Foto: Shutterstock

Vakarā netīšām aizmigi pie iemīļotā seriāla vai grāmatas ar neizņemtu tamponu? Izklausās mazvērtīgi, bet tā patiešām nav. Kā liecina portāla "Women's Health" informācija, tas var novest pie toksiskā šoka sindroma. Tāpat eksistē neskaitāmi viedokļi par to vai tualetes apmeklējuma laikā vajadzētu tamponu izņemt – "Viņa" pēta, vai tas ir sanitāri un vai vispār ietekmē sievietes veselību.

Tampona lietošanas laiks un miegs

"Women's Health" sievietes veselības eksperti skaidro, ka gandrīz visiem ražotājiem ilgākais tampona ievietošanas laiks ir līdz astoņām stundām. Parasti tas ir robežās no četrām līdz astoņām stundām, bet nekad nav garāks. Šī iemesla dēļ jau pirms ievietošanas izplāno – kad būs nākamā nomaiņa vai izņemšana.

Ņemot vērā šo faktu, teorētiski ar tamponu ir iespējams gulēt arī pa nakti, bet tikai tādos gadījumos, kad miegs nepārsniedz astoņas stundas. Tad ieteicams tamponu ievietot tieši pirms gulētiešanas, pavadīt miegā astoņas stundas un pirmajā rīta uzdevumā doties tamponu izņemt.

Ilgāka tampona lietošana var izraisīt toksiskā šoka sindromu

Ja tampons tiek lietots ilgāk nekā astoņas stundas, ir lielāka iespējamība, ka var veidoties toksiskā šoka sindroms. Tas ir samērā reti izplatīts, tomēr var rasties ne konkrēti no tampona lietošanas, bet gan baktērijas – ilgāks laika posms ar tamponu rada labvēlīgāku vidi to vairošanās procesiem, informē portāls "WebMD".

Kā skaidro portāla "Women's Health" eksperti, sindroms var beigties arī letāli. Biežākās pazīmes ir pēkšņs drudzis, vemšana un muskuļu sāpes. Ja tev ir aizdomas, nekavējoties izņem tamponu un dodies pie ārsta. Tomēr var gadīties visādi, eksperti mierina – ja kādreiz gadās aizmirst izņemt tamponu ilgāk par astoņām stundām, nevajadzētu krist panikā. Toksiskā šoka sindroms ir rets un vairs nav tik liels drauds, kā tas bija pirms 20 vai 30 gadiem.

Tampons tualetes apmeklējuma laikā

Sieviešu viedokļi dalās – kādas norāda, ka ir nepieciešams tamponu izņemt un pēc tualetes apmeklējuma ielikt atpakaļ, citas, ka pēc katras reizes jāievieto jauns tampons, savukārt vēl daļa nepievērš tam nekādu uzmanību. Kā ir patiesībā?

Kā skaidro "Women's Health" eksperti, nevajadzētu uztraukties, ka tampons ir ievietots un tā striķītis paliek slapjš tualetes apmeklējuma laikā. Tas tiek skaidrots anatomiski – nokārtošanās process norit ar vienu ķermeņa daļu, savukārt tampons tiek ievietots citā – makstī. Līdz ar to būtībā procesi norit atsevišķi un viens otru īpaši neietekmē.

Satraukumam nav pamata tieši tāpēc, ka urīns ir sterils, informē eksperti. Tāpēc tas nevar izraisīt urīnvadu infekcijas slimības. Tomēr daudzām sievietēm nepatiku sagādā tieši slapjais striķis – viens no variantiem ir to mēģināt paņemt malā, tomēr arī tas var radīt zināmu diskomfortu. Skaidrs ir viens, ka tamponu nevajadzētu mainīt arī pārāk bieži. Piemēram, ja dodies uz tualeti ik pēc stundas un katru reizi maini tamponu, tas var radīt kairinājumu un nepatīkamu sajūtu makstī, kā arī tā noteikti ir lieka naudas izmešana. Eksperti iesaka tamponu mainīt ne ātrāk kā pēc četrām stundām.

Menstruāciju laiks sievietei var sagādāt diskomfortu. Lai tā nenotiktu, izzini šo rakstu, kurā apkopoti mazāk zināmi higiēnas produkti, kas var atvieglot īpašo mēneša laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!