Foto: Shutterstock
Ikdienas steigā par savu veselību nav pietiekami daudz laika domāt. Cilvēks sāk uztraukties par liekā svara problēmām, kad atspulgs vairs nav acij tīkams, tomēr liekie kilogrami bieži vien var būt pirmais signāls nopietnākām veselības problēmām, piemēram, otrā tipa diabētam. Latvijā kopumā 2014. gadā jau 79986 cilvēkiem konstatēts diabēts. Lai izvairītos un laikus atklātu slimību, reizi gadā jāveic pārbaudes.

98% no endokrinologa pacientiem ir diabēta slimnieki. Aptaukošanās ir otrā tipa diabēta slimnieku problēma. Diemžēl to skaits ar katru gadu pieaug.

Proti, Latvijā kopumā 2013. gadā diabēts bija diagnosticēts 76595, bet 2014. gadā - jau 79986 cilvēkiem. Viņu šūnās ir pārāk daudz barības vielu un tās ir zaudējušas jutīgumu pret hormonu insulīnu, kas organismā nokļuvušo cukuru pārvērš glikozē. Ja glikoze neveidojas, bet cukurs uzkrājas asinīs un caur nierēm kopā ar urīnu tiek izvadīts no organisma, tad šūnu enerģētiskais bads noved pie diabētam raksturīgām slimības izpausmēm:

  • ādas jutīguma samazināšanās;
  • neiroloģiskām saslimšanām;
  • redzes traucējumiem;
  • kardioloģijas saslimšanām;
  • dažāda veida pietūkumiem.

37% no 2014. gadā reģistrētajiem slimniekiem diabēts ir raisījis komplikācijas tieši sirds un asinsvadu slimību kontekstā – tai skaitā miokarda infarktu, insultu un stenokardiju. Neproporcionāli liels ir saslimušo skaits tieši Latgalē, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Tikai pieci diabēta pacienti no 1000, kurus ārstē Rezgale, ir gatavi strikti pievērsties diētai, lai uzlabotu veselību.

"No diabēta nevar izārstēties, bet var uz kādu laiku panākt cukura normalizēšanos asinīs", skaidro poliklīnikas "Pulss 5" endokrinoloģe Inga Rezgale. "Tā ir cīņa visa mūža garumā. Tādēļ ir svarīgi domāt par veselīgu uzturu, aktīvu dzīvesveidu, kā arī lietot medikamentus. Diemžēl lielākā daļa izvēlas tikai pēdējo.''

Foto: AFP/Scanpix

Ar otrā tipa diabētu var saslimt, ja jau ģimenē iepriekšējās paaudzēs kādam ir bijusi šī problēma, gan pārslimojot dažādas vīrusa infekcijas - tai skaitā gripu.

Cukura diabētu sākotnējā stadijā nav iespējams noteikt, ja vien nav veiktas analīzes.

"Tādēļ ir būtiski vismaz reizi gadā veikt analīzes un, ja cukura līmeņa rādītājs ir lielāks kā septiņi vai ir citas mazākās aizdomas par diabētu, jādodas pie endokrinologa, kas ir tiešās pieejamības speciālists - tam nav nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums,'' paskaidro endokrinoloģe.

"Ēdot saldumus, nevar iegūt diabētu, taču no infekcijas slimībām gan," saka Rezgale, apgāžot populāro mītu. Tādēļ viņa iesaka rūdīties un stiprināt savu imunitāti, lai izvairītos no saslimšanām. Kā arī atgādina, ka dažādu neveselīgu kārumu ēšana ir pieraduma jautājums. "Viss ir galvā," uzskata ārste, jo organismam nepieciešamos vitamīnus var uzņemt, ēdot sabalansētu pārtiku un kūkas aizvietojot ar žāvētiem augļiem, kuros arī ir cukurs, kas sniedz enerