Pēdējā laikā tu esi lieliski pieturējusies pie sava sporta treniņplāna izpildes, taču kādu dienu pamostoties atklāj, ka esi saķērusi iesnas un nedaudz sāp galva. Lai gan tas nav nekas īpašs, tavs draugs tev iesaka šodien labāk nesportot. Ko darīt?
Iesnas vasarā, gripas ziemā, alerģijas - neatkarīgi no gadalaika un no tā, cik veselīga jūties, ikvienai no mums reizēm gadās saslimt. Kā lai zina, kad atteikties no ierastajiem fiziskajiem treniņiem?

Pēc tā dēvētā "augstāk par kaklu" likuma fiziski treniņi ir pieļaujami, kamēr simptomi skar ķermeņa daļas, kas ir augstāk par kaklu (piemēram, ja tev ir iesnas). Taču no fiziskiem treniņiem ir jāatsakās, ja slimības simptomi skar citas ķermeņa daļas, piemēram, ja ir temperatūra, kaulu sāpes, klepus vai stiprs nogurums.

Ameriāņu žurnālā "Medicine & Science in Sports & Exercise" publicēti Indianas Bola universitātes veiktā pētījuma rezultāti. Eksperimentā brīvprātīgie tika inficēti ar "rinovīrusu", kas saistīts ar aptuveni 30 līdz 50 procentiem iesnu gadījumu. Pēc 10 novērojumu dienām zinātnieki nekonstatēja nekādas veselības atšķirības 34 cilvēkiem, kuri ik dienas 40 minūtes trenējās un pārējiem, kuri neveica nekādas fiziskas nodarbības. Tas nozīmē, ka cilvēki, kam ir mērenas iesnas, var nodarboties ar sportu.

Taču, ja esi saslimusi ar gripu (kas parasti sākas ar pēkšņiem un izteiktiem simptomiem - augstu temperatūru, stipru nogurumu, sāpēm, spēcīgām iesnām un klepu), sportošana gripas simptomus var pastiprināt.

Sliktākajā gadījumā fiziskā aktivitāte gripas laikā var veicināt patogēnu plūsmu asinīs, kas var saasināt slimību.

Speciālisti piedāvā šādus ieteikumus:

  1. Stipru iesnu gadījumā atpūsties trīs dienas.
  2. Ja esi saslimusi ar gripu, atpūties no vingrošanas vismaz nedēļu.

Kad pēc slimības atsāksi treniņus, samazini to ilgumu uz pusi... paliec pie šī atvieglotā režīma nedēļu vai ilgāk, atkarībā no tā, cik ilgs bijis pārtraukums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!