Foto: Shutterstock

Ļoti iespējams, arī tu esi to 90 procentu cilvēku sastāvā, kuri regulāri cieš no aukstumpumpām. Kā zināms, tās ierosina herpes vīruss, variējot vīrusa paveidiem un attiecīgi atšķiroties tā simptomiem. Lūk, informācija, kas tev jāzina par herpes vīrusu un iespējamo inficēšanos ar to.

Kas tās izraisa

Izsitumus uz lūpām, deguna vai mutes gļotādas, ģenitālijām un smagākos gadījumos – pat uz sejas ādas, infekcijai izplatoties, izraisa herpes vīruss. Tam ir divi paveidi – HSV-1 un HSV-2, kas attiecīgi izraisa aukstumpumpas uz lūpām vai dzimumorgāniem.

Kā tās izplatās

Ar herpes vīrusu var inficēties, saskaroties ādai un gļotādām. Nereti herpes vīrusu iespējams iegūt, arī izmantojot, piemēram, draudzenes, kura ir inficēta ar herpēm, lūpukrāsu. Jāpiebilst, ka laika gaitā vīruss kļuvis lipīgāks un dzīvotspējīgāks, kā rezultātā herpes var tikt pārnestas arī uz dzimumorgāniem no inficētām lūpām un otrādi – no dzimumorgāniem uz lūpām.

Turklāt ne vienmēr vīruss uzreiz pēc mūsu inficēšanās ar to var parādīties uzskatāmā formā – ja inficētajam cilvēkam ir gana spēcīga imunitāte, aukstumpumpas tā arī var nekad neuzmesties.

Vīrusu pārnēsā teju katrs

Pastāv deviņas iespējas no desmit, ka vīrietis ar, kuru skūpsties, pārnēsā HSV-1 vīrusu, apgalvo pētnieki. Tikpat liela ir arī iespējamība, ka tu pati esi inficēta ar šo vīrusu jau kopš mazotnes. Kā skaidro mediķi, tā iemesls ir bērnu tieksme atklāt pasauli, pārbaudot lietas ar taustes un garšas maņu palīdzību, kā rezultātā viegli varam inficēties ar herpes vīrusu jau savā ģimenē.

Aukstumpumpu parādīšanās

Herpes vīruss snauž mūsu organismā, gaidot brīdi, kad novājinātas imunitātes, stresa, pārslodzes vai saules radīta apdeguma rezultātā mūsu organisms kļūs vājāks, lai acumirklī parādītos.

Gadījumā, ja ar aukstumpumpām cīnies biežāk kā sešas reizes gadā, vērsies pie ģimenes ārsta, lai apspriestu iespējamās imunitātes uzlabošanas alternatīvas, kā arī vīrusa novēršanas pasākumus.

Herpes vīrusa ietekme uz grūtniecību

Ja infekcija uzplaiksnī dzimumorgānu apvidū, īpaši uzmanīties un pēc iespējas ātrāk to novērst nepieciešams grūtniecēm. Herpes vīruss paaugstina spontānā aborta, priekšlaicīgu dzemdību un to sarežģījumu risku, kā arī var kaitēt mazuļa attīstībai, brīdina mediķi, iesakot grūtniecēm rūpīgi uzmanīties un izvairīties no iespējamiem kontaktiem ar vīrusa pārnēsātājiem.

Ģimenes ārstes Zandas Zaueres un Dr. Daigas Baranovskas (ārstu prakse "Quartus") komentāri

Kā jau minēts iepriekš, herpes ir hroniska vīrusa infekcija. Vīrusam ir divi tipi. Pirmais tips izraisa tā saucamās aukstuma pumpas uz sejas. Otrais tips rada līdzīgas izmaiņas dzimumorgānos. Tas nav dzīvībai bīstami, taču lokālais diskomforts ir ļoti izteikts.

Pirmreizējas inficēšanās gadījumā bez lokālajām izpausmēm ar čūliņām novēro arī izteiktu organisma vispārējo reakciju ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, limfmezglu reakciju, nespēku. Pēc pirmreizējas inficēšanās organismā izveidojas antivielas, kas saglabājas visu atlikušo mūžu.

Brīžos, kad organismā pazeminās imunitāte, vīrusa infekcija dod paasinājumu ar atbilstošām sūdzībām un izpausmēm. Pilnībā vīrusu izārstēt ar mums pieejamajiem medikamentiem nav iespējams, vienīgi jācenšas stiprināt imunitāte, lai organismam pašam pietiek spēka ar vīrusu cīnīties un turēt to miera stāvoklī.

Tāpat ierosinošie faktori var būt gan karstums, gan aukstums, gan stresa situācijas. Ja herpes atkārtojas bieži un izteikti, tad jālieto aciklovīrs - diezgan nopietnas zāles, kas jālieto lielās devās.

Bez receptes to nopirkt nevarēs, jānāk pie ģimenes ārsta. Ir arī specifiskas ziedes, bet tās pirmajā reizē palīdz labi, nākamajā - jau sliktāk. Svarīgi ir ziedi uzlikt jau tad, kad pūslīša vēl nav, bet jūtama nieze, kniešana. Ziedītes var likt bieži, pat reizi divās stundās, tikai tad var sagaidīt efektu.

Vēl var meklēt palīdzību pie homeopāta, lai sakārtotu organisma enerģijas un tādējādi cīnītos pret vīrusu organismā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!