Foto: Shutterstock

"Labdien! Man uz ādas viscaur ir nelieli, balti plankumiņi. No sākuma bija uz rokām, bet tagad ir visur. Tā mokos jau pēdējos astoņus gadus. Pleķi nepazūd un ar katru vasaru to kļūst arvien vairāk. Sēnīte tā nav, ir pārbaudīts. Kas tas ir?" portālam DELFI jautā lasītāja.

Atbild dermatoloģe Zane Degro

"Pēc simptomu apraksta varētu domāt par pigmentācijas traucējumiem jeb vitiligo vai "daudzkrāsaino ēdi" (pityriasis versicolor).

Vitiligo ir saslimšana, kas rodas pigmentācijas traucējumu rezultātā un izpaužas kā balti, asi norobežoti, parasti simetriski bezpigmenta ādas pleķīši. Šīs slimības iemesli var būt dažādi, piemēram, iedzimtība, vairogdziedzera slimības, cukura diabēts, anēmija u.c. Lai precizētu cēloni, nepieciešami papildu izmeklējumi. Slimības ārstēšanai iespējamas vairākas metodes, tostarp ārstniecisko krēmu lietošana, ultravioleto staru terapija, lāzerterapija un arī iekšķīgi lietojami medikamenti.

Ārstēšana parasti ir ilga un turpinās līdz pigmentācijas traucējumu daļējai vai pilnīgai izzušanai. Diemžēl novēro arī gadījumus, kuri nepadodas terapijai. Īpaši grūti ārstējamos gadījumos pasaulē izmanto ādas šūnu un audu pārstādīšanas metodi un kosmētisko tetovēšanu, kas Latvijā vēl netiek lietota. Precīzai saslimšanas diagnostikai un ārstēšanas metodes noteikšanai es ieteiktu konsultēties ar dermatologu.

Otrs iespējamais slimības iemesls varētu būt raugveida sēnīte, un kaut gan paciente atzīmē, ka tā nav konstatēta, šādu iespēju nevar izslēgt. Daudzkrāsainās ēdes iemesls ir raugveida sēnīte, kas rada virspusējus ādas bojājumus un izpaužas kā gaiši ādas līmeņa plankumiņi. Visbiežāk izsitumi lokalizējas krūšukurvja, vēdera, plecu, lāpstiņu un roku ādā. Atkarībā no slimības smaguma ārstēšanā izmanto ārstnieciskos krēmus un dezinficējošos līdzekļus, kurus smagākos gadījumos kombinē ar tablešu lietošanu."

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!