Foto: Shutterstock
Izvēle starp to, vai nēsāt brilles vai kontaktlēcas ir atkarīga no paša cilvēka, tā ieradumiem, dzīvesveida un, protams, redzes īpatnībām. Cilvēks var konsultēties pie acu ārsta, ko viņa redzes īpatnību gadījumā lietot, bet svarīgi ir atcerēties, ka tikai acu ārsts, var noteikt kādu briļļu vai lēcu veidu nepieciešams nēsāt.

"Galvenā atšķirība ir tā, ka brilles stāv tālāk no acs un nedod tik labu redzes asumu un tik lielu redzeslauku. Lēcas pārsvarā gadījumu tomēr dod labāku redzes asumu un redzamību. To efekts ir pietuvināts reālajai redzei. Brillēm ierobežojošais faktors ir rāmis. Cilvēki, kuri ir pieraduši nēsāt brilles, veicot tikai atsevišķas darbības, lietot lēcas būs neērtība. No acu veselības viedokļa pareizi piemeklētas lēcas nekad nebūs kaitīgas, bet cilvēkam ir jāievēro visi kopšanas un uzturēšanas noteikumi, kas dažiem liek savā gadījumā izvēlēties tomēr nēsāt brilles," atšķirības uzsver acu ārste Kristīne Neimane.

Briļļu priekšrocības:

  • Tās jebkurā brīdī, kad nav nepieciešamas, var noņemt. Domāts tad, ja tās ārsts nozīmējis tikai konkrētos gadījumos, piemēram, strādājot pie datora, vadot automašīnu vai lasot.
  • Briļļu kopšana ir vieglāka, jāuzmana, lai stikli ir tīri.
  • Lietojams kā aksesuārs.
  • Regulāri nav jāatjauno vai jāmaina stikli, kas ilgtermiņā ir daudz lētāk nekā lēcu mainīšana.
  • Nav iespējas satraumēt acs radzeni, drošākas kā bērniem, tā pieaugušajiem.
  • Ja ir jutīgas acis, kas viegli iekaist, iespējams, lēcu nēsāšana var radīt diskomfortu, tad labāk izvēlēties brilles, tās piemērotas visiem acu tipiem.

Lēcu priekšrocības:

  • Attēls ir tuvāks reālajiem priekšmeta izmēriem, nerada attēla izkropļojumu.
  • Pastāv vairāk lēcu tipi, no kuriem iespējams izvēlēties sev tīkamāko un piemērotāko, piemēram, vienas dienas lēcas, mēnesi derīgas lēcas, cietās, mīkstās lēcas. Izvēle atkarīga no dzīvesveida, redzes un acs īpatnībām.
  • Aktīva dzīvesveida piekritējiem ir daudz ērtāk lietot lēcas, jo brilles kustoties var nokrist un traucēt.
  • Cilvēkiem, kuriem vienas acs redze ir krasi sliktāka par otras, ieteicams labāk izvēlēties lēcas.
"Ir cietās lēcas un mīkstās lēcas, ja cilvēks zina, ka viņš daudz sporto, strādā darbā, kur ir asas acu kustības vai iespēja, ka lēcu var pazaudēt, tad labāk lietot mīkstās lēcas. Mīksto lēcu uzliekot, pirmajās minūtēs to jūt, bet vēlāk ātri pierod. Cietajām lēcām sākumā ir noteikts valkāšanas režīms," skaidro acu ārste.

Mūsdienās kontaktlēcas – gan mīkstās, gan cietās – tiek izgatavotas no vairāk nekā 150 dažādiem materiālu veidiem. Visizplatītākās ir mīkstās kontaktlēcas – 85% no visām. Lēcas tiek veidotas no silikonhidrogēla, ziņo acuarsts.lv.

"Ir dažāda lieluma acis, ir dažāds izliekums, sausākas, atkarībā no vielmaiņas, mitrākās, pats cilvēks sev piemērotas lēcas izvēlēties nevar. Noteikti jāsaprot, ka lēcas, kas der vienam, nederēs otram. Ir lielākā daļa radzenes izliekumu, kas ir ļoti līdzīgi, bet izmēri tomēr katram jāpiemeklē savi. Tas, ko cilvēki paši var vērtēt, cik bieži lēcas lietot. Ja lēcas tiek lietotas tikai divreiz nedēļā, tad ekonomiskāk būtu izvēlēties vienas dienas lēcas," saka Neimane.

Cik bieži jāpārbauda redze?

"Jaunam cilvēkam reizi trijos gados vajadzētu apmeklēt acu ārstu. Vesels cilvēks, kuram nav sūdzību, var doties pie ārsta reizi piecos, bet cilvēkiem ar kontaktlēcām vajadzētu reizi divos gados. Vecumā pēc 35 gadiem – reizi divos gados, pēc 40 – reizi gadā. Ārsta apmeklējumi arī ik pēc pāris gadiem ir svarīgi, bet, ja rodas problēmas, galvenais noteikums ir nekavējoties doties pārbaudīties, jo acis ir tās, kas pirmās signalizē, ka ar ķermeni kaut kas nav kārtībā, tāpēc, jo ātrāk tiks atklāta problēma, jo vieglāk to izārstēt," norāda acu ārste.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!