Dziļi izgriezumi, plīvuri un vizuļi – nedaudz orientālu noskaņu Romas “Alta Moda” modes skatēs janvāra pēdējā nedēļā ienesa Libānas dizaina zvaigzne Zuhērs Murads. “Tas ir jutekliskuma acumirklis,” tā par viņa jauno vasaras tērpu kolekciju izteicās vairāki komentētāji.
Tūkstoš un vienas nakts pasaku motīvi

Dziļi dekoltēto tērpu ornamenti atgādina bizantiešu mozaīkas, un tā ir šī libānieša firmas zīme. Bagātīgi bija arī viņa tērpu aksesuāri, starp kuriem – masīvas rokassprādzes un gredzeniem degunā ar ķēdītēm līdz pat ausīm. “Šeit ir tik daudz krāsu, ka atgādina ‘Tūkstoš un vienas nakts pasakas’,” secināja kāda skates apmeklētāja.

Modes vecmeistari un jaunpienācēji Mūžīgajā pilsētā pagājušajā nedēļas nogalē demonstrēja savas idejas par to, kā vajadzētu izpausties 2001. gada vasaras modes tendencēm. Romas modes skatēs kopā piedalījās tieši 20 mākslinieku.

Veltījums Jūras zemei

Salīdzinājumā ar pārējiem, visnotaļ pieticīga izskatās sicīliešu modes mākslinieces Marellas Fereras kolekcija, ar kuru sestdien atklāja šo modes festivālu. Dizainere, kura pazīstama ar saviem neparastajiem tērpu materiāliem, jauno kolekciju veltījusi savai dzimtajai salai Sicīlijai – “Jūras zemei”.

Savus vasaras tērpus Ferera grezno ar dabiskiem materiāliem, visvairāk iedvesmojoties no diviem elementiem – zemes un ūdens. Savu tērpu gatavošanai viņa izmantojusi kaučuku un korķi, saknes un koraļļus. Ja neskata koraļļus, tad šādu materiālu izvēle noteikti iepriecināja arī dzīvnieku tiesību aizsargātājus, kuri kuplā skaitā pulcējās pie modes skašu norises vietām, lai ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu protestējot pret kažokādu modi.

Elpu aizraujošie tērpi

Vecmeistars Pino Lančeti akcentēja melnbalto krāsu izvēli un ar rokām izstrādātu džinsu dizainu savā kolekcijā. Pēc vairāk kā 40 gadus ilgas karjeras modes biznesā viņš tagad nolēmis vairāk pievērsties savai otrai kaislībai – gleznošanai. Septiņdesmitajos gados Lenčeti guva “gleznojošā skrodera” slavu. Savus tērpus gatavojot viņš iedvesmojas no tādu slavenu mākslinieku kā Klimta vai Kandinska gleznām.

Savukārt sešdesmitgadīgais Florences modes mākslinieks Roberto Kavalli savā modes namā rādīja fragmentus no savas jaunās kolekcijas, kuru viņš gatavojis, domājot par gaidāmo Osakara balvas ceremoniju. Viņa priekšlikumi smalkajām Losandželosas dāmām: vakartērpi ar čūsku motīviem (ir taču Čūskas gads!), strasa rotājumiem (dārgakmeņu imitācijas) un skatītājiem galvu reibinošiem muguras izgriezumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!