Foto: Vida Press
Runā, ka rudens ir diezgan nomācošs periods, kurā saulīti redzam arvien mazāk un dienas paliek tikai tumšākas. Tomēr lielākie skriešanas entuziasti atzīs, ka viegls rīta vai vakara krosiņš ir tieši tas, kas ļauj enerģijai apmainīties un piešķirt drūmajai bildei nedaudz krāsu. Tomēr, atceries, pirms došanās skrējienā vērts ņemt vērā dažus būtiskus faktorus. Bodibildinga čempione un trenere Anita Pužule dalās savos padomos.

Kā stāsta trenere, mīlestība pret skriešanu viņai veidota jau kopš bērnības, kad skolas laikos no rītiem skrējusi kopā gan ar mammu, gan tēti. "Attālumi bija niecīgi, ātrumu pat nemērīju, toties sapratu, ka tas ir vislabākais veids, kā pamodināt gan ķermeni, gan prātu rīta agrumā." Šobrīd skriešana esot Anitas meditācija, laiks, ko pavada ar sevi gan izplānojot lielus un mazus mērķus, gan apsverot ikdienas darbus. "Protams, ikreiz tas ir arī izaicinājums spēkam, izturībai. Taču galvenokārt skriešana man ir enerģijas un labsajūtas avots."

Foto: Privātais arhīvs

Anita stāsta, ka šo gadu laikā pieļāvusi arī vairākas kļūdas, tomēr no tām ir mācījusies. Lai, dodoties skrējienāk nekļūdītos arī tu, Anita izvirza tipiskākās kļūdas, ar ko nereti sastopas daudzi skrējēji!

Nepiemēroti apavi

"Saka, ka skriešanai neko daudz nevajag, uzvelc kedas un bliez. Nedariet tā!" aicina Pužule. "Piemēroti skriešanas apavi ir atslēga lieliskam skrējienam, kas sniegs milzīgu, pozitīvu ietekmi uz tavu labsajūtu un veselību. Tos ignorējot, riskē iedzīvoties locītavu traumās, nagu problēmās un citās likstās."

Neieklausīšanās savā ķermenī

"Sākotnēji man gribējās visu un uzreiz. Ja nolēmu skriet desmit kilometrus, tad to arī darīju. Par spīti sāpēm un grūtībām," savā pieredzē dalās trenere. "Tas var novest pie tā, ka skriešana vienkārši riebjas. Nepārspīlē ar tempu, distanci, seko līdzi sirds ritmam. Skrējienam jābūt tik komfortablam, ka tā laikā vari sarunāties un nepalikt bez elpas."

Koncentrēšanās tikai uz skriešanu

"Bez šaubām, lai kļūtu par labu skrējēju, ir jāskrien. Savulaik pat nedomāju, cik lielu labumu var dot spēka treniņi! Atceries, ka traumu novēršanai un izturībai ir nepieciešama fleksibilitāte un spēks. Pievērs uzmanību vingrinājumiem, kas stiprina kāju muskulatūru, ceļus, korseti."

Pārpūle

Pužule stāsta, ka agrāk skrējusi arī tad, kad, no rītiem pamostoties, secinājusi, ka sāp visas maliņas un pat nav spēka, lai izkāptu no gultas."Nekad tā nedari! Progresam atpūta ir absolūti nepieciešama. Plānojot treniņu režīmu, noteikti ir jāieplāno atjaunošanās un atpūtas dienas."

Nepareizs uzturs

"Noslogojot ķermeni ar aktīvu fizisku slodzi, tam jādod vislabākā degviela. Sabalansēts, pilnvērtīgs uzturs ir tas, kas nepieciešams. Seko līdzi, lai uzņemtu visas nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus, izvēlies kvalitatīvus, dabiskus, sezonālus produktus. Atceries arī par ūdeni!"

Mērķa neizvirzīšana

"Lai iemīlētu skriešanu, ir jāapzinās, kādēļ to dari. Vai vēlies noskriet maratonu? Zaudēt 10 kilogramus? Tas viss ir iespējams. Ir tikai skaidri jādefinē mērķis un jāsastāda reāls, kā arī izpildāms plāns tā sasniegšanai. Nepalielini slodzi strauji, nedēļā noskrieto kilometrus palielini ik pa 10 procentiem. Pieturies pie plāna, nesalīdzini sevi ar pieredzējušiem skrējējiem un viss izdosies," pamudina Pužule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!