Foto: Shutterstock
Aizvadot 2016. gadu, apskatīsim treniņu programmas, kas pagājušajā gadā iemantojušas augstu popularitāti sportot gribētāju vidū. Treniņu sistēmas piedāvā aktivitātes dažādām gaumēm, sākot no mierīgiem, statiskiem vingrojumu kompleksiem līdz pat dejošanai, kas kārtīgi paaugstina sirdsdarbību un stimulē ķermeņa izturību.

HIIT (High-Intensity Interval Training) jeb augstas intensitātes intervālu treniņš savu popularitāti saglabājis jau vairākus gadus. Tas sevī slēpj spēju saīsināt treniņu, tajā pašā laikā nemazinot tā efektivitāti. Izpildot intensīvos vingrinājumus ir jādod 100 procentu atdeve, lai kardiovaskulārā sistēma tiktu attiecīgi aktivizēta un tonizēta. Ņemot vērā, ka vingrinājumi treniņa laikā ir dinamiskām kustībām pilni, prātam ir nepieciešama pilnīga fokusēšanās uz notiekošo, neļaujot ķermenim atslābt. Neuztraucies, starp intervāliem paredzētas arī īsas ūdens pauzes, kurās var atvilkt elpu. HIIT treniņu aktualitāte nemainās salīdzinoši īsā treniņu laika dēļ, kā arī spējas to darīt ne tikai sporta zālē, bet arī mājās vai jebkurā sev vēlamā vietā. Sporta zāles nereti piedāvā arī grupu nodarbības HIIT treniņa stilā – Tabata. Galvenie plusi HIIT treniņam: 1. uzlabo vielmaiņu un fizisko stāvokli; 2. ātrs un efektīgs.

Pilates. Šo fizisko vingrinājumu sistēmu radīja vācietis Pilatess, kurš pats bērnībā bija vājš, slimīgs bērns, gadu gaitā ar sporta palīdzību radot savu ķermeni pilnīgi no jauna. Vingrinājumi notiek lēnās, kontrolētās kustībās, atsevišķi izolējot konkrētu ķermeņa muskuli. Pilates maksimāli samazina iespēju gūt traumas, šos vingrinājumus izpildot, tiek sekmēti atjaunošanās procesi.

"CrossFit" tika dibināts 2000. gadā un tā galvenā mītne ir Santa Krūza, Kalifornija. Kopš tā brīža pasaulē atvērtas vairāk nekā 10 tūkstoši "CrossFit" sporta zāļu visā pasaulē. "CrossFit" treniņi apvieno kardiotreniņu, svarcelšanu un vingrošanu. Katrs treniņš satura ziņā atšķiras, neļaujot iestāties rutīnai. Šāda pieeja liek ķermenim katru reizi "pieslēgt" citas muskuļu grupas vai pielāgoties jaunai kustībai. "CrossFit" treniņos slodze tiek individuāli piemērota katram, lai arī visbiežāk nodarbībā piedalās vairāki dalībnieki reizē. Oriģinālajā izpratnē katram uzdevumam tiek noteikts konkrēts izpildes laiks, pēc kura dalībnieki mainās bāzēm un trenera uzraudzībā turpina nākamo uzdevumu.

"BodyArt" koncepcija ietver sevī dažādas treniņu programmas, kas padara šo vingrošanas sistēmu unikālu. Programmas sadalās divos virzienos – spēka un enerģētikas (stiepšanās, atbrīvošanās, plūstošu kustību komplekss). "BodyArt" spēka treniņi ir balstīti uz pieciem Ķīnas tradicionālās medicīnas elementiem. Cilvēks tiek trenēts kā vienots ķermeņa, prāta un dvēseles kopums. Visi vingrinājumi ir izveidoti, lai apvienotu spēku, lokanību un līdzsvaru. Tie pozitīvi ietekmē stabilitāti, koordināciju, pašsajūtu un stāju. Ar šo treniņu palīdzību lieliski iespējams pasargāt sevi arī no muguras sāpēm, novērst tās un samazināt stresu. "BodyArt" enerģētikas treniņa fokuss ir plūstošas kustības, ķermeņa muskulatūras stiepšana un relaksācija, kā rezultātā locītavas kļūst mobilākas, tiek sekmēti atjaunošanās procesi. Šogad "BodyArt" treniņu programmas pamatlicēju Robertu Šteinbaheru būs iespēja arī skatīt vaigā – viņš vadīs treniņus "Nike Training Day".

Foto: Jānis Trekteris

Funkcionālais treniņš – treniņa laikā tiek nodarbināta vairāk nekā viena muskuļu grupa, tā specifika nosaka vingrinājumus, kas palīdz uzlabot spēku, līdzsvaru, koordināciju un vispārējo fizisko sagatavotību. Vingrinājumi radīti, lai trenētu ķermeni kādai konkrētai funkcijai. Šo treniņu rezultātā tiek uzlabots ķermeņa fiziskais stāvoklis, lai veiktu dažādas darbības, piemēram, nodarboties ar svaru celšanu vai kādu konkrētu sporta veidu.

Ķermeņa svara treniņš – interese par treniņiem, kas iekļauj tikai ķermeņa svaru ir aktualizējusies, pateicoties tam, ka šos treniņus var veikt jebkurā sevis izvēlētā vietā bez papildus ekipējuma. Ķermeņa svara treniņš ir lieliski piemērots iesācējiem, kā arī ir saudzīgs sportot gribētāju maciņam. Šī treniņu programma nav inovācija – ar to cilvēks saskaras jau kopš dzimšanas, par piemēru minot, bērna centienus piecelties un nostāvēt. Papildus pietupieniem un citiem vingrojumiem ir iespējams pievienot arī piekares trenažieri (piemēram, TRX), kas atklāj veselu pasauli radošiem ķermeņa svara vingrojumiem.

Zumba – kolumbiešu deju fitnesa programma, kas lielākoties balstīta uz rezultātiem ķermeņa svara zaudēšanā. Tā ietver aerobikas un deju pamatsoļu apvienojumu, ko izpilda enerģiskas mūzikas pavadījumā. Dejojot tiek sadedzinātas liekās kalorijas, uzlabota asinsrite, garastāvoklis un ar pietupienu vingrinājumu palīdzību, kas iekļauti starp deju soļiem, stiprināta kāju un sēžas muskulatūra. Atskaņotās dziesmas pēc konkrēta perioda tiek atkārtotas, tādēļ dalībniekiem ir iespēja iegaumēt ritmus un dejot līdzi ar pilnu atdevi. Zumbas nodarbības piedāvā ne tikai deju studijās, bet arī sporta klubos.

2017. gadā "Nike Training Day" norisināsies 11. februārī "Arēnā Rīga" – ārzemju treneru pavadībā dalībniekiem būs iespējams pārbaudīt savas fiziskās spējas vairāku stundu garumā un izbaudīt sportisko piedzīvojumu kopā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!