Foto: Panthermedia/Scanpix

Visbiežāk pievēršamies sportošanai tajā dzīves brīdī, kad auguma aprises sagandējuši liekie tauciņi. Diemžēl ne visiem cītīga izkustēšanās palīdz tikt atpakaļ vecajās biksēs, tādēļ bieži vien nolaižas rokas un šķiet, ka sportošana it nemaz nepalīdz. Palīdz, palīdz, tikai nereti tiek pieļautas būtiskas kļūdas, kas traucē sasniegt nosprausto mērķi. "Rutks" apkopoja izplatītākos misēkļus treniņu gaitā. Labā ziņa – tie ir viegli novēršami!

Sportot cauri sāpēm

Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzi muskuļu sāpes uzskata par indikatoru tam, cik vērtīgs ir bijis treniņš, sak: jo vairāk sāp, jo labāk, bet, ja sāp tikai mazliet vai nesāp vispār, tātad sportots nav gana cītīgi un treniņš bijis bezjēdzīgs. Ja nākamajā dienā pēc treniņa sāp visas maliņas un knapi vari pakustēties, tas liecina par pārpūli. Turklāt sportošana caur sāpēm nav nekā vērta, jo labu rezultātu nesniegs, norāda "VeryWell"

Ja maini programmu vai pieaudzē treniņa ilgumu, nelielas muskuļu sāpes pēc treniņa ir tikai dabiskas, bet tādas sāpes, kas traucē normāli veikt ikdienas darbības un turpinās vairāku dienu garumā, liecina nevis par ļoti labu treniņu, bet gan – pārpūli. Pēc tāda treniņa muskuļiem gluži vienkārši būs nepieciešams ilgāks laiks, lai atgūtos un atjaunotos..

Ja jūti muskuļu sāpes pēc katra treniņa, tas nozīmē, ka nedod tiem pietiekami daudz laika atjaunoties. Līdztekus muskuļu atjaunošanās procesiem notiek arī muskuļu nostiprināšanās un augšana. Ja muskuļi nepagūst atjaunoties, nākamais treniņš gluži vienkārši nedod gandrīz nekādu labumu un var pat beigties ar traumu. Lai treniņš dotu maksimālu efektu, muskuļiem jābūt labā formā. Lai uzlabotu savu sportisko formu, ir gan pietiekami intensīvi jātrenējas, gan pietiekami daudz laika jāatvēl atpūtai. Ja muskuļi pēc treniņa sāp, labāk nākamo sportošanas reizi pārcel dienu uz priekšu, nevis sporto par spīti sāpēm.

Tu visu gribi pārāk ātri

Foto: PantherMedia/Scanpix

Iegūt sportisku slaidu augumu, trīs četras reizes aizejot uz sporta klubu vai paskrienot, nav iespējams. Pārsteidzoši daudzi cer ieraudzīt lielas izmaiņas jau pēc divām nedēļām pūliņu. Tās nesagaidot, ne viens vien atmet sportošanai ar roku, sak, man nekas nesanāks, man vienkārši ir slikti gēni vai tml.!

Taču gaidīt vērā ņemamus rezultātus jau pēc divām nedēļām ir visai naivi, lai cik ļoti tu censtos, norāda "Health". Ja sportosi regulāri un cītīgi, pirmajām redzamajām izmaiņām jābūt ieraugāmām pēc četrām līdz sešām nedēļām. Uzsveram vēlreiz – pirmajām!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Par veselīgu svara zudumu uzskata divus, trīs kilogramus mēnesī. Ja tev jāzaudē desmit kilogramu... Diemžēl liekie kilogrami nekūst tik ātri kā sniegs pavasara saulītē. Bet kūst! Tāpēc turpini censties un tev noteikti izdosies! Neiazmirsti arī, ka pusi panākumu nodrošina izmaiņas ēdienkartē.Bez tām - nu nekādi!

Izšaut visu pulveri

Foto: PantherMedia/Scanpix

Līdz šim ar sportošanu biji uz "Jūs", bet tagad piepeši ej uz sporta klubu/ skrien/ vingro mājās katru dienu un darbojies līdz spēku izsīkumam? Pārtrenēšanās var novest līdz spēku izsīkumam un muskuļu sāpēm uz ilgu laiku, kā dēļ treniņus nāksies kādu laiku atlikt un tas, protams, nenāks par labu slaidajai līnijai, vēstī "Health". Ja trenējies pārāk bieži un pārāk daudz, ir arī lielāks risks gūt traumas, bet tās piespiedu kārtā uz pie mazkustīga dzīvesveida var novest uz ilgu laiku. Kā zināms, mazkustība ir labākais liekā svara draugs.

