Foto: PantherMedia/Scanpix

Onkoloģisko pacientu organizāciju alianse nolēmusi uzsākt 10 tūkstošu Latvijas iedzīvotāju parakstu vākšanu portālā ManaBalss.lv priekšlikumam Saeimai lemt par papildu finansējuma piešķiršanu onkoloģisko slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai.

Aliansi uz šādu soli pamudinājusi situācija, kad valsts institūcijas gadu no gada atliek efektīvu risinājumu ieviešanu onkoloģisko slimību diagnosticēšanai un ārstēšanai, aizbildinoties ar finansējuma trūkumu un budžeta limitētajām iespējām.

Par papildu iedrošinājumu meklēt sabiedrības atbalstu kalpojis arī Veselības ministrijas lēmums C hepatīta un HIV/AIDS pacientu ārstēšanai 2016. gada budžeta projektā papildus novirzīt 4,2 miljonus eiro, kas lielā mērā balstās uz Saeimā atbalstu guvušo Hepatīta biedrības iniciatīvu.

Alianse aicināšot cilvēkus balsot par priekšlikumu palielināt ikgadējo vēža ārstēšanas un diagnostikas budžetu par 10 miljoniem eiro, atbalstot pašas Veselības ministrijas iesniegto pieprasījumu Finanšu ministrijai.

Papildu finansējums onkoloģijai nepieciešams, jo diemžēl Latvijā ārstiem atsevišķu vēža veidu ārstēšanā joprojām nākas izmantot novecojušas metodes pretēji praksei Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā, kur aizvien vairāk izmanto efektīvākas un pacientu veselību saudzējošākas metodes, kas paildzina pacientu dzīvotspēju un uzlabo dzīves kvalitāti. Veselības ministrija ir apzinājusi vajadzības un iesniegusi pieprasījumu Finanšu ministrijai, kura uz to raugās skeptiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!