Foto: Shutterstock

Celulīts ir problēma, ar ko mūsdienās saskaras ļoti daudzas sievietes. Lai arī tas parasti ir nekaitīgs un saistās tikai ar kosmētiskiem defektiem, celulīts neliecina arī par labu veselību un daudzām sievietēm sagādā ne mazums nepatīkamu brīžu. Kāpēc gan samierināties ar celulītu, ja to var samazināt? Turklāt pasākumi tā mazināšanai ļaus uzlabot savu veselību, jo tie saistās ar veselīgu un aktīvu dzīvesveidu, kā arī rūpēm par savu ādu.

Kā norāda "Authority Nutrition", ar celulītu dzīves laikā saskaras 98 procenti sieviešu. Par celulītu liecina ādas negludumi un bedrītes, kas visbiežāk novērojamas uz vēdera, sēžamvietas un augšstilbiem. Jāpiebilst, ka celulīts var izraisīt arī ādas bojājumus un iekaisumu.

Faktori, kas veicina celulīta veidošanos

Foto: Shutterstock
Pētnieki joprojām nav noskaidrojuši, kas tieši izraisa celulītu, bet tā attīstību var veicināt dažādi faktori, piemēram, dzīvesveids, hormoni un citi. Izprotot, kas tieši veicina celulīta veidošanos, to mazināt var būt vieglāk. Tā kā celulīts attīstās, mainoties tauku šūnām, ir svarīgi saprast, kas šīs izmaiņas veicina.

Viens faktoriem, kas ietekmē tauku šūnu veidošanos, ir hormoni. Pētnieki uzskata, ka viens no hormoniem, kas ietekmē celulīta veidošanos, ir insulīns – pārāk augsts tā līmenis asinīs palielina celulīta risku. Tā kā no celulīta parasti cieš sievietes, zinātnieki pieļauj, ka tā veidošanos varētu ietekmēt arī estrogēns.

Celulīts vizuāli kļūst labāk pamanāms, ja audos ir uzkrājies ūdens. To veicina pasīvs dzīvesveids, kā arī uzturs. Lai arī tam vēl ir maz zinātniski pamatotu pierādījumu, speciālisti uzskata, ka celulītu veicina pārmērīga sāls un ogļhidrātu lietošana. Tāpat ādas stāvoklis var pasliktināties, ja netiek uzņemts pietiekami daudz šķidruma.

Jāpiebilst, ka celulītu veicina arī stress un smēķēšana. Tāpat nav ieteicams bieži valkāt koriģējošo veļu vai citu pārāk piespīlētu apģērbu. Vairāk par paradumiem, kas veicina celulīta veidošanos, lasi šeit.

Celulītu var mazināt, bet ne novērst

Foto: stock.xchng
Pastāv ļoti daudz līdzekļu celulīta mazināšanai, bet novērst to pavisam nav iespējams. Tāpat jāpiebilst, ka lielai daļai metožu ir diezgan zema efektivitāte. Protams, tas nenozīmē, ka nav vērts mēģināt un celulītu mazināt nav iespējams. Tu vari sev palīdzēt gan izskatīties labāk, gan justies veselākai.

Ir ļoti daudz krēmu un losjonu, ko pozicionē kā līdzekli cīņai ar celulītu. Tiem piedēvē asinsrites un ādas elastības uzlabošanu, tomēr nevajadzētu paļauties, ka tie paveiks brīnumus – krēmu pozitīvā ietekme cīņā ar celulītu ir ļoti maz pētīta. Efektīva metode cīņai ar celulītu īstermiņā ir manuālās manipulācijas. Tas nozīmē, ka masāžas, kā arī skrubji patiešām palīdzēs uzlabot ādas izskatu un padarīs celulītu mazāk redzamu.

Maz izpētītas ir tādas metodes, piemēram, skaņas viļņu terapija, dažādas gaismas un lāzerterapijas, kā arī metodes, kurās izmanto elektromagnētiskos radi viļņus. Pētījumi par to efektivitāti cīņai ar celulītu ir nelieli un pretrunīgi. Tas nozīmē, ka neviena no šīm metodēm nenesīs brīnumainu rezultātu ilgtermiņā.

Nereti celulīta mazināšanai izmanto arī dažādas tautas metodes. Viena no tām ir kafijas skrubis: kafijas biezumus sajauc ar mandeļu eļļu vai olīveļļu un lieto celulīta skarto zonu skrubēšanai. Iepazīties ar vēl citām tautas metodēm cīņai ar celulītu ir iespējams šeit.

