Foto: Shutterstock
Arvien lielāku popularitāti sabiedrības vidū iemanto ne tikai zaļais dzīvesveids, bet arī pēc iespējas dabiskāka pārtika un veselīgāks uzturs. Šai sakarā piedāvājam healthline.com apkopotus brīnumaugus, kas noderēs gan cīņā ar sauaukstēšanos un bezmiegu, gan noskaņojuma uzlabošanā un skaistākas ādas iegūšanā.

Kliņģerīte

Kliņģerīte jau gadsimtiem tiek pielietota kā pretiekaisuma un antiseptisks, kā arī dziedējošs līdzeklis, iekļaujot to ne tikai medikamentos, bet arī kosmētikas līdzekļos.

Biežākais kliņģerītes lietošanas veids ir, izmantojot to tinktūru, bet auga ziedi lietojami arī kā pārtikas krāsviela, kaltēti – tēju veidā un uzturā.

Pētījumos arī atklāta kliņģerīšu efektivitāte ļaundabīgu audzēju veidošanās novēršanā, gremošanas trakta darbības veicināšanā un ādas infekciju dziedēšanā.

Koriandrs

Koriandrs lietojams ne tikai kā īpaši aromātiska garšviela, bet arī gremošanas trakta darbības veicinātājs, atvieglojot ēdiena pārstrādāšanu. Tāpat tas atbrīvo organismu no toksiskām vielām un pat spēj iznīcināt salmonellu baktērijas.

Citronmelisa

Citronmelisa ne tikai nomierina prātu, bet arī efektīvi atbrīvo organismu no dažādiem vīrusiem un infekcijām, tai skaitā – mazina pat herpes uzliesmojumus. Citronmelisas tēja lieliski palīdzēs pret nelabumu un vēdera pūšanos, kā arī novērsīs bezmiegu un attīrīs organismu no šlakvielām.

Piparmētra

Lai gan piparmētra plaši izmantota kulinārijā tās izteiktā aromāta dēļ, mediķi apgalvo, ka tā ir vairāk pielietojama ārstniecībā. Piparmētru tēja mazina vemšanu, nelabumu un caureju, kā arī palīdz cīnīties pret stresu, un tās ziede mazina saspringušu un sāpošu muskuļu radīto diskomfortu.

Rozmarīns

Rozmarīns vairo enerģiju un optimismu, kā arī uzlabo koncentrēšanās spējas, atmiņu un veicina skābekļa pieplūšanu smadzenēm. Eksperti pat apgalvo, ka rozmarīnam ir lielāka efektivitāte nekā kofeīnu saturošiem dzērieniem, piemēram, kafijai.

Ja rozmarīnu audzē mājās – garšaugu podiņā uz palodzes, atceries, ka tā lapas jāievāc pirms auga ziedēšanas, citādi to garša kļūs rūgtena.

Deviņvīru spēks

Krāšņais deviņvīru spēks efektīvi palīdz cīņā ar elpceļu saslimšanām, piemēram, ārstējot bronhītu, kā arī tas veicina atkrēpošanu, ka klepus ir sauss un plēsošs.

Deviņvīra spēka tinktūra palīdz pie galvassāpēm, reimatisma, vēdergraizēm un zarnu iekaisumiem, savukārt s aknes sula palīdz pret drudzi, bet, samaisīta ar etiķi, lieliski dziedē apdegumus. Ziedu un lapu sula ir labs līdzeklis pret kārpām. Ziedu izvilkums ūdenī tīra ādu un dziedē izsitumus

Timiāns

Timiānam piemīt antibakteriālas un dziedējošas īpašības, kā arī to var lietot kā profilaktisku līdzekli saaukstēšanās novēršanai un imunitātes stiprināšanai. Tāpat timiāns palīdz miega traucējumu ārstēšanā un likvidē caureju.

Lavanda

Lavanda galvenokārt pazīstama kā efektīvs aromterapijas līdzeklis pret bezmiegu un depresiju. Tāpat tā mazina stresu un lieliski cīnās ar akni, kā arī dziedē saules radītos apdegumus.

Lavandu vari lietot gan kā ēterisku eļļu skaistumkopšanā un aromterapijā, gan kaltētus tās ziedus pievienot salātiem un desertiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!