Gluži kā tuvu draugu lokā pavadīti vakari, Čīles vīni ir lēti un patīkami. Vismaz tādi tie bija vēl nesen, kad to popularitāte vēl nebija izraisījusi viegli prognozējamu cenu celšanos. Čīles saulainais klimats ir ideāls kvalitatīva vīna darīšanai.
Pretēji lielākajai daļai Eiropas Savienības valstu, Čīlē ir atļauta zemes irigācija (apūdeņošana), turklāt čīliešu vīna ražotājiem izdevies izvairīties no vīnogulāju slimības "phylloxera", kas pirms aptuveni simt gadiem iznīcinājusi milzīgas vīnogulāju platības citviet pasaulē.

Merlot ir dominējošais Čīles sarkanvīns, lai gan klīst baumas, ka liela daļa šīs šķirnes vīnu patiesībā tiekot izgatavoti no mazpazīstamas Bordeaux šķirnes paveida Carmenère vīnogām. Tagad šis vārds būs redzams arī uz pudelēm, taču Merlot un Carmenère atšķirt ir grūti, īpaši nepieredzējušam degustētājam. Taču Čīlē veiksmīgi tiek ražoti arī Cabernet Sauvignon un mazāk pazīstamie Cabernet Franc un Italian Sangiovese vīni.

Chardonnay un Sauvignon Blanc ir lieliski baltie vīni, īpaši tie, kas izgatavoti no Kasablankas vēsākajā klimatā audzētajām vīnogām. Šobrīd ļoti aktuāla ir vīna izgatavošanas reģiona norādīšana uz pudeles etiķetes, lai gan līdz 90.gadiem bieži vien uz etiķetes rakstītais un vīnogu patiesā izcelsme ne vienmēr sakrita. Vīnu reģionālās izcelsmes atšķirības ir izteiktas, taču dažkārt šīs robežas var arī saplūst.

Ieteicamie vīni

Un pēdējais! Čīles vīni šobrīd ir ļoti modē - tāpēc parūpējies, lai tevi pamana ar Čīles vīna pudeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!