Adatu terapija jeb akupunktūra – šī senā austrumu dziedniecības metode nekad vēl nav bijusi tik pieprasīta, kā mūsdienās. Mēs pastāstīsim, kā akupunktūru veiksmīgi pielietot miesas un gara veselības uzlabošanai un kā pārliecināties, vai akupunktūras speciālists ir pietiekoši kvalificēts.
Trīs jaunas sievietes cer, ka akupunktūra viņām palīdzēs uzlabot veselību: Dace apmeklēja adatu terapiju, jo vēlējās beidzot atmest smēķēšanu. Kristīne izvēlējās akupunktūru, jo viņu mocīja smaga migrēna. Paula, kura intensīvi nodarbojās ar vieglatlētiku, gribēja atbrīvoties no sāpēm ceļgala locītavā.

Pēc dažām nedēļām vislaimīgākā par adatu terapijas panākumiem ir Dace. “Smēķēt? Nekad vairs!” viņa apgalvo. Akupunktūra palīdzēja viņai atbrīvoties no tabakas atkarības. Arī Paulas sāpes ir pazudušas, lai gan locītavas skrimslis ir palicis nedaudz traumēts. Kristīne tomēr ir vīlusies, jo akupunktūra viņai palīdzējusi vismazāk. Lai gan migrēnas lēkmes parādās retāk, tās tomēr nav pazudušas.

Akupunktūra veselības uzlabošanā spēj daudz, taču tā nevar visu, jo nav brīnumlīdzeklis. Daudzi pacienti dodas pie akupunktūras speciālista, kad vairs nelīdz neviena cita terapija. Viņi cer, ka akupunktūra ir pēdējais glābiņš. Taču tik augstas cerības adatu terapija ne vienmēr spēj attaisnot.

Kādu slimību gadījumos akupunktūra ir patiešām efektīva ārstniecības metode? Kuri ir šīs 5000 gadus vecās ķīniešu dziedniecības metodes galvenie darbības virzieni?

Oficiāls ieteikums: šeit var palīdzēt akupunktūra

Atbildes uz iepriekš minētajiem jautājumiem sniedz Pasaules Veselības organizācija. Tā nesen publicēja sarakstu ar slimībām, kur ieteicama adatu terapija. Un tās ir sekojošās: locītavu un mugurkaula problēmas. PVO norāda, ka sevišķi labi ārstniecībai padodas ceļgalu un plecu locītavu problēmas.

Vēl bez tam arī elpošanas ceļu slimības, piemēram, astma, hronisks bronhīts, kā arī akūta saaukstēšanās. Ginekoloģiskās problēmas: menstruāciju sāpes, cikla traucējumi. Gremošanas trakta problēmas, piemēram, kuņģa sāpes, vēdera uzpūšanās, nelabums (it īpaši grūtniecības laikā vai pēc ķīmiskās terapijas). Psihiskas problēmas, piemēram, miega traucējumi, atkarība no nikotīna, alkohola vai narkotikām.

Imūnsistēmas aktivizēšana

PVO sarakstā nav minētas terapijas pēc sirds infarkta un citiem sirds darbības traucējumiem, alerģiju vai smagos ādas slimību gadījumos, piemēram, neirodermīta slimniekiem. Taču, kā rāda pieredze, arī šajos gadījumos adatu terapija spēj uzlabot veselības stāvokli.

Akupunktūras speciālisti atzīst, ka vēl aizvien šī zinātne ir ar robiem. Ir pierādījumi, ka akupunktūra izraisa organisma sāpju remdētājvielu – endorfīnu pastiprinātu izdalīšanos. Domājams arī, ka adatu dūrieni liek izdalīties arī kortizonam, vielai, kas mazina iekaisumus, un aktivizē imūnsistēmu.

Neraugoties uz to, neviens nespēj izskaidrot, kādēļ divi adatu dūrieni ceļgala locītavas somiņā spēj atpestīt cilvēku no mokošām sāpēm dažu minūšu laikā, lai gan pirms tam šis cilvēks ir dienām ilgi neveiksmīgi ārstēts ar medikamentu injekcijām ceļgalā.

Ko nespēj izskaidrot rietumu zinātne, to Tālajos Austrumos skaidro šādi: mūsu veselību nosaka dzīvības enerģija Qi (izrunā: Či). Qi plūst cauri ķermenim pa vairāk kā 14 galvenajiem un dažiem blakus ceļiem. Šie tā dēvētie meridiāni savā starpā saista ādu, locītavas un orgānus.

Uz galvenajiem meridiāniem atrodas 361 akupunktūras punkts. Ārsti, kuri izglītojušies tradicionālajā Ķīnas medicīnā, pārzina 80 līdz 100 punktus no tiem un precīzi zina, caur kuru punktu iespējams iedarboties uz kādu orgānu.

Akupunktūrista darba instruments ir adatas. Ķīniešiem tās bija no sudraba un zelta, bet pie mums tiek izmantotas tērauda adatas – garumā no puscentimetra (speciāli ausīm) līdz desmit centimetriem. Tās izmanto, lai novirzītu enerģijas plūsmu un līdzsvarotu Yin un Yang (izrunā: Iņ un Jaņ).

Parasti vienā ārstniecības seansā pacienta ķermenī tiek sadurtas 12 adatas, kuras atstāj uz apmēram divpadsmit līdz divdesmit minūtēm. Bieži akupunktūrists tās vismaz vienreiz vēl apgriež uz riņķi, lai pastiprinātu ārstniecisko efektu.

Akupunktūras jaunākās metodes

Ieviestas daudzas jaunas modernas metodes, lai Či enerģiju regulētu mērķtiecīgāk.

Lāzerterapija: Akupunktūras punkti tiek apstaroti ar vieglu vai vidēji spēcīgu lāzera staru. Šī metode sevišķi piemērota bērniem, kā arī pieaugušajiem, kuriem bail no mazajiem adatu dūrieniem. Visbiežāk lāzerterapiju izmanto ādas slimībās, slikti dzīstošu brūču dziedēšanā, locītavu sāpju novēršanā un citur.

Elektrostimulācijas akupunktūra jeb elektropunktūra: Caur adatām tiek vadīta strāva, un adatas ieduršanas brīdī pacients sajūt vieglu kņudoņu. Šādā veidā tiek ārstētas nervu sāpes, piemēram, pēc jostasvietas rozes.

Sāpju punktu akupunktūra: Adatas tiek iedurtas tieši saspringtos un tādēļ sāpošos muskuļu mezglos.

Īpašs ķīniešu adatu dziedniecības veids ir tikai 50 gadus jaunā ausu akupunktūra. Tā vadās pēc pieņēmuma, ka auss ir visa ķermeņa un tā iekšējo orgānu kopija. Psihisko traucējumu un sāpju gadījumos tiek akupunktūrēti atbilstošie punkti ausī.

Ilgstoša adatu terapija, piemēram, ausī, palīdz atbrīvoties no smēķēšanas ieraduma. Līdzīgu efektu var panākt arī, izmantojot uzlīmējamas stimulējošas lodītes, ar kurām pacients pats var aktivizēt akupunktūras punktus.

Cik bieži vajadzētu meklēt palīdzību pie akupunktūras speciālista? Atkarībā no slimības, dažreiz pietiek no trijiem seansiem, bet citreiz nepieciešami 15 un vairāk. Ja pēc dažiem seansiem veselības stāvoklis neuzlabojas, terapiju vajadzētu pārtraukt.

Meklēts un atrasts: kāds ir labs akupunktūrists?

Aizvien vairāk ārstu piedāvā akupunktūras terapiju. Kā lai pacients uzzina, vai ārsts ir labi izglītots un pieredzējis, vai arī viņa zināšanas aprobežojas tikai ar nedēļas nogales lekciju noklausīšanos?

Šaubu gadījumā nevajadzētu kautrēties un palūgt ārstam uzrādīt Latvijas Ārstu biedrības izdoto sertifikātu, kas liecina, ka ārstam ir tiesības praktizēt akupunktūru visā Latvijas teritorijā.


  • Informācija: Latvijas Akupunktūras un netradicionālās medicīnas asociācija.
    Adrese: Rīgas 1. slimnīca, Bruņinieku 5, Rīga, LV-1001.
    Asociācijas sekretāre dr. Sigita Siliņa: mobilais tālrunis 9267772, e-pasts: ssigita@latnet.lv.
  • Informācija: Nikolājeva N. akupunktūras privātprakse
    Adrese: Dubultu prospekts 102, Jūrmala, Rīgas rajons, LV-2008

    Adatu terapeits: Latvijas Akupunktūras un netradicionālās medicīnas asociācijas prezidents, LMA profesors, Dr. hab. med. Nikolajs Nikolājevs. Medicīnas akupunktūra, tradicionālā fitoterapija, neverbālā suģestija, biorezonanses medicīna, Reiki, "Su-Jok", Dr. R. Voll elektropunktūras diagnostika un terapija, Qi-Gong metodes, medicīnas biostēzija, Taiji Quan metodes, medicīnas astroloģija. Visa veida neķirurģisko saslimšanu ārstēšana.

    Tālrunis: 7767198. Fakss: 7205106

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!