Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai efektīvi attīrītu organismu, jāzina, kādi produkti šim nolūkam ir vispiemērotākie. Izdevums "The Independent" piedāvā 11 detoksikācijai noderīgākās ēdamlietas.

Mandeles

Mandeļu riekstos ir augsts šķiedrvielu, kalcija, magnija, olbaltumvielu saturs - šīs vielas palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs. Savukārt monopiesātinātās taukskābes, kuras arī ievērojamā daudzumā satur mandeles, veicina holesterīna izdalīšanos no organisma un zarnu trakta attīrīšanos.

Avokado

Avokado efektīvi pazemina holesterīna līmeni un paplašina asinsvadus. Tas satur glutationu - vielu, kas bloķē 30 dažādus kancerogēnus, tādējādi palīdzot aknām atbrīvoties no toksīniem. Pētījumos pierādīts, ka vecāki cilvēki, kuriem ir augsts glutationa līmenis, retāk cieš no artrīta.

Bietes

Bietes ir dārzeņi, kas satur unikālu minerālvielu komplektu. Tās ir lielisks ierocis cīņā pret dažādām infekcijām un palīgs asins un aknu attīrīšanā. Bietes arī stabilizē skābju-sārmu līdzsvaru asinīs. Kā vēsta leģendas, Afrodīte ēda bietes, lai saglabātu skaistumu.

Mellenes

Mellenēs ir dabīgais aspirīns, kas palīdz mazināt sāpju sajūtas un ārstēt hroniskus iekaisumus. Mellenes darbojas līdzīgi antibiotikām, bloķējot baktērijas urīnceļos un tādējādi neļaujot attīstīties infekcijai.

Kāposti

Kāpostos ir daudzi un dažādi antioksidantu savienojumi, kas palīdz aknām atbrīvoties no kaitīgām vielām. Kāpostos tāpat ir daudz šķiedrvielu, tāpēc tie veicina zarnu trakta darbību un attīra gremošanas sistēmu. Turklāt kāposti un citi krustziežu dzimtas dārzeņi neitralizē tabakas dūmos esošos kaitīgos savienojumus.

Dzērvenes

Dzērvenēm ir spēcīgas antibiotiskas un pretiekaisuma īpašības, tās attīra urīnpūsli un urīnceļus no kaitīgām baktērijām. Dzērvenes arī ir lielisks antioksidants, tajās ir daudz vielu, kas aizsargā šūnas pret brīvo radikāļu kaitīgo iedarbību.

Linsēklas un linsēklu eļļa

Linsēklās un linsēklu eļļā ir daudz neaizvietojamo Omega-3 taukskābju - tās palīdz organismam nostiprināt imūnsistēmu un veicina smadzeņu darbību. Katras ķermeņa šūnas veselība ir atkarīga no tā, vai tā saņem pietiekamu šo taukskābju daudzumu.

Ķiploki

Ķiploki palīdz iznīcināt kaitīgās baktērijas, zarnu parazītus un vīrusus kā asinīs, tā iekšējos orgānos un elpošanas ceļos. Ķiploki pazemina arteriālo asinsspiedienu un kavē trombu veidošanos. Tiem ir pretvēža un antioksidantu īpašības, pateicoties kurām organisms atbrīvojas no kaitīgām vielām.

Pupas un zirņi

Dažādas pupiņas un zirņi samazina holesterīna līmeni, attīra zarnu traktu un normalizē cukura līmeni asinīs, kā arī palīdz aizsargāt organismu pret onkoloģiskām saslimšanām.

Citrons

Šis citrusauglis regulē skābju un sārmu līdzsvaru organismā, tajā ir daudz C un citu vitamīnu, kas ļauj organismam izstrādāt glutationu - vielu, kas lieliski attīra aknas. C vitamīns un antioksidanti, kuru citronos ir daudz, aizsargā organismu pret vēzi, cīnās ar toksiskām vielām un šūnu bojājumiem.

Jūraszāles

Jūraszāles ir, iespējams, viens no nenovērtētākajiem produktiem pasaulē. Jūraszāles izvada no organisma radioaktīvos atkritumus un smagos metālus, kurus var saturēt pārtikas produkti, kas audzēti piesārņotā augsnē. Tās arī ir lielisks minerālu un mikroelementu avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!