Kustības celulīta mazināšanai

Foto: Shutterstock
Viens no iemesliem, kāpēc celulīts ir izplatīts sieviešu vidū, bet vīriešiem novērojams salīdzinoši reti, ir atšķirīgs saistaudu un taukaudu izvietojums, skaidro "Prevention". Viens no veidiem, kā mazināt celulītu un uzlabot augšstilbu izskatu, ir vingrojumi kājām. Izpildot tos regulāri, uzlabosies muskuļu tonuss, tavas kājas kļūs slaidākas, kā arī celulīts kļūs mazāk izteikts. Katru no ieteiktajiem vingrojumiem izpildi 10-15 reizes trīs reizes nedēļā.

Izklupieni uz sāniem

Šis viens no vienkāršākajiem vingrojumiem kāju muskuļu stiprināšanai, kas vienlaikus palīdz mazināt celulītu. Vingrojuma laikā rokas ir jātur uz gurniem. Ja vēlies to padarīt sarežģītāku, tad rokās vari turēt hanteles. Atceries, ka visu vingrojuma laiku mugurai ir jābūt taisnai. Sākumā stāvi ar kājām kopā, tad veic lielu soli ar kreiso kāju uz sāniem. Ieliecies celī un mēģini iesēsties tā, lai augšstilbs atrastos paralēli grīdai. Uzmanies, lai celis nepavirzītos uz priekšu – tas nedrīkst sniegties pāri purngalam. Pēc tam iztaisnojies un saliec abas kājas kopā. Izpildi vingrojumu ar otru kāju.

Kāju cilāšana

Efektīvs vingrojums ir arī kāju cilāšana, kamēr atrodies rāpus pozīcijā. Šī vingrojuma laikā ieteicams izmantot ap potītēm apliekamus svarus. Nostājies četrrāpus pozīcijā, turi muguru taisnu un novieto apakšdelmus uz zemes. Turot celi saliektu 90 grādu leņķī, pamīšus pacel vienu un tad otru kāju.

Kāju cilāšana, guļot uz sāniem

Arī šis vingrojums stiprinās tavus augšstilbus. Apgulies uz sāniem. Apakšējo roku izmanto galvas atbalstam, bet augšējo līdzsvara noturēšanai, atbalstoties ar plaukstu pret zemi sev priekšā. Augšējo kāju saliec un novieto pēdu uz zemes sev priekšā. Apakšējo kāju, turot taisnu, pacel, cik augstu vien spēj, noturi vairākas sekundes un lēnām novieto uz zemes. Atkārto vairākas reizes un tad izpildi vingrojumu otrai pusei. Lai vingrojums būtu efektīvāks, izmanto ap kājām apliekamus svarus.

Pietupieni un kāju cilāšana

Nostājies ar kājām plecu platumā, rokas turi uz gurniem un lēnām pietupies (mugurai jābūt taisnai un ceļgals nedrīkst pavirzīties tālāk par kāju pirkstgaliem). Pietupies tik zemu, lai augšstilbi būtu paralēli grīdai. Noturi pozu pāris sekundes un iztaisno kājas. Tad, turot kāju taisnu, pacel to uz sāniem. Atkārto vingrojumu, bet, pabeidzot to, pacel otru kāju. Pamīšus cilājot abas kājas, vairākas reizes izpildi vingrojumu.

Kāju trenēšana, izmantojot pretestības lentu

Šim vingrojumam būs nepieciešama apļveida pretestības jeb vingrošanas lenta. Apgulies uz muguras, apliec ap potītēm pretestības lentu un pacel kājas perpendikulāri grīdai. Mēģini attālināt pēdas vienu no otras, veidojot ar kājām burtu "V". Kad jūti, ka kājas tālāk vienu no otras atvirzīt vairs nevari, mēģini noturēt pozīciju dažas sekundes un atgriezies sākuma pozīcijā.

Izklupiens ar vienu kāju

Nostājies apmēram 60 centimetru attālumā no stabila krēsla. Stāvi ar muguru pret krēslu un novieto uz tā savu kreiso kāju (atbalsti pret krēsla malu pēdas virspusi). Turot taisnu muguru, mēģini saliekt labo kāju – augšstilbam jāatrodas paralēli zemei un celis nedrīkst pavirzīties tālāk par purngalu. Noturi pozīciju pāris sekundes un iztaisno kājas. Izpildi vingrojumu ar vienu kāju, pēc tam ar otru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!