Foto: PantherMedia/Scanpix

Vasarā par vienu no iemīļotākajiem pārvietošanās līdzekļiem ir kļuvis velosipēds. Braukšana ar riteni ne tikai patīkami atsvaidzina karstā laikā, bet spēj mainīt auguma aprises, vairot seksualitāti un palīdz ietaupīt. Vairāk par ieguvumiem, kurus tev sniegs riteņbraukšana, uzzini sporta kluba City Fitness pārstāvja Ērika Nadziņa, Veselības centrs 4 ģimenes ārstes un sabiedrības veselības konsultantes Dana Misiņa, kā arī Vitamax Liepājas velomaratona dalībniece Sarmītes Svikules apkopotajā informācijā.

Maina auguma aprises

Ja tavs sapnis ir skaists augums, riteņbraukšana būs lielisks palīgs tā piepildīšanā. Minot pedāļus, paātrinās vielmaiņa, sadeg kalorijas un tauku slānītis kļūst plānāks.

Regulāri pārvietojoties ar divriteni vai piedaloties body-bike nodarbībās sporta klubā, uztrenēsi smuku dibenu, iegūsi tvirtākas kājas, stingrus augšstilbus, slaidāku vidukli un samazināsi celulītu. Netici apgalvojumiem, ka pedāļu mīšana radīs muskuļus - tā nebūs, ja pēc treniņa kārtīgi izstaipīsies!

Garantē labu pašsajūtu

Daudzas no mums nereti cieš no slikta garastāvokļa pat, ja tam nav acīmredzams iemesls. Izbrauciens ar velosipēdu ne tikai atbrīvos laimes hormonu endorfīnu, bet arī ļaus izbaudīt garām slīdošās ainavas burvību un sajusties brīvai un laimīgai. Bet laimīga sieviete taču ir arī skaista, vai ne?

Ja tu dzīvo netālu no savas darba vietas, izmēģini saulainā vasaras rītā uz darbu doties ar velosipēdu, lai sajustu spirdzinošā vēja un rīta stundas elpu. Šāds izbrauciens lieliski uzlādēs un dos iedvesmu turpmākajam dienas cēlienam.

Stiprina ģimenes saites

Riteņbraukšana ir sports, ar kuru var nodarboties visi ģimenes locekļi, tai skaitā arī vismazākais ķipars, ko iesēdina speciālā krēsliņā tētim vai mammai aiz muguras. Turklāt, kāpēc gan neuzaicināt kopējā izbraucienā arī joprojām sprigano omīti un opīti?

Vairo seksualitāti

Fiziski aktīviem cilvēkiem ir laba sirds un asinsvadu sistēmas veselība, kas tiešā veidā veicina seksualitāti un ļauj izskatīties jaunākiem par saviem gadiem. Turklāt - ja tava ķermeņa muskulatūra būs trenēta, vairosies apmierinātība ar sevi un arī mīlas dzīve veidosies daudzveidīgāka un aizraujošāka.

Izpētīts, ka sievietes, kas regulāri nodarbojas ar fiziskiem vingrinājumiem, attālina menopauzes iestāšanos, bet tiem vīriešiem, kas pēc 50 gadu vecuma sasniegšanas regulāri dodas velobraucienos, impotences risks ir par 30 procetiem mazāks nekā tiem, kas ar sportu nenodarbojas. Interesanti, ka sportiskiem vīriešiem labākajos gados seksualitāte ir pat spēcīgāka nekā gados jauniem vīriešiem, kas ar fiziskām aktivitātēm ir uz jūs.

Stiprina sirdi un plaušas

Braucot ar velosipēdu, tu trenē sirdi, plaušas, kā arī uzlabo kuņģa un zarnu trakta darbību. Riteņbraukšana aizsargā pret sirds un asinsvadu slimībām, kas ir viens no izplatītākajiem priekšlaicīgas nāves cēloņiem gan Latvijā, gan citur pasaulē. Turklāt velobraukšana aizkavē kaulu minerālā blīvuma samazināšanos mugurkaulā, tāpēc šis sporta veids sievietēm pēc 40 gadiem būs laba osteoporozes profilakse.

Palīdz uzveikt bezmiegu

Stenfordas universitātes pētnieki ieteica cilvēkiem, kas cieš no bezmiega, ik dienu nobraukt ar riteni vismaz 20 - 30 minūtes. Rezultāts? Bezmiega mocītie aizmiga uz pusi ātrāk un gulēja teju par stundu ilgāk, jo ķermenis atbrīvojās no stresa hormona kortizola, kas dažkārt pat visveselīgākajiem no mums liedz ieslīgt dziļā un atjaunojošā miegā.

Palīdz gūt panākumus darbā

Lielbritānijā veikts pētījums atklāj - tie darbinieki, kas nodarbojās ar fiziskām aktivitātēm pirms darba vai pusdienlaikā, spēja labāk saplānot savu laiku, veiksmīgāk tikt galā ar stresu un bija vairāk motivēti darbam. Turklāt izpētīts, ka strādājošie, kas atvēlēja laiku sportiskām nodarbēm, strādāja efektīvāk, augstāk vērtēja sava darba rezultātus un viņiem bija vieglāk darbu paveikt noteiktajā termiņā.

Palīdz vairāk nopelnīt

Vērienīgā un ilggadējā ASV veiktā pētījumā atklāta pārsteidzoša saistība starp lieko svaru un ienākumiem. Pieaugot ķermeņa masas indeksam (ĶMI) par vienu vienību, cilvēka ienākumi samazinājās par 8 procentiem.

Atmodina radošo garu

Vien 25 minūšu ilga fiziskā slodze ikdienā atmodina radošo garu, veicina kreatīvu domāšanu, atnes atbildes uz neskaidriem jautājumiem un ļauj pieņemt pareizos lēmumus. Kā tas nākas? Fiziskās slodzes laikā tavai pelēkajai vielai pieplūst skābeklis, aktivizējot neironus, kas ļauj aizmirst nedienas un uzšķiļ radošuma dzirksteli.

Atvieglo dzemdības

Mičiganas universitātē veikts pētījums pierāda, ka topošajām māmiņām, kas grūtniecības laikā turpina pārvietoties ar divriteni, ir vieglākas dzemdības, viņas ātrāk atlabst pēc dzemdībām un visus deviņus gaidību mēnešus pavada labā noskaņojumā. Turklāt sievietēm, kas gaidību laikā bijušas fiziski aktīvas, par 50 procentiem samazinās iespēja pēcdzemdību periodā krasi pieņemties svarā.

Sportisku azartu un kopā būšanas prieku Latvijas ģimenes var izbaudīt dažādās tautas velo sacensībās, piemēram, svētdien, 17.augustā piedaloties Liepājas velomaratonā, kur piemērotas distances būs sarūpētas gan maziem, gan lieliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!