Parīzes modes dizaina zvaigzne Olivjē Lapidus saviem tērpiem izgudro tehnoloģiskus jauninājumus, piemēram, apģērbos iešūtus mobilos telefonus un no dārzeņu šķiedrām gatavotus audumus.
42 gadus vecais Olivjē Lapidus ir tik ķerts uz elektroniku un zinātni kā neviens cits no pasaulslavenajiem tērpu modelētājiem. Viņa darbnīcā ir
Sony
un
Nokia
sponsorēts elektroniskais manekens, kura rokā iemontēta klaviatūra un telefons ar interneta pieslēgumu. Tādā veidā modelētājs noslēdz laulības starp augstākajām tehnoloģijām un kreatīvo modes dizainu.

Viņa sapnis ir tradīciju un jauninājumu apvienošana. Lapidus gan vasaras, gan ziemas Haut Couture kolekcijās vienmēr izmanto kādu tehnisku izgudrojumu – jauna veida siltuma regulēšanu ar saules bateriju palīdzību, vai trīsdimensionālas auduma apdrukas. Savas dīvainās idejas mākslinieks neaizmirst arī patentēt.

Lapidus izgudrojumi ārkārtīgi patīk alpīnistiem un profesionālajiem sportistiem, kuri ir sajūsmā par viņa tērpiem. “Mūsdienās modes namam ir vajadzīgs ne tikai īpatnējs tēls, bet galvenokārt - pārliecinoša koncepcija,” saka Lapidus.

Neraugoties uz dīvainajām supertehnoloģijām, Lapidus apģērbi tik tiešām ir valkājami. No katras Augstās modes kolekcijas Lapidus pārdod apmēram 75 tērpu modeļus, kas skaitās daudz šajā nozarē. “Dažreiz es nespēju visus pasūtījumus savlaicīgi izpildīt,” viņš atzīstas.

Pārsvarā Lapidus gatavo līgavas tērpus un vakartērpus, kā arī mēteļus un jakas. Būdams īsts biznesmenis, viņš jau gadiem ilgi savus ienākumus iegulda zinātnē. Viņam patīk revolucionāri izgudrojumi – materiāli no aļģēm vai augļu un dārzeņu šķiedrām, ar tiem Lapidus izmēģina aizvien jaunas audumu ražošanas metodes.

Dažreiz viņa eksperimentu rezultātā rodas tekstilzistrādājumi, kuri smaržo, pateicoties tajos iestrādātām parfīmu mikrokapsulām. Lapidus lauza galvu arī par jaunām komunikācijas iespējām: rezultātā tiek pagatavoti auskari ar infrasarkano staru raidītājiem, kurus var izmantot par radio austiņām.

Lapidus prot perfekti apvienot tērpu ar tā aksesuāriem, padarot to par vienotu veselumu. Viņa ideju plūsmai nav robežu: “Pašlaik domāju par to, kā izgatavot rokassomiņas, kuras atverot, iekšpusē apakšdaļā iedegas gaisma,” viņš saka. Šāds izgudrojums palīdzētu steidzīgajām menedžerēm somiņā ātrāk atrast atslēgas.

Jaunajai ziemas sezonas kolekcijai, kas tika demonstrēta Parīzes Augstās modes nedēļā, viņš atkal izmantoja kādu neparastu ideju - meikapu tērpiem. “Es gribu izkrāsot tērpus gluži tāpat kā sejas,” skaidro Lapidus, "uzzīmējot" kleitām, svārkiem un žaketēm acis, vaigus un lūpas.

“Mūsu kolekcija būs pasaulē pirmā, kur parādīsies materiāli, kuri būs kā otra āda un tiks izsmidzināti no aerosola.” Runa ir par jaunu izgudrojumu, kuru Lapidus nosaucis par Blush. Maldās tie, kuri domā, ka šajos izgudrojumos tiek izmantots milzum daudz ķīmijas. “Visi materiāli ir dabai nekaitīgi un simtprocentīgi dabīgi,” apgalvo Lapidus.

Olivjē Lapidus mode pirmajā brīdī var šķist svešāda. Taču cilvēki, kuri iemīl šos tērpus, vairs nepārstāj jūsmot par tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!