Foto: Shutterstock
Cilvēka ķermenis ir unikāls un apbrīnas vērts dabas veidojums – tajā nemitīgi saskaņoti noris tūkstošiem dažādu sarežģītu procesu, nodrošinot, ka varam dzīvot, kustēties, sarunāties, mīlēt, baudīt dzīvi, ļoti daudz ko paveikt un ļoti daudz ko izturēt. Līdz pat šim brīdim šī sarežģītā "mašinērija" nav līdz galam izpētīta, un jautājumu par tā iekšienē noritošajiem smalkajiem procesiem joprojām ir vairāk nekā atbilžu. Lūk, 10 interesanti fakti par cilvēka ķermeni!

1. Asinsvadu sistēmu veido gan artērijas un vēnas, gan smalkie kapilāri. Organismā esošo asinsvadu kopgarums ir gandrīz 100 tūkstoši kilometru, savukārt pasaules apkārtmērs ir apmēram 40 tūkstoši kilometru. Ja visus ķermeņa asinsvadus saliktu citu cita galā, ar šo "striķi" pasauli varētu aptīt 2,5 reizes.

2. Piedzimstot cilvēkbērnam ir aptuveni 300 kaulu. Bet pieauguša cilvēka skeletu veido 206–208 kauli. Kā tas iespējams? Bērnam augot, daudzi kauli saaug kopā.

3. Plaušas pašas par sevi ir pasīvs orgāns – tās pašas nespēj ne izplesties, ne sarauties. Elpošanas kustības nodrošina starpribu muskulatūra un diafragma – liels, apgāztam kausam līdzīgs elpošanas muskulis, kas šķir krūšu un vēdera dobumu. Plaušām sarauties un izplesties ļauj to struktūra – tās veido vairāki miljoni alveolu, proti, mikroskopiski gaisa "maisiņi" ar plānām, elastīgām sienām, kur norisinās skābekļa un ogļskābās gāzes apmaiņa.

4. Dzīves laikā cilvēks "nomet" aptuveni 18 kilogramus ādas. Runa ir par atmirušajām šūnām jeb ādas virskārtiņu, jo āda nepārtraukti atjaunojas.

5. Deguns ir mūsu personīgā gaisa kondicionēšanas sistēma. Ja ieelpojam aukstu gaisu, tas deguna dobumā tiek mazliet sasildīts, bet, ja karstu – atvēsināts. Tāpat deguna dobumā ieelpotais gaiss tiek attīrīts, jo tā gļotādu klāj skropstiņepitēlijs, kas uztver ieelpotos putekļus, kā arī citas daļiņas.

6. Bārdas rugāji ir visātrāk augošie mati cilvēka ķermenī. Ja vīrietis nekad nedzītu bārdu, tā mūža laikā izaugtu aptuveni deviņus metrus gara.

7. Mūsu organismā dzīvo miljoniem baktēriju, ar kurām esam draudzīgā simbiozē. Cilvēka mutē ir vairāk baktēriju, nekā iedzīvotāju Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā kopā. Kad cilvēks nomirst, šīs pašas baktērijas viņu apēd.

8. Acis mums ir ļoti svarīgs orgāns, tādēļ pati daba parūpējusies, lai būtu pēc iespējas mazāks risks tās traumēt – acis atrodas galvaskausa dobumos un tās sargā plakstiņi, turklāt ar to dabiskā acu aizsardzības sistēma vēl nebeidzas. Uzacis mums dotas ne jau skaistumam, bet tāpēc, lai neļautu sviedru lāsītēm ietecēt acīs. Savukārt skropstas uztver gaisā lidojošus gružus, neļaujot tiem iekļūt acīs.

9. Katru minūti trīs simti miljonu tavu šūnu mirst. Un tikpat jaunu stājas to vietā.

10. Vienai asins šūnai vajag aptuveni minūti, lai apriņķotu visu organismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!