Foto: PantherMedia/Scanpix
Vīriešu un sieviešu organismu uzbūvē un funkcionēšanā valda atšķirības, kas paredz arī dažādību to veselības uzlabošanai ieteicamajā ēdienkartē. Šai sakarā portāls "Realbuzz" piedāvā astoņus ēdienus, kas īpaši labvēlīgi ietekmē sievietes veselību.

Tomāti

Tomātu sastāvā esošais pigments - likopēns ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem krūts vēža novēršanas profilaksei. Tāpat tomāti tiek uzskatīti par vienu no lielākajiem antioksidantu avotiem, kas mazina sirds slimību risku, kas ir viens no biežākajiem sieviešu nāves iemesliem Amerikā, Austrālijā un Lielbritānijā.

Ķirbji

Ķirbji, līdzīgi citiem dzeltenas un oranžas krāsas augļiem un dārzeņiem, ir bagāti ar alfa un beta izcelsmes karotīniem. Kā uzskata speciālisti, tiem būtu jābūt iekļautiem ikviena cilvēka diētā, tomēr šīs vielas ir īpaši labvēlīgas tieši sieviešu veselībai, jo mazina olnīcu un krūts vēža saslimšanas risku.

Linsēklas

Linsēklas satur Omega 3 taukskābes, kas palielina organisma aizsargspējas pret ļaundabīgu audzēju veidošanos, kā arī mazina sirds slimību risku. Tāpat linsēklās esošās vielas palīdz cīnīties pret artrītu un bīstamām zarnu saslimšanām, kas izplatītas sieviešu vidū.

Lasis

Lasis sievietes veselībai sniedz vairākus ieguvumus, jo ir bagāts ar dzelzi, kuras uzņemšana ir īpaši svarīga sievietēm menopauzes vecumā, kā arī tas satur Omega 3 taukskābes, kas stabilizē hormonu radītās garastāvokļa maiņas.

Atsevišķos pētījumos pat pierādīts, ka laša lietošana uzturā ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem cīņā ar depresiju, kas sievietes piemeklē divreiz biežāk nekā vīriešus, kā arī to grūtnieču, kuras gaidību laikā ēdušas lasi, mazuļi lepojas ar augstāku intelekta koeficientu.

Dzērvenes

Dzērveņu lielākais devums sievietes veselībai ir spēja aizkavēt un ārstēt urīnceļu iekaisumus, piemēram, cistītu, kas sievietēm diagnosticēts astoņas reizes biežāk nekā vīriešiem.

Šai sakarā speciālisti iesaka dienā izdzert vismaz divas glāzes dzērveņu sulas, lai ārstētu akūtas un hroniskas urīnceļu saslimšanas, kā arī novērstu to veidošanos.

Spināti

Spināti ir īsta organismam vērtīgu vielu krātuve, tomēr īpaši labvēlīgus sievietes veselībai tos padara augstais magnija saturs. Kā noskaidrots pētījumos, magnijs efektīvi mazina pirmsmenstruālā sindroma simptomus, piemēram, krūšu jutīgumu, svara pieaugšanu un vēdera pūšanos.

Vīģes

Vīģes satur daudz vitamīnu un minerālvielu, un to lielākais devums sievietes veselībai ir paaugstinātais dzelzs daudzums, kā arī kalcijs, tādējādi uzlabojot sievietes veselību menstruāciju laikā, kā arī menopauzes periodā mazinot samērā augsto osteoporozes risku.

Valrieksti

Valrieksti satur Omega 3 taukskābes, antioksidantus, kā arī fitosterīnu – vielu, kas mazina ļaundabīgu audzēju veidošanos krūtīs, uzlabo kaulu struktūru, mazina artrīta sāpes un depresiju. Tāpat tajos ir augsts kalcija, magnija un folijskābju saturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!