Foto: Shutterstock

Lai arī vairumā gadījumu vīrieši ir fiziski spēcīgāki nekā sievietes, daiļā dzimuma pārstāves ir izturīgākas, liecina jauns pētījums.Tas nozīmē, ka sievietēm un vīriešiem vajadzētu izstrādāt atšķirīgus treniņus, kā arī fizioterapijas nodarbības. "Health" raksta, ka, patērējot vienādu sava spēka proporciju, sievietes fiziskās aktivitātes var veikt ilgāk nekā vīrieši.

Pētnieki skaidro, ka sieviete var nespēt pacelt tikpat lielu svaru kā muskuļots un trenēts vīrietis vai paskriet tikpat ātri, bet gadījumos, kad abu dzimumu cilvēkiem būtu jāveic aktivitāte, kas prasa 100 procentus viņu spēku, sievietei vajadzētu spēt uzdevumu veikt ilgāk.

Atrastās atšķirības ir ļoti būtiskas tāpēc, ka līdz šim lielākā daļa pētījumu par fiziskajām aktivitātēm un cilvēku spējām tajās piedalīties ir veikti, pievēršot uzmanību tikai vīriešiem. Lai labāk saprastu, kā strādā cilvēka ķermenis, un izvēlētos tam atbilstošas treniņu metodes, kā arī paātrinātu atlabšanu pēc traumām, pētījumos ir nepieciešams iesaistīt gan sievietes, gan vīriešus.

Muskuļa spēku iespējams palielināt tad, ja fiziskās nodarbības laikā tie nogurst. Gadījumā, ja cilvēki nogurst atšķirīgi, pret viņiem arī vajadzētu atšķirīgi izturēties. Īpaši nozīmīgi tas ir fizioterapijas laikā pēc ievainojumiem vai operācijām. Pētījumā atklāts, ka sievietēm pēc maratona noskriešanas vai gara brauciena ar velosipēdu kājās ir vairāk spēka nekā vīriešiem. Sievietes ilgāk var veikt arī tādas ikdienišķas darbības kā stāvēšana kājās vai sēdēšana ar taisnu muguru.

Dzimumu atšķirības ir novērojamas dažādos sporta veidos. Ilgstošu aktivitāšu laikā sievietes sadedzina vairāk tauku un patērē mazāk ogļhidrātu, kas ļauj tās veikt ilgāk. Tomēr vīriešiem ir vairāk muskuļu, lielāka sirds un mazāk tauku, kas ļauj apsteigt daiļo dzimumu tādos sporta veidos kā skriešana. Atšķirības nav tik pamanāmas peldēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!