Foto: Shutterstock

Cilvēki ļoti bieži saka – esot sastiepuši muguru. Parasti izteicienu lieto, lai raksturotu pēkšņas un asas muguras sāpes, kas radušās, veicot dažādas fiziskās aktivitātes. Tomēr sāpes ne vienmēr rada sastiepums, un bieži to lieto, lai raksturotu arī citas problēmas, par kurām pats sāpju cietējs pat nenojauš. "Everyday Health" ir apkopojis pašu svarīgāko par muguras sāpēm – gan to, kā palīdzēt, gan ieteikumus, lai no tām izvairītos.

Akūtām muguras sāpēm var būt dažādi izraisītāji, ieskaitot muskuļu spazmas un diska trūci. Retākos gadījumos pēkšņas sāpes var izraisīt arī infekcijas vai pat audzēji. Gadījumos, kad tevi pārņem negaidītas sāpes, kas nemazinās 24 stundu laikā, sazinies ar ārstu. Tāpat ar speciālistu sazinies, ja sāpes ir nepanesami stipras un tu ciet no drudža, nejūtīguma un pieaugoša vājuma.

Rīcība muguras sastiepuma gadījumā

Ja gadās sastiept muguru un esi savainojis kādu muskuli, šie ieteikumi var palīdzēt uzlabot stāvokli.

Atpūties! Atrod līdzenu vietu, kur apgulties uz vēdera – piemērotāka būs cieta virsma, piemēram, paklājs vai uz grīdas noklāta sega, nekā mīksts dīvāns vai atsperīga gulta. Rokas turi gar sāniem un ļauj tām atslābināties. Šāda poza ļauj mugurai saglabāt neitrālu pozīciju. Mēģini atbrīvot muguras muskuļus, tādā veidā samazinot spiedienu uz muguras nerviem un atvieglojot sāpes. Galvu vari pagriezt uz sāniem. Tāpat vari no dvieļa izveidot burta U figūru, lai varētu atbalstīt galvu, turot seju uz leju.

Lieto pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļus. Lai atvieglotu sāpes, vari lietot šim nolūkam paredzētus bezrecepšu medikamentus. Ja sāpes ir nepanesamas un nekļūst mazākas, sazinies ar ārstu, kas izrakstīs spēcīgākus līdzekļus pret sāpēm.

Dzesē ievainoto vietu! Aukstu kompresi vai ledu sāpju mazināšanai vari izmantot pirmās divas diennaktis pēc savainojuma gūšanas. Tad, kad beidzas akūtais sāpju posms, smeldzošā vieta ir jāsilda. Sākumā mugura sāp, jo tajā veidojas pietūkums, un ledus var palīdzēt to mazināt.

Palīdzēt var arī masāža. Ir pierādīts, ka glāstoša masāža var palīdzēt mazināt muguras sāpes. Tiesa, pašlaik pētnieki ir pārliecinājušies vien par to, ka masāža var sniegt īslaicīgu atvieglojumu muguras sāpju gadījumā.

Stiprini un izstaipi muguru. Tiklīdz sāpes ir norimušas, tev vajadzētu sākt stiprināt un padarīt elastīgākus savus muguras muskuļus. Stiepšanās vingrojumi var palīdzēt atjaunot kustības spēju un mazināt sāpes. Sāpēm, kas radušās, pārstiepjot vai ievainojot muskuļus un saites, vajadzētu pāriet dažu dienu laikā. Ja tā nenotiek, konsultējies ar ārstu!

Kā vēl iespējams palīdzēt savai mugurai?

Veselīgs dzīvesveids var ne vien palīdzēt uzlabot muguras stāvokli, bet arī pasargāt no turpmākiem ievainojumiem. Varbūt vari sākt ar šiem ieteikumiem.

Seko līdzi savam svaram. Liekie kilogrami, īpaši, ja tie uzkrāti ap vēderu, var izraisīt saspīlējumu mugurai.

Regulāri nodarbojies ar sportu. Pastāvīga nīkšana uz dīvāna var palielināt risku gūt muguras savainojumus. Gadījumā, ja esi piedzīvojis muguras savainojumu, veic zemas intensitātes vingrojumus līdz brīdim, kad tava mugura atkopjas. Viena no ieteicamajām aktivitātēm ir staigāšana raitā solī.

Iesildies pirms fiziskām aktivitātēm. Pirms dodies skriet vai uzsāc treniņu iesildies un izstaipi muskuļus. 10–15 minūšu pastaiga raitā solī vai maigas kustības šim mērķim noderēs patiesi lieliski. Izstaipi muskuļus lēnām. Nelēkā un neaizturi elpu staipīšanās laikā. Ieelpo dziļi, tad stiepies un veic izelpu.

Izvairies no augstpapēžu apaviem. Kurpes ar augstu papēdi var sagādāt problēmas. Ja tomēr velc kājās šāda veida apavus, ierobežo laiku, ko tajos staigā. Ja nākas pārvietoties un staigāt, lieto kurpes ar zemu papēdi, bet balles kurpes vai glītos, augstos zābakus uzvelc tikai tad, kas esi galapunktā.

Smagumus cel, izmantojot kājas. Ja vēlies kaut ko pacelt, pietupies un saliecies ceļos, nevis izmanto savu muguru. Muguras saliekšana, ceļot smagumus, palielina muguras savainojumu risku.

Nesmēķē. Smēķēšana var ierobežot asinsriti. Ja tā ir pavājināta, muguras audiem var pietrūkt skābekļa un barības vielu.

Vienmēr ar taisnu muguru! Vienmēr sēdi un stāvi ar taisnu muguru. Kupra uzmešana radīs spriedzi mugurā, palielinot risku gūt ievainojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!