Foto: Mavrix/Scanpix
Grēko ar zobu higiēnu? Paslinkojam vakaros, paslinkojam arī rītos? Tam var būt ļoti bēdīgas sekas. Zinātnieki ir atklājuši, ka slikta zobu veselība var izraisīt Alcheimera slimību, vēstī izdevums "Express".

Tīrot zobus divas reizes dienā un regulāri apmeklējot zobārstu tiešām var labāk izvairīties no šīs postošās slimības. Jaunie pētījumi liecina, ka Alcheimera slimības pacientiem atklātas Porphyromonas gingivalis baktērijas, kuras rodas nepareizas smaganu kopšanas rezultātā.

Zinātnieki uzskata, ka baktērijas, caur asinsriti sasniedzot smadzenes, var izraisīt smadzeņu šūnu neironu bojāeju. Šis process ir sākums Alcheimera slimībai.

Zinātnieku grupa no Lankašīras Universitātes Anglijā pētīja 10 smadzeņu paraugus no pacientiem, kuri miruši no Alcheimera slimības. Tie tika salīdzināti ar cilvēkiem, kuriem nebija šīs slimības. Rezultāti liecina, ka Alcheimera pacientiem bija nopietnas smaganu problēmas, līdz ar to viņi bija uzņēmīgāki pret slimības rašanos.

Ir zināmi daudzi riska faktori Alcheimera slimības attīstībai, tomēr smaganu un zobu veselības uzturēšana labā kārtībā ir izrādījies gana nopietns aspekts. Speciālisti norādijuši - laba mutes higiēna var būt būtisks aspekts profilakses pasākumos, ja nevēlaties piedzīvot prāta spēju pasliktināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!