Foto: Shutterstock
Vēlies atmest smēķēšanu, bet nekādi nevari saņemties? Lūk, praktiski padomi, kas var palīdzēt soli pa solim tikt vaļā no smēķēšanas netikuma.

1. Zini, kāpēc vēlies atmest

Tātad vēlies atmest smēķēšanu, bet, vai zini, kāpēc? Ar to, ka tas ir neveselīgi, mēdz būt par maz. Lai tiešām atmestu smēķēšanu, nepieciešams personisks un nopietns iemesls un apņemšanās. Iespējams, vēlies pasargāt ģimeni no pasīvās smēķēšanas. Varbūt biedējošs šķiet plaušu vēzis. Vai varbūt vēlies izskatīties un justies jaunāks. Šie ir tikai daži iemesli, bet īstais iemesls, lai atturētos uzvilkt dūmu, katram jāatrod pašam.

2. Neatsāc, kad uzmācās 'lomkas'

Tas varbūt šķiet pavisam vienkārši – izmetīšu pēdējo cigarešu paciņu un būšu atmetis.
Bet tikt galā ar atkarību nebūt nav viegli. Aptuveni 95% no cilvēkiem, kas mēģina pārtraukt smēķēšanu pašu spēkiem, drīz vien atsāk pīpēt. Tas tādēļ, ka nikotīns izraisa spēcīgu atkarību – smadzenes pie tā pierod un pieprasa to. Kad tā trūkst, iestājas nepatīkami simptomi ('lomkas'), kas izpaužas kā vēlme uzpīpēt, nervozitāte, palielināta apetīte, galvassāpes, slikta pašsajūta un citi.

3. Izmēģini nikotīnu aizvietojošo terapiju

Atmetot smēķēšanu, nikotīna trūkums var likt justies nomāktam, nogurušam, īgnam un neapmierinātam. Vēlme uzsmēķēt "tikai vienu" cigareti būs ļoti uzmācīga. Nikotīnu aizvietojoša terapija var palīdzēt nomākt šīs izjūtas. Pētījumi pierāda, ka nikotīnu saturošo košļājamo gumiju, plāksteru vai sūkājamo tablešu lietošana palielina iespēju atmest smēķēšanu pat divas reizes, ja vien to dara vienlaikus ar ieradumu un uzvedības maiņu. Savukārt vienlaikus smēķēt un lietot šos produktus nav ieteicams.

4. Konsultējies ar ārstu par medikamentiem, kas var palīdzēt

Lai samazinātu nikotīna trūkuma izraisītos simptomus, iespējams lietot arī dažādus medikamentus, tomēr pirms to darīt, noteikti jākonsultējas ar ārstu. Piemēram, ir medikamenti, kas var izraisīt nepatīkamas izjūtas, ja nespēj turēties pretī un tomēr uzvelc dūmu. Tāpat ārsts var izraisīt kādus medikamentus, kas mazina depresiju vai nespēju koncentrēties.

5. Nesāc atmešanu viens pats

Pastāsti draugiem, ģimenei un kolēģiem, ka mēģini atmest. Viņu iedrošinājumi un atbalsts palīdzēs, un tam būs nozīme. Iespējams, vērts iesaistīties arī kādā atbalsta grupā vai vismaz interneta forumā, kur cilvēki, kas arī cenšas atmest, apspriež savu pieredzi un atbild uz citu jautājumiem. Tas palīdzēs nejusties vienam un gūt atbalstu brīžos, kad gribēsies pīpēt. Vislabāk šādu cilvēcīgu atbalstu kombinēt ar nikotīnu aizvietojošu terapiju, iesaka speciālisti.

6. Centies izvairīties no stresa

Viens no iemesliem, kāpēc cilvēki smēķē, ir tas, ka cigarete palīdz atslābt un relaksēties. Kad atmet smēķēšanu, nepieciešams cits veids, kā mazināt stresu.

Izmēģini regulāras masāžas, relaksējošas mūzikas klausīšanos, sāc nodarboties ar jogu vai sāc ik dienu nodarboties ar fiziskām aktivitātēm – kaut vai dodies garās pastaigās.
Ja iespējams, izvairies no stresa situācijām dažas nedēļas pēc atmešanas.

7. Izvairies no alkohola un citiem 'smēķēšanas ierosinātājiem'

Nav nekāds jaunums, ka daudziem alkohola lietošana iet roku rokā ar pīpēšanu. Tādēļ pirmās nedēļas pēc smēķēšanas atmešanas, nelieto to. Savukārt, ja līdz šim esi pieradis, dzerot kafiju, sniegties arī pēc cigaretes, sāc biežāk dzert tēju. Ja līdz šim parasti uzpīpēji pēc ēšanas, atrodi kādu citu regulāru nodarbi, piemēram, iztīri zobus vai paņem košļājamo gumiju.

8. Iztīri māju

Ja esi nolēmis atmest smēķēšanu, izmet pelnu traukus un šķiltavas. Izmazgā visas drēbes, kas ož pēc cigaretēm, iztīri paklājus, aizkarus un citus audumus, kas piesūkušies ar dūmiem. Izmanto gaisa atsvaidzinātājus, lai "aizdzītu" ierasto smaržu, jo tu negribi redzēt vai sajust kaut ko, kas atgādina par smēķēšanu.

9. Mēģini un izmēģini

Tas nav nekāds brīnums, ka smēķētājam pīpēšanu neizdodas atmest ar pirmo reizi. Daudzi mēģina vairākkārt, līdz beidzot atmet. Padomā un izvērtē, kas licis iepriekšējā reizē atsākt smēķēt un uztver to kā iespēju izprast sevi un, mēģinot vēlreiz, neuzkāpt uz tā paša grābekļa.

10. Kusties

Fiziskās aktivitātes palīdz mazināt nikotīna trūkuma izraisīto simptomus. Kad gribi sniegties pēc cigaretes, labāk meklē skriešanas kurpes un izej svaigā gaisā. Pat vienkārši vingrojumi var būt noderīgi, lai mazinātu vēlmi pēc cigaretēm. Pastaigas svaigā gaisā vai darbošanās dārzā – der viss, kas spēj novērst uzmanību no uzmācīgās vēlmes pēc cigaretes. Tāpat tas palīdzēs sadedzināt liekās kalorijas, ko uzņem, jo smēķēšanas atmešana nereti saistās ar apetītes palielināšanos.

11. Ēd vairāk augļu un dārzeņu

Nemēģini ieturēt diētu laikā, kad atmet smēķēšanu. Tas būs par daudz, jo organisms prasīs papildu ēdienu. Tā vietā ēd vairāk augļu, dārzeņu un produktu ar zemu tauku saturu. Turklāt Djūkas Universitātes pētījums pierāda, ka šie produkti liek cigaretēm "garšot" briesmīgi. Tātad veselīgais uzturs būs papildu palīgs cīņā ar atkarību.

13. Dari to savas veselības dēļ

Smēķēšanas atmešanai ir daudz lielāks ieguvums, nekā tikai naudas ietaupījums. Jau 20 minūtes nesmēķējot, organisms jūt uzlabojumus. Ilgstoši nesmēķējot, samazinās risks saslimt ar plaušu vēsi, sirds slimībām un citām kaitēm.

Par to, kas notiek ar cilvēka organismu, atmetot smēķēšanu, lasiet šeit.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no interneta medicīnas žurnāla www.webmd.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!