Foto: Shutterstock

Nacionālais Miega fonds ASV izstrādājis jaunas, pētījumos balstītas, rekomendācijas par vēlamo miega daudzumu, īpaši ņemot vērā cilvēku vecumu.

Piemēram, cilvēkiem vecumā no 18 – 25 gadiem jāguļ septiņas līdz deviņas stundas diennaktī, bet cilvēkiem, kas vecāki par 65 gadiem – septiņas līdz astoņas. Jaunās rekomendācijas paredz arī ilgāku miegu jaundzimušajiem (14 – 17 stundas), zīdaiņiem (11 – 15 stundas), pirmsskolas vecuma (10 – 13 stundas) un skolas vecuma (8-11 stundas) bērniem.

Vienīgā kategorija, kam nav izmainīta miega ilguma rekomendācija, ir pieaugušie. Tiem joprojām ieteikts gulēt septiņas līdz deviņas stundas.
Protams, daudzi varbūt cerēja, ka zinātnieki pierādījuši, ka mums nemaz nevajag tik daudz miega un pietiktu ar, piemēram, 6,5 stundām miega, kas daudziem ir ikdiena. Tomēr – nē.
Veselīgs miegs ir ne vien ražīgas darba dienas un labas pašsajūtas ķīla, bet arī palīdz saglabāt veselību – kārtīga izgulēšanās ik nakti palīdz saglabāt sirds veselību, normālu svaru un dod vēl citus ieguvumus.

Miegs cilvēkiem ir tikpat svarīgs kā skābeklis un ūdens, uzsvērts Miega fonda rekomendācijās. Diemžēl daudzi aizmirst vai ignorē to, ka kārtīga izgulēšanās ir būtiska, lai uzturētu un saglabātu veselību, pat aizmirstot, kā tas ir, būt kārtīgi atpūtušamies. 

To, cik daudz miega nepieciešams, ietekmē arī tas, kāds ir dzīvesstils, cik smagu darbu strādājam, kur un kā guļam (piemēram, saraustīts miegs nakts dežūras laikā nebūs pilnvērtīga atpūta) un daudzi citi apstākļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!