"Izšaut visu pulveri" pirmajās 15, 20 nodarbības minūtēs arī pilnīgi noteikti nav lielas jēgas, jo tauki sāk "svilt" tikai pēc 30 minūtēm. Liekie kilogrami vislabāk "deg" tieši mērenas, bet ilgstošas fiziskās slodzes, piemēram, skrējiena vidējā ātrumā, mērojot garu distanci, nevis dažus simtus metru maksimālā ātrumā.

Forsēšana liks aizelsties un diezgan ātri pārtraukt skrējienu. Protams, nevajadzētu ieslīgt arī otrā galējībā – sevi pārlieku žēlot. Sviedriem ir jāizsitas.

Nepievērst uzmanību vingrojumu izpildes tehnikai

Foto: Shutterstock

Katrs vingrojums jāizpilda maksimāli precīzi, kā rāda treneris vai norādīts aprakstā. Ikviens vingrojums ir vērsts uz noteiktu muskuļu stiprināšanu un mērķu panākšanu, norāda "Health".

Ja kaut ko dari nepareizi, var sanākt, ka noslogo vai pat pārpūlē pavisam citus muskuļus. Nepareizi izpildot vingrojumu, var pat tikt pie traumām, piemēram, saišu vai muskuļu sastiepumiem, tādēļ visprātīgāk ir vingrot pieredzējuša trenera vadībā, kurš ierādīs, kā vingrojumu veikt pareizi, un raudzīsies, lai nepieļauj kļūdas.

Tāpat, ja gribi gūt maksimālu efektu, nav laba doma vingrojumu, kas prasa lielu piepūli, vienkāršot tā, lai to būtu ļoti viegli izpildīt. Ja kaut ko veikt ir dikti viegli, tas, visticamāk, sniedz ļoti niecīgu efektu. Ceļš uz slaidu, sportisku augumu nekad nav viegls un rozēm kaisīts. Lai dabūtu savu augumu formā, nāksies krietni papūlēties un pasvīst!

Mēģināt iegūt slaidu puncīti, veicot 'presīti'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nepārproti – vēdera "presīte" nav slikts un zemē metams vingrojums! Tas ir labs veids, kā stiprināt vēdera muskuļus, taču ar šo vingrojumu vien nav iespējams nodzīt tauku "riepiņu" ap vēderu, lai kā censtos, norāda "Zdorovie."

Cītīgi darbojoties, vēdera muskuļi tiešām tiks nostiprināti, taču tauku slāņa dēļ gluži vienkārši nebūs ieraugāmi. Lai atbrīvotos no "riepiņas", ir nepieciešama kardioslodze, piemēram, skriešana, aktīvas fitnesa nodarbības, skrituļošana vai braukšana ar velosipēdu. Un klāt šai taukus dedzinošajai slodzei, protams, der arī "presīte" un citi vēdera muskulatūru stiprinoši vingrojumi.

Neierobežot ēdienkarti

Foto: Shutterstock

Daudzi uzskata: ja es sportoju, varu ēst visu, ko vien vēlos, un cik daudz vien vēlos. Jā, fiziski aktīvi cilvēki tiešām var atļauties apēst vairāk un savu reizi sagrēkot, notiesājot kaut ko nepārāk figūrai draudzīgu, taču – visam ir savas robežas, vēstī "Health".

Likums ir pavisam vienkāršs – lai nepieņemtos svarā, tev dienas laikā ir jāiztērē tikpat daudz vai mazāk kaloriju, cik esi uzņēmis. Lai notievētu, jāiztērē vairāk kaloriju, nekā uzņem. To var panākt tikai ar kombināciju: fiziskās aktivitātes plus pārdomāts, veselīgs uzturs. Ja no rīta dosies 15–30 minūtes ilgā skrējienā vai mājās veiksi rīta rosmi, bet pēc tam visu dienu ēdīsi kalorijām pārbagātus ēdienus un našķus, cik tik lien, matemātika noteikti nestrādās tavā labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!