Foto: PantherMedia/Scanpix
Vēl pirms astoņiem, deviņiem gadiem par nūjošanu Latvijā bija dzirdējis vien retais. Tagad šo demokrātisko, Somijā dzimušo aktīvās atpūtas veidu plaši iecienījuši visu vecumu grupu cilvēki gan Latvijā, gan citās Baltijas valstīs, jo tas ne vien sagādā prieku, bet arī uzlabo veselības stāvokli. Par ieguvumiem, ko veselībai sniedz šis ziemeļnieciskais sporta veids, uzzini nūjošanas instruktores Lienes Sondores un aizrautīgas nūjotājas, Jūrmalas domes deputātes Daces Riņķes sagatavotajā informācijā.

Mundruma lādiņš

Nūjošana ir sevišķi noderīga biroja darbiniekiem un citiem strādājošajiem, kas faras darba stundas pavada sēdus stāvoklī, jo, šķiet, nav labāka līdzekļa, kas mazinātu muskuļu spriedzi plecu un skausta apvidū, kā arī spētu atvieglot muguras sāpes un galvassāpes.

Regulāra nūjošana būs īsts mundruma lādiņš - tā vairos tavas darba spējas, veicinās radošumu un pat uzlabos attiecības ar ģimenes locekļiem, draugiem un kolēģiem, jo šī sportiskā aktivitāte veicina tā dēvētā laimes hormona jeb serotonīna izdalīšanos organismā, radot gan fizisku, gan emocionālu labsajūtu, kā arī apmierinātību ar sevi un pasauli.

Alternatīva skriešanai

Ja tev ir problēmas ar ceļiem, potītēm vai muguru nūjošana ir ieteicamākā nodarbe. Kāpēc? Jo tās laikā locītavas tiek noslogotas daudz mazāk nekā, piemēram, skrienot. Interesanti, ka nūjošanas laikā noslodze uz locītavām ir arī par 30 procentiem mazāka, nekā, piemēram, vienkārši soļojot. Tāpat nūjošana lieliski derēs tiem, kuri ar sportu ilgāku laiku bijuši uz "jūs" un jūtas nedaudz "ierūsējuši".

Veselības panaceja

Šī sportiskā aktivitāte ir lielisks līdzeklis pret bezmiegu un stresu - tā palīdz gan izvēdināt galvu pēc saspringtas darba dienas, gan izbaudīt apkārtējo ainavu un dabas skatus. Nūjošana arī veicina sirds un asinsrites sistēmas darbību, kas ir labas veselības pamatā. Speciālisti apgalvo, ka veselīguma ziņā ar nūjošanu spējot sacensties vienīgi ar peldēšanu un distanču slēpošanu.

Ziema vai vecums nav šķērslis

Viens no nūjošanas lielākajiem plusiem ir tas, ka ar to iespējams nodarboties svaigā gaisā visos gadalaikos, tostarp arī ziemā, aukstākā laikā vien nomainot vasarīgākus sporta apavus pret ērtiem zābakiem ar biezu, neslīdīgu zoli. Nūjošanā nav vecuma ierobežojumu - ar to var nodarboties gan bērni, gan pieaugušie un vecāka gadagājuma ļaudis.

Vingrs ķermenis

Regulāra nūjošana, piemēram, 2 līdz 3 reizes nedēļā pusotras stundas garumā padarīs tavu ķermeni vingrāku un nostiprinās muskuļu sistēmu. Nūjojot strādā 90 procenti muskuļu un tas nozīmē, ka regulāri nūjojot ieguvums veselības labā būs jūtams jau pavisam drīz.

Uzziņai:

Sestdien, 6.septembrī Jūrmalā norisināsies pusmaratons 5 kiklometru nūjošanas distancē. Tajā, līdztekus trim citām distancēm būs „Seesam”5 kilometru distance, kuras dalībnieki varēsi izvēlēties skriet vai nūjot.

Bērniem līdz līdz 12 gadu vecumam dalība ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!