Foto: Shutterstock
Iespējams, daudziem no mums rīti nesākas tik raiti, kā gribētos, tomēr vēl grūtāk uzsākt rītu ir tad, ja miegs naktī nav bijis sevišķi kvalitatīvs. Kas to ietekmē? Šoreiz piedāvājam "Health" komandas viedo prātu viedokli.

Nacionālais Miega fonds ASV izstrādājis pētījumos balstītas rekomendācijas par vēlamo miega daudzumu, īpaši ņemot vērā cilvēku vecumu.

Piemēram, cilvēkiem vecumā no 18 – 25 gadiem jāguļ septiņas līdz deviņas stundas diennaktī, bet cilvēkiem, kas vecāki par 65 gadiem – septiņas līdz astoņas. Jaunās rekomendācijas paredz arī ilgāku miegu jaundzimušajiem (14 – 17 stundas), zīdaiņiem (11 – 15 stundas), pirmsskolas vecuma (10 – 13 stundas) un skolas vecuma (8-11 stundas) bērniem.

Miegs cilvēkiem ir tikpat svarīgs kā skābeklis un ūdens, uzsvērts Miega fonda rekomendācijās. Diemžēl daudzi aizmirst vai ignorē to, ka kārtīga izgulēšanās ir būtiska, lai uzturētu un saglabātu veselību. Tāpēc vērts apzināties, kas ir tie cēloņi, kas varētu traucēt tavu miegu.

Sāpes. Sāpes ir viens no tiem faktoriem, kas nudien pabojā cilvēka pašsajūtu, un, neapšaubāmi, tas var būt iemesls miega patraucēšanai.

Stress. Tāpat arī spēcīgais enerģijas zaglis jeb stress var atstāt nopietnas sekas kā uz mūsu ikdienu, tā arī miegu. Miega un stresa saiknes ir tik ciešas, ka bieži vien pat nevar apjaust, kurš no tiem ir bijis sākotnējā problēma. Arī tad, ja neesam vienaldzīgas pret šo problēmu, jāatceras, ka ne visi risinājumi būs piemēroti situācijas uzlabošanai. Jau iepriekš skaidrojām, ka ir vairākas darbības, kas situāciju var tikai pasliktināt, piemēram, ieslīgšana darbos un mazkustība. Apzinoties, ka ar stresu ir jācīnās arī ilgtermiņā, iespējams, noderēs 10 ašie ieteikumi, kā minūtes laikā no tā atbrīvoties.

Krākšana.
Arī krākšanai ir būtiska ietekme uz tavu miega kvalitāti. Tiesa, dažkārt krākšana ir visai nevainīga, vien patraucējot ģimenes saldo dusu, bet dažkārt tā var būt tik nopietna, ka traucē pašai. Starp citu, dažkārt krākšana nav vien nevainīgs "ieradums", bet simbolizē arī nopietnas veselības problēmas.

Darbs maiņās. Cilvēki, kuri strādā maiņu darbā, nevar izstrādāt zināmu rutīnu, viņiem savus ikdienas paradumus nākas mainīt diezgan bieži. Vēl nopietnāk tas ir tad, ja darbs iekrīt diennakts vēlajās stundās, pilnībā izjaucot gulēšanas režīmu. Šajā gadījumā jācenšas izveidot pēc iespējas piemērotāku diennakts režīmu, ko būtu vērts ieturēt arī brīvdienās.

Hormonālās izmaiņas. Menopauze, menstruācijas un grūtniecība arī var būt iemesls, kāpēc miegs nav sevišķi kvalitatīvs, tomēr ar šiem aspektiem sievietēm ir jāsamierinās. Karstuma viļņi, jūtīgas krūtis un brīži, kad mazā vajadzība trenkā...

Medikamenti. Jau iepriekš stāstījām, ka viens no medikamentu blakusefektiem var būt nogurums. Taču tāpat medikamenti var traucēt kvalitatīvam miegam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!