Saldumi ir kārdinoši, taču tie kaitē veselībai – tā domā daudzi. Ļaunuma sakne saldumos ir cukurs, kas bojā zobus, padara cilvēku resnu un slimu. Lūk, pieci tipiski aizspriedumi par cukuru un jaunākie atklājumi, kas tos apgāž.
”Cukurs organismam laupa vitamīnus un minerālvielas”

Uztura zinātniekiem nav nekādu pierādījumu, ka normāls cukura patēriņš, kāds ir vidusmēra cilvēkiem ikdienā, noārda vitamīnus un minerālvielas. Zināmas “briesmas” draud B1 vitamīnam un kalcijam. B1 gan ir saistīts ar cukura vielmaiņu organismā, taču šajā procesā netiek patērēts. Kas attiecas uz kalciju: apgalvojums, ka cukurs “saēd” šo kauliem tik svarīgo minerālvielu, ir novecojis un neatbilst patiesībai.

”Cukurs veicina kariesu”

Kariess rodas galvenokārt tad, kad cilvēks nerūpējas par mutes higiēnu un nepatērē fluorīdu. Industriāli augsti attīstītajās valstīs dzīvojošiem cilvēkiem šāda problēma parasti nav aktuāla, tieši otrādi – cukura patēriņam paliekot nemainīgam, kariesa līmenis šajās valstīs aizvien samazinās, kā liecina jauni pētījumi.

Cukurs ir ogļhidrāts, un kariesu var veicināt ikviens ogļhidrātu produkts, arī maizē, rīsos un graudu pārslās esošā ciete. Taču tas notiek tikai tad, ja cukurs ilgstoši atrodas uz zobu virsmas, - ja zobi netiek tīrīti. Tādā gadījumā no zobu emaljas izdalās minerālvielas, kas aizsargā pret skābēm, un zobam zūd pretestības spējas pret baktērijām.

Tā var notikt, ja nepārtraukti kaut kas tiek ēsts un zobu emaljai nav iespējams ēdienreižu starplaikā atjaunoties.

”No cukura rodas slimības”

Cilvēki mēdz domāt, ka cukura diabēts un pat sirds asinsvadu slimības rodas, pārāk daudz ēdot cukuru. Vienu pārtikas produktu nevar novērtēt kā veselīgu vai neveselīgu, jo veselības stāvokli ietekmē dzīvesveids un uztura paradumi kopumā. Slimības rodas, ēdot pārāk daudz tauku un pārāk maz balastvielu.

Eksperti tomēr iesaka dienas ēdienkartē neiekļaut vairāk par vienu saldo ēdienu. Maltītes nobeigumā saldais ēdiens ir okei, jo rada labu noskaņojumu.

”No cukura ēšanas cilvēks paliek resns”

Nav taisnība. Lai cukurs organismā pārvērstos taukos, būtu nepieciešams apēst 500 gramus cukura, un kurš gan to spēj. Pētījumi liecina, ka korpulenti cilvēki ēd mazāk cukura, toties vairāk tauku, nekā tievi cilvēki.

Tiem, kuri vēlas nokristies svarā, tomēr vajadzētu ierobežot saldumu ēšanu, jo cukurs ēdienos visbiežāk ir kopā ar taukiem (šokolādē, saldējumā, kūciņās). Turklāt saldas uzkodas rada sāta sajūtu uz neilgu laiku, jo cukura līmenis asinīs ātri paaugstinās un tikpat ātri arī krītas. Drīz vien atkal rodas apetīte uz saldumiem, un cilvēks meklē kaut ko ēdamu – galu galā apēsts tiek pārāk daudz. Pilnīgi atteikties no cukura gan nebūtu labi, jo cukurs apgādā muskuļus, smadzenes un nervus ar papildus enerģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!