “Kas jums ir no augļu-dārzeņu ēdieniem?” – un pasūti dažādus salātiņus (tikai bez majonēzes). Tad pavedinošā ēdienkartes informācija nespēs tevi savaldzināt.

6. Kā uz aci noteikt, vai porcija nav pārāk liela un vai tajā nav nekā lieka (kas neietilpst tavā diētā)?

  • Puskrūzīte rīsu – šis izmērs atbilst tavai dūrei.
  • Divas ēdamkarotes mērces “ietilpst” galda tenisa bumbiņā.
  • 85 grami gaļas līdzinās kāršu kavai.
  • 30 grami siera var “ievietot” sērkociņu kārbiņā.
  • Pareizas barības vielu proporcijas – ātras sāta sajūtas ķīla: ¾ vietas uz šķīvja jāaizņem dārzeņiem, graudaugiem, pākšaugiem un augļiem, bet ¼ - liesiem olbaltumvielu produktiem. Izvairies no diētām, kur uzsvars tiek likts uz viena veida produktiem.
  • Neēd no kopīgās bļodas – būs grūti saprast, cik daudz ir apēsts.

7. Kā piemānīt apetīti ar sporta nodarbību palīdzību?

Nekad neatsakies no treniņa tikai tādēļ, ka tev nav laika izpildīt visu vingrojumu kompleksu. Labāk lai ir neliela slodze, nekā vispār nekāda.

Sastādi pareizu dienas kārtību. Ja gaidāma smaga darba diena, sāc to ar sporta nodarbību. Savukārt, ja tu vēlies apspiest pārmērīgo apetīti, kas parādās vakariņu laikā, tad vingrošanu atliec uz pulksten 17-18. Stresu un nogurumu noņems vingrošana vakarā, ap pulksten 20.

Galvenās slodzes virzīšana uz lielākajiem muskuļiem ķermeņa apakšdaļā (gurni, augšstilbi) palīdz sadedzināt visvairāk kaloriju. Ieteicamas ir pastaigas (soļošana), skriešana; braukšana ar velosipēdu.

8. Kā “iemidzināt” apetīti bez sporta nodarbībām?

Ikdienas mājas darbu veikšana arī ir aerobika, jo tik banālās nodarbēs kā grīdu mazgāšana vienā stundā tiek sadedzināts 250-400 kaloriju, veļas gludināšanā – 250, veļas mazgāšanā saliekot veļu un izņemot to no veļas mašīnas – 160 kalorijas, gultas saklāšanā – 210-240 kalorijas. Noej kājām dažas pieturas līdz darba vietai, veikalam utml. Šis padoms ir visiem zināms, taču nez kāpēc reti kurš tam klausa...

Liftam ir jākļūst par abstrakto jēdzienu tavā dzīvē! Visur, izņemot debesskrāpjus, izmanto kāpnes. Tās lieliski aizstās mehānisko skrejceļiņu.

Pievieno mazliet romantikas. Ievies paradumu tīksmināties par pilsētas panorāmu vai saulrietu/saullēktu no augstiem skatu punktiem (pauguriem, torņiem, pēdējo stāvu logiem). Lai iemīļotais uzskata to par tavu kaprīzi. No vienas puses – svaigas vēsmas jūsu attiecībās, no otras – fitness...

9. Galu galā - kā tad lai atbrīvojas no vēlmes apēst lieku kumosiņu?

Lai tevi iedvesmo citu panākumi. Ja jau citiem tas ir izdevies – tad izdosies arī tev! Uzvaroši stāstiņi no žurnāliem par to, kā cilvēki nometuši lieko svaru, kāda cita slaidais viduklis – vislabākā motivācija un iedvesmas avots tev.

Ģērbies gaumīgi un moderni. Glīts apģērbs radīs pašpārliecinātu izskatu, un pazudīs arī vēlme meklēt “mierinājumu” saldajā ēdienā. Arī tas ir stimuls, lai sekotu līdzi savai figūrai.

Biežāk lielies (joks!). Taču patiesībā ļoti vēlams pastāstīt draudzenēm par saviem pūliņiem – ja būsi lepna, tu gūsi morālu atbalstu un cieņu, bez tam – gribot negribot, sacītais būs arī jārealizē dzīvē. Tikai stāsti par saviem “varoņdarbiem” ar humoru, bez patētikas – tikai tad tu iekarosi apkārtējo simpātijas.

Apsver, kādas neveiksmes tevi varētu sagaidīt, un jau iepriekš izdomā, kā ar tām tikt galā.

Mierini un iedrošini sevi. Izturies pret sevi tikai pozitīvi: “esmu izdarījusi visu, ko varēju – un pat vairāk.” Un “pāršķir lappusi”. Dzīve ir pilna negaidītu notikumu, un neviens nevar visu paredzēt iepriekš. Nekad nešausti sevi par izgāšanos, bet kļūdas uztver kā noderīgu mācību. Tad tev nebūs vajadzīgi gastronomiskie mierinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!