Cilvēka veselību apdraud saslimšana ar vēzi, sirds un asinsvadu slimības. Saslimšanas var izraisīt brīvie radikāļi, tomēr to darbību var ierobežot un pasargāt sevi no iespējamajiem bojājumiem, iekļaujot uzturā vairāk produktus, kas satur antioksidantus.
Pret brīvajiem radikāļiem
Skābeklis ir nepieciešams katrai organisma šūnai, lai no pārtikas iegūtu enerģiju. Tomēr skābekļa izmantošanai ir arī negatīvā puse – veidojas nestabilas molekulas, ko sauc par brīvajiem radikāļiem. Savukārt tie bojā veselās šūnas. Organismā var rasties vesela ķēdes reakcija, kā rezultātā rodas arvien vairāk brīvo radikāļu. To skaita palielināšanos ietekmē arī tādi faktori no ārpuses kā radiācija, alkohols, piesārņojums.
Antioksidanti ir tie, kas organismu cenšas pasargāt no bojājumiem, ko var radīt brīvie radikāļi. Antioksidantus organismā var uzņemt ar pārtikas produktiem – augļiem, dārzeņiem, kuru sastāvā ir vielas ar izteiktām antioksidantu īpašībām. To skaitā ir vitamīns C, E, beta karotīns, likopēns, selēns, polifenoli.
Ja antioksidanti netiek uzņemti un organisms laicīgi nevar novērst brīvo radikāļu radītos bojājumus – tie ar laiku paliek nenovēršami.
Brīvie radikāļi var nodarīt veselībai lielu kaitējumu, piemēram, veicināt saslimstību ar vēzi, ietekmēt acu veselību un izraisīt citas hroniskas saslimšanas.
Sirds veselībai
Produktus, kas bagāti ar antioksidantiem, uzturā iesaka lietot arī, lai pasargātos no sirds saslimšanām. Flavonoīdi, kam piemīt antioksidanta īpašības, var samazināt risku saslimt ar sirds slimībām. Pētījumi ir pierādījuši, ka risks samazinās par aptuveni 65%.
Samazina diabēta radītās komplikācijas
Ir novērots, ka augsts cukura līmenis asinīs var veicināt brīvo radikāļu veidošanos. Savukārt tas var izraisīt tādas komplikācijas kā nervu bojājumi, nieru mazspēja.
Uzturā iekļaujot, piemēram, produktus, kas satur alfaliposkābi, var atvieglot sāpes un tā aizsargā nervu sistēmu. Alfaliposkābe palīdz saglabāt arī normālu holesterīna līmeni un pozitīvi ietekmē vielmaiņas procesus. Un tas pateicoties vielas spēcīgajam antioksidatīvajam efektam.
Antioksidantus saturošie produkti
Kāposti, spināti, brokoļi, Briseles kāposti, bietes, sarkanā paprika, sīpoli, burkāni, baklažāni, žāvētas plūmes, mellenes, zemenes, avenes, plūmes, apelsīni, vīnogas, ķirši.
Raksta veidošanā izmantota informācija no hsph.harvard.edu, besthealthmag.ca un Rozmarija Stentona "Veselīga uztura rokasgrāmata"