Mazkustīgs dzīvesveids un darbs pie datora ir ļoti daudzu veselības problēmu ierosinātājs. Tas var veicināt arī sāpju mugurā un kakla daļā parādīšanos. Lai tās uzveiktu, var pietikt ar dažiem vingrojumiem pāris reizes nedēļā. Kādi vingrojumi palīdzēs samazināt sāpes mugurā, kaklā un citās ķermeņa daļās, skaidrojam projektā "Veselības un spēka izaicinājums".

Lai mudinātu cilvēkus vairāk kustēties un justies labāk, "Viņas Veselība" kopā ar sporta klubu "Veselības fabrika" izaicina ikvienu būt veselam un spēcīgam. Projekta "Veselības un spēka izaicinājums" laikā kopā ar treneri Miku Embrektu pievērsīsimies aktīvam dzīvesveidam un piedāvāsim vingrojumu kompleksus dažādu mērķu sasniegšanai. Šoreiz piedāvājam vingrojumu programmu, palīdzēs samazināt sāpes un stīvumu.

"Ikdienā daudz sūdzamies par sāpēm kaklā, mugurā, kājās, bet pamatā visu šo sāpju cēlonis ir mazkustīgums. Tieši tāpēc nākamais vingrojumu komplekss jums palīdzēs ikdienā vienkārši justies labāk," teic Mikus.

Pirmais vingrinājums

Foto: DELFI
Pirmais vingrojums ir paredzēts korsetes muskulatūrai. "Noguļamies uz muguras. Kājas ir saliektas augšup 90 grādu leņķī, vēders uzreiz automātiski pieslēdzas. Rokas iztaisnojam priekšā un vēršam pret ceļiem," sākuma pozīciju apraksta treneris. Vingrojuma laikā plaukstas tiek spiestas pret ceļiem un ceļi pret plaukstām, radot pretestību.

Šādu stāvokli notur apmēram trīs sekundes un tad uz brīdi atbrīvojas. Atkārto vairākas reizes. Pavisam vingrojumu izpilda 30 sekundes.

Otrais vingrinājums

Foto: DELFI
"Kad 30 sekundes pagājušas, turpinām tieši tādā pašā pozīcijā – kājas paliek 90 grādu leņķī, rokas iztaisnojam tieši virs krūtīm. Pārbaudīsim, kā darbojas jūsu koordinācija. Iztaisnojam labo roku un pretējo kāju līdz grīdai," vingrojumu skaidro treneris. Viņš norāda, ka visu vingrojuma laiku jātur stingrs vēders un izelpa jāveic, iztaisnojot kāju un nolaižot roku aiz galvas līdz grīdai.

Arī šis vingrojums jāpilda 30 sekundes.

Trešais vingrinājums

Foto: DELFI
Kad korsetes muskulatūra ir izkustināta, pievēršamies mugurai. Nākamā vingrojuma sākuma pozīcija ir guļus uz vēdera. Vingrojums palīdzēs uzlabot stāju. Mikus skaidro: "Augums taisns, stingrs, rokas iztaisnotas priekšā. Veicam nelielu atliekšanos, un vienlaikus elkoņi virzās atpakaļ." Pēc roku saliekšanas, tās atkal iztaisno. Kamēr rokas ir taisnas, nedaudz atbrīvo ķermeni. Tas palīdzēs veikt kvalitatīvākas kustības atpakaļ.

"Neaizmirstam elpot. Izjūtam to, kā strādā mūsu lāpstiņas." Vingrojuma izpildes laiks ir 30 sekundes.

Ceturtais vingrinājums

Foto: DELFI
"Tuvojoties uz beigām, laiks vingrojumu kompleksu padarīt nedaudz enerģiskāku," teic Mikus, "dodamies balstā uz taisnām rokām. Augums ir taisns, stingrs, un ar celi veicam kustību pie pretējā elkoņa." Virzot celi pie elkoņa, tiek veikta izelpa. Pēc tam atgriezies sākuma pozīcijā – balstā uz rokām. Vingrojumu veic pamīšus ar vienu un otru kāju.

Atceries, ka vingrojuma laikā kājām jābūt plecu platumā un rokas atrodas tieši zem pleciem. "Elpojam un neizmirstam mūsu galveno darbarīku – korseti, ko turam stingru." Vingrojums jāpilda 30 sekundes.

Piektais vingrojums

Foto: DELFI
"Un enerģisks kompleksa noslēgums. Tieši tāpat kā iepriekšējā vingrinājumā – atrodamies balstā. Atrausim pārmaiņus rokas no zemes," norāda treneris. Vispirms tiek pacelta viena un tad otra roka. Iepriekšējie pamatnoteikumi paliek nemainīgi – augums ir stingrs, kājas plecu platumā un rokas atrodas tieši zem pleciem.

Speciālists aicina ķermeņi vingrojuma laikā kustināt pēc iespējas mazāk – kustās tikai rokas. Vingrojuma laiks – 30 sekundes.

"Vingrojumu kompleksu jūs varat pildīt divas, trīs un droši pat četras reizes nedēļā," aicina Mikus, "turpiniet sekot līdzi, un ar katru nākamo video celsim latiņu augstāk un sāksim sarežģītākus vingrinājumus."

Projekts "Veselības un spēka izaicinājums" tapis sadarbībā ar sporta klubu "Veselības fabrika". Piedāvātie vingrojumi piemēroti jebkura vecuma cilvēkiem ar dažādu fizisko sagatavotību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!