Skrienot un lecot pa smiltīm, fiziska slodze ir vienlaicīgi visiem ķermeņa muskuļiem, arī saitēm un locītavām. Jebkurš vingrinājums, kas tiek pildīts pludmales smiltīs, patērē daudz vairāk spēka un enerģijas, jo darbojas tie ķermeņa muskuļi, kurus sporta zālē reizēm nemaz nevar izkustināt. Pavisam viegli izpildāmus vingrojumus veselam un tvirtam ķermenim, kurus vari veikt, atpūšoties pludmalē, iesaka pludmales volejboliste Tīna Graudiņa, kas šogad izvēlēta par vērienīgā pludmales volejbola notikumu Baltijā – 2016 CEV Eiropas čempionāta pludmales volejbolā Jūrmala Masters vēstnesi.

Skrējiens gar jūras krastu un jūrā

Vasarā, esot pludmalē, iesaku vienmēr nedaudz paskriet gan gar jūras krastu, gan ūdenī. Skrienot gar jūru, var izvēlēties savu grūtuma pakāpi: jo tuvāk kāpām, jo grūtāk.

Ieteicams skriet arī pa ūdeni – nedaudz ieiet jūrā un skriet, sajūtot ūdens pretestību. Šī skrējiena laikā daudz vairāk strādā vēdera prese, rokas un kājas.

Kāju pirksti smiltīs – profilakse pēdām

Ļoti veselīgas ir pludmales smiltis, kas gan masē, gan relaksē un tonizē pēdas, kur atrodas visu nervu gali, turklāt tādas smiltis kā jūrmalā, citur atrast nevar!


Sākuma pozīcija – pēdas nedaudz ieraustas smiltīs. Ar pirkstgaliem zem smiltīm lēnām virzīties uz priekšu. Šis vingrojums arī palīdz, ja ir nosliece uz plakano pēdu, kā arī ļauj atpūtināt kājas, ja visu dienu nākas pavadīt slēgtos apavos.



Noguļas smiltīs uz vēdera, izstiepj rokas virs galvas taisni priekšā, saliekot plaukstas kopā. Plaukstas spiež vienu pret otru, rokas paceļ uz augšu un notur ķermeni.

Noliekšanās un izstaipīšanās


Noliecas četrrāpus ar taisnām rokām un kājām pludmales smiltīs. Virza rokas pa smiltīm tuvāk un tālāk no kājām. Veicot šo vingrinājumu, strādā viss ķermenis – vēdera prese, mugura, dibens, kājas.

Stiprai mugurai

Stipras muguras nozīme sportā un arī cilvēku veselībai ir neatsverama, tāpēc šis vingrinājums ir viens no daudzajiem, ko es veicu, lai nostiprinātu muguru.


Guļot smiltīs uz vēdera, piespiežot gurnus un augšstilbus smiltīm, izpleš un saliek kopā paceltas kājas, tajā pašā laikā mēģinot atslābināt dibenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!