Foto: PantherMedia/Scanpix

Par maz miega nav vienīgais iemesls, kāpēc ikdienā jūties kā izspiests citrons un bieži trūkt enerģijas. Mazie ikdienas netikumi var nogurdināt daudz vairāk - gan fiziski, gan garīgi. Tomēr, izmainot vienkāršas lietas savā ikdienā un dzīvesstilā, varam panākt, lai enerģijas pietiktu visai dienai, skaidro žurnāls The Health. Lūk, iemesli, kāpēc ikdienā jūtamies noguruši.

Noguruma dēļ izlaists treniņš

Fizisko aktivitāšu izlaišana, lai taupītu jau tā niecīgās enerģijas paliekas, patiesībā darbojas pilnīgi pretēji. Džordžijas Universitātē veikts pētījums rāda, ka sēdoša darba veicēji, kas visumā bija veseli, pēc tam, kad ieviesa savā ikdienā nelielus treniņus – 20 minūtes trīs reizes nedēļā, jau pavisam drīz sāka justies mazāk noguruši un jau pēc sešām nedēļām atzina, ka viņiem ir vairāk enerģijas. 

Regulāri treniņi palielina organisma spēku un izturību, ļauj nostiprināt kardiovaskulāro sistēmu, un tā darbojas labāk, tādējādi apgādājot visu organismu ar skābekli, kas savukārt palīdz justies mundrākiem. 

Tādēļ nākamreiz, kad nolem nobastot treniņu, vismaz dodies garākā pastaigā.

Šķidruma trūkums

Pat neliela dehidrācija – par 2% mazāk šķidruma kā tas būtu normāli – izpaužas kā enerģijas trūkums. 

Dehidrācijas rezultātā pazeminās asinsspiediens, tāpat asinis kļūst biezākas. Tādēļ sirds tās pumpēs lēnāk, samazinot orgānu un muskuļu apgādi ar skābekli un barības vielām. Ik dienu jāizdzer divi līdz trīs litri ūdens, atkarībā no tā, kāda ir gaisa temperatūra un fiziskā slodze.
Jāatceras, ka šķidrums tiek uzņemts arī ar augļiem un citiem ēdieniem, savukārt alkohols gan nelīdzēs pret dehidrāciju – tieši pretēji, ja esat lietojies alkoholu, jādzer vēl papildu glāze ūdens. 

Dzelzs trūkums

Dzelzs deficīts var radīt noguruma un nespēka sajūtu, tāpat var būt grūti koncentrēties. Arī šajā gadījumā problēma ir organisma nespēja apgādāt orgānus ar skābekli. Ja organismā trūkst dzelzs, bet tā trūkums nav hronisks (tad jālieto medikamenti), var mēģināt papildināt ēdienkarti ar produktiem, kas to satur: liellopu gaļa, pupiņas, rieksti, aknas, granātāboli, skābenes, bietes un citi. Daļa no šiem produktiem satur arī daudz C vitamīna, kas palīdz absorbēt dzelzi.
Diemžēl dzelzs trūkums asinīs var norādīt uz kādu nopietnāku saslimšanu, tādēļ, ja veicot asinsanalīzes, tā līmenis ir zems, noteikti ir jākonsultējas ar ārstu. 

Vēlme būt perfektam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mēģinot būt perfekts, kas, būsim godīgi, nav iespējams, liek strādāt vairāk un smagāk, nekā būtu nepieciešams. Tiek izvirzīti nereāli mērķi, ko ir ļoti grūti vai pat neiespējami sasniegt, tādēļ cilvēks ir pārstrādājies un neapmierināts ar rezultātu. Speciālisti iesaka, izvirzot mērķi, noteikt arī tā sasniegšanai reālu laika limitu un grafiku, ko tiešām ievērojat. Pēc kāda laika sapratīsiet, ka tās virsstundas, ko iepriekš veltījāt darbam, nemaz nebija tā vērtas un neuzlaboja darba kvalitāti, jo to dēļ bijāt pārguris. 

Bailes un nedrošība

Ja katru reizi, kad priekšnieks izsauc uz negaidītu apspriedi savā kabinetā, uztraucies par to, ka tiksiet atlaists, vai baidāties braukt ar velosipēdu, jo var taču gadīties iekļūt negadījumā, tikai paši pārspīlējiet un saasiniet savas bailes. Vienmēr gaidot sliktāko iznākumu, cilvēks var kļūt nomākts, un līdz ar to arī paralizēt un apspiest savas izpausmes, kas ir ļoti nogurdinoši. 

Pieķerot sevi šādās domās, vajag ievilkt dziļi elpu un pajautāt sev, cik liela ir iespējamība, ka piepildīsies sliktākais scenārijs. Tāpat kļūt pozitīvākiem un drošākiem palīdz regulāri treniņi svaigā gaisā, meditācija un izrunāšanās par savām bažām ar draugiem un kolēģiem.

Nepaēstas brokastis

Ēdiens ir organisma degviela. Kad guļam, organisms turpina tērēt barības vielas, kas uzņemtas vakariņās, lai nodrošinātu, piemēram, asinsriti. Tādēļ, pamostoties no rīta, atkal "jāuzpildās". Ja izlaid brokastis, vari sākt justies saguris. 

Lai visu dienu būtu vairāk enerģijas, brokastīs vēlams ēst pilngraudu produktus, kā arī ēdienus, kas satur proteīnus un "labos" taukus. Labs piemērs ir graudu maize ar zemesriekstu sviestu, augļu smūtijs, piena produkti ar zemu tauku saturu, mandeles, kā arī olas ar pilngraudu maizi. 

Ātrās uzkodas pusdienās

Foto: Shutterstock

Ātrās uzkodas satur daudz cukura un ogļhidrātu, kas strauji paaugstina cukura līmeni asinīs. Tādēļ uz brīdi ir enerģija, bet cukura līmenis tikpat strauji krītas, tādēļ enerģija ātri izsīkst, un tik straujas pārmaiņas nav veselīgas. Savukārt sabalansēta maltīte, kurā ir gan proteīni, gan ogļhidrāti vitamīni un citas nepieciešamās vielas, palīdz cukura līmeni asinīs uzturēt vienā līmenī, un tādējādi izvairīties no noguruma uzplūdiem. 

Nespēja pateikt "nē"

Cilvēki, kas bieži ierodas un lūdz palīdzību, izlieto otra enerģiju un dzīvessparu. Turklāt mūžīgā izpalīdzēšana var tiktāl nogurdināt, ka rezultātā nepārtraukti būsi iekšēji dusmīgs un neapmierināts. Tādēļ, labāk ir reizēm pateikt "nē". 

Darbs brīvdienās

Foto: Shutterstock

Pārbaudot e-pastus un runājot pa telefonu laikā, kad vajadzētu atpūsties, radiet izdegšanas risku. Savukārt, atslēdzoties no darbīgās ikdienas un ļaujot sev tiešām atslābt, prāts un ķermenis tiešām var atjaunoties un pēc tam atgriezties darbā stiprāks. Tiešām izbaudot atvaļinājumu, pēc tam būsiet radošāks un ar augstākām darba spējām.

Viena līdz divas glāzes vīna pirms gulētiešanas

Glāze sarkanvīna pirms miega šķiet laba ideja, bet tas var izraisīt pretēju efektu. Alkohols nomāc centrālo nervu sistēmu, radot nomierinošu efektu, diemžēl pēc tam tas var sabotēt miegu, jo pēc kāda laika rodas pēkšņs adrenalīna pieaugumu asinīs. Tādēļ pastāv liela iespējamība, ka pēc alkohola lietošanas vakarā nakts vidū pamodīsies, un būs grūti atkal aizmigt. Ieteicams nelietot alkoholu trīs līdz četras stundas pirms gulētiešanas. 

Kofeīna nepareiza lietošana

Foto: Shutterstock

Lai arī pētījumi rāda, ka divas līdz trīs tasītes kafijas dienā, ir labas veselībai, nepareiza kofeīna lietošana var radīt miegainības apburto loku. Kofeīns bloķē adenozīna izdalīšanos un, tēlaini sakot, darbojas tā vietā, tādēļ kādu laiku nejutīsieties noguris. Tomēr, ja kofeīnu lieto, lai regulāri atvairītu miegu reizēs, kad patiesībā vajadzētu kārtīgi izgulēties, īpaši, ja tas notiek bieži, var izjaukt normālo dienas ritmu un panākt to, ka miegs sāk nākt pavisam nepiemērotos brīžos, piemēram, dienas vidū, bet vakarā ilgi "jāskaita aitas" un miegs nenāk ne lūdzams.

Ballēšanās un ilga gulēšana nedēļas nogalē

Ilga ballēšanās sestdienas naktī un pēc tam ilga gulēšana svētdienā izjauc ierasto dienas ritmu un noved pie grūtībām svētdienas vakarā aizmigt. Tādēļ būsiet noguris vēl pirmdienas rītā, un šis nogurums var "vilkties līdzi" visu nedēļu. 

Protams, nevajag vienmēr palikt mājās un sabojāt savu sociālo dzīvi, tomēr nākamajā rītā jāmēģina celties pēc iespējas ātrāk, nenoguļot visu dienu. Ja ļoti nāk miegs, var pagulēt diendusu – aptuveni 20 minūtes, kas ļaus organismam atgūt možumu, bet vakarā neietekmēs miegu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!