Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai arī netrūkst gadījumu, kad bez antibiotiku lietošanas uzlabot veselības stāvokli ir teju neiespējami, tām bieži ir arī nepatīkamas blaknes. Tā kā antibiotikas nonāvē arī mikroorganismus, kas palīdz nodrošināt dažādas organisma funkcijas, to lietošana var izraisīt caureju.

Kā skaidro infektoloģe Gunta Laizāne, jau pats nosaukums "anti-biotika" nozīmē – pret dzīvo. Antibiotikas palīdz uzveikt ne tikai slimību izraisītājus, bet arī nonāvē daļu labo mikroorganismu, kas rūpējas par mūsu labsajūtu un to, lai organisma sistēmas strādātu nevainojami. Viens no biežākajiem nepatīkamajiem antibiotiku blakusefektiem ir problēmas ar vēdera izeju.

Cilvēka barības vadu, kuņģi, zarnu traktu klāj sargājošās gļotādas, kas ir ļoti jutīgas. Ja kādu iemeslu dēļ tiek izjaukts balanss gremošanas sistēmā, zūd labo un slikto mikroorganismu balanss, savairojas mikrobi, kas bojā zarnu sieniņu un pastiprina ūdens un sāļu izvadīšanu no organisma caur zarnām. Tiek traucēti arī gremošanas un uzsūkšanās procesi zarnās, tostarp vitamīnu un mikroelementu uzsūkšanās, kas ievērojami samazina imūnās sistēmas aizsargspējas. Cilvēks to tūdaļ izjūt, un visbiežāk problēma izpaužas kā caureja jeb diareja.

"Lai zarnu trakts darbotos normāli, tajā notiek vitamīnu sintēze, sabalansēta pūšana un rūgšana, kā arī citi tikpat svarīgi procesi. Infekcijas laikā visas šīs norises tiek izjauktas, un mums jāpalīdz tām atjaunoties iespējami ātri," skaidro Laizāne.

Šādos gadījumos nepieciešami palīgi organismam – probiotikas vai dzīvā rauga sēnīte. Ir probiotikas, kas ir noturīgas pret antibiotikām, ir tādas, kurās esošās baktērijas aiziet bojā. Saccharomyces boulardii ir rauga sēnīte, kas ir noturīga pret antibiotiku ietekmi, tāpēc, lietojot to kopā ar ārsta izrakstītajām antibiotikām, ir iespējams izvairīties no antibiotiku radītās blakusparādības – caurejas.

Atrodoties gremošanas traktā, dzīvā rauga sēnīte strādā līdzīgi kā dabīgās zarnu mikrofloras aizsargīpašības. Vienlaikus tā ir zarnu aizstājējflora, kas darbojas gremošanas sistēmā kā pretcaurejas mikroorganismi. Patogēnie mikroorganismi piestiprinās pie rauga sēnītes un tiek izvadīti no zarnu trakta, tāpat saccharomyces boulardii samazina patogēno mikroorganismu spēju veidot toksīnus un, izvadot patogēnās baktērijas, ļauj vairoties labajām bifidobaktērijām un laktobaktērijām zarnu traktā.

Lietojot antibiotikas, caureja biežāk piemeklē:

  • ja nozīmētas plaša spektra antibiotikas;
  • ja nepieciešamas vairākas antibiotikas vienlaicīgi;
  • ja antibiotiku terapija ir ilgstoša;
  • ja cilvēkam ir kāda hroniska gremošanas trakta slimība;
  • ja antibiotikas lieto gados vecāks cilvēks;
  • ja kādu iemeslu dēļ ir pavājināta imunitāte.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!