Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagātnē ir laiks, kad, lai labāk redzētu, cilvēki izmantoja tikai brilles. Šobrīd aizvien lielāku popularitāti, jo īpaši jaunu cilvēku vidū, iemanto kontaktlēcas. Tās ne tikai palīdz redzēt labāk, bet ļauj akcentēt savu individualitāti – izcelt un pat uz laiku "mainīt" savu dabisko acu krāsu! Jāteic, ka iespēja "mainīt" acu krāsu visvairāk uzrunā dāmas, kuras ļaujas eksperimentiem un labprāt izmēģina krāsainās vai ekstremāla dizaina kontaktlēcas.

Konsultē Ieva Rikena, optometriste Optikas salonā Metropole, Ogrē

Kontaktlēcu lietotāja komplektā ietilpst:

  • kontaktlēcas;
  • kontaktlēcu kopšanas šķidrums;
  • konteiners kontaktlēcu uzglabāšanai;
  • roku dezinfekcijas līdzeklis;
  • mitrinoši pilieni.

1. Obligāti mazgājiet rokas, pirms ieliekat vai ņemat ārā kontaklēcas no acīm! Ja Jums nav iespējas nomazgāt rokas ar tīru ūdeni, ir ieteicams izmantot speciālu roku dezinfekcijas līdzekli. Dezinfekcijas līdzeklis ir noderīgs, ja dodaties ceļojumā un īpaši vasarā, kad visapkārt ir smiltis, putekļi, un pastiprināti jārūpējas, lai acīs neiekļūst abrazīvas daļiņas.

2. Pirms ievietojat acīs kontaktlēcas, pārliecinieties, ka to iepakojums nav bojāts, lēcu stiprumi un izmēri atbilst receptē izrakstītajiem! Izņemot no iepakojuma vai konteinera, vizuāli novērtējiet un  pārliecinieties, ka kontaktlēcai nav bojājumu.

3. Ievērojiet acu ārsta vai optometrista noteikto kontaktlēcu lietošanas režīmu! Ierasti kontaktlēcu lietošanai atvēlam piecas dienas nedēļā, bet acu atpūtai - divas dienas. Tomēr redzes speciālists īpaši Jums var ieteikt noteiktu kontaktlēcu izmantošanas režīmu. Noteikts režīms palīdzēs acīm negūt nobrāzumus, kas var rasties pārāk ilgi valkājot kontaktlēcas, kā arī pasargās Jūsu plakstiņus un  acs radzeni tūskām.

4. Mitriniet acis vairākas reizes dienā, izmantojot šim nolūkam paredzētus pilienus tieši uz kontaktlēcas! Mitrinošie pilieni jālieto, lai acis nekļūtu sausas un apsārtušas, kā arī nepasliktinātos redze. Īpaši svarīgi mitrināt acis ir cilvēkiem, kuru darbs ir saistīts ar ilgstošu darbu pie datora vai auto vadīšanu.

5. Atpūtiniet acis un plakstiņus 2-3 reizes nedēļā, izņemot kontaktlēcas uz nakti, ja esat iegādājies un izmantojat diennakts lietošanai paredzētās lēcas!

6. Dodoties ikdienas gaitās, ņemiet līdzi kontaktlēcu konteineri ar tīru, iepriekš nomainītu kontaktlēcu kopšanas līdzekli! Paņemiet arī brilles, lai vajadzības gadījumā varat izņemt kontaktlēcas un turpināt dienu, nesatraucoties par redzes kvalitāti.

7. Izņemiet no acīm kontaktlēcas ikreiz, kad dodaties gulēt, ja vien tās nav paredzētas lietošanai naktī!

8. Nelietojiet kontaktlēcas ilgāk par to noteikto izmantošanas termiņu! Katrai kontaktlēcai ir noteikts laika periods, kuram tās paredzētas - 1 dienai, 2 nedēļām, 1,3, 5 vai 12 mēnešiem. Noteikto kontaktlēcu izmantošanas termiņu nevajadzētu pārsniegt., un nav svarīgi, cik reizes šīs kontaktlēcas ir bijušas ievietotas acīs.

9. Pēc izņemšanas no acīm, rūpīgi nomazgājiet un ievietojiet lēcas speciālajā konteinerī, kurā ieliets tīrs kontaktlēcu kopšanas līdzeklis! Kontaktlēcu kopšanas līdzekļu sastāvi un konteineru tilpumi mēdz būt dažādi, tādēļ arī līdzekļa izmantojamais daudzums var atšķirties. Lai nekļūdītos, būtu jāizvēlas viena ražotāja piedāvāto kopšanas līdzekli un konteineri. Reizi nedēļā lēcu konteineris ir jāizplaucē ar verdošu ūdeni, bet reizi trīs mēnešos jāiegādājas jauns lēcu konteineris.

10. Iegaumējiet, ka ne visām kontaktlēcām ir ultravioleto staru filtri, tāpēc esot saulē, aizsargājiet acis pret kaitīgo starojumu ar saulesbrillēm! Tās pasargās ne tikai pret UV stariem, bet arī neļaus iekļūt acīs putekļiem un citām abrazīvām, smalkām daļiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!