Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēc aizmugurējā meniska operācijas bija vairāki sarežģījumi: smaga gripa, lielas sāpes ceļgalā, trīs reizes tika noņemts ūdens celī, veiktas divas blokādes celī, pēc tam 15 magnētiskās procedūras, velotrenažieris pa 10 līdz 15 min dienā. Tagad ļoti stingri kāju ikri, saspringti abu kāju muskuļi, eju kā pīle. Man divas reizes nedēļā vēl veic muguras un kāju masāžu. Tas viss piecu mēnešu periodā, šajā perioda slimības lapa bija 4,5 mēneši. Ko ieteiktu veikt šajā gadījumā? P.S. Pirms 5 gadiem tika veikta otra ceļgala menisku operācija un jau pēc nepilniem diviem mēnešiem sāku strādāt.

Atbild fizioterapeits Jānis Lācis:

Sākumā jāsaprot, kas tika operēts, jo meniski pēc novietojuma ir laterālais (atrodas ceļgala locītavai ārējā malā) un mediālais (locītavas iekšējā malā). Mugurējā vai priekšējā ceļa locītavā ir krusteniskā saite.

Sarežģījumi pēc operācijas ir organisma reakcija uz ķirurģisku iejaukšanos un saistībā ar organisma imūnsistēmas stāvokli. Vai rehabilitācija pēc šīs operācijas notika fizioterapeita uzraudzībā? Protams, saspringtajiem muskuļiem nepieciešama atslābināšana, ko var panākt ar masāžu, taču jānovērtē arī pārējā muskulatūra.

Svarīgi zināt arī Jūsu ikdienas fiziskās aktivitātes, ko veicat. Vai Jūsu darbs ir sēdošs vai fizisks? Šajā gadījumā noteikti ieteiktu konsultēties pie fizioterapeita, lai visu secīgi variet izstāstīt, tad arī objektīvi varēs novērtēt pašreizējo funkcionālo stāvokli – kustību apjomu, muskuļu garumu un spēku, stabilitāti locītavā u.c. faktorus, kuri var radīt traucējumus, sāpes, jo svarīga ir izmeklēšana klātienē, un tad arī spriest par Jums piemēroto terapiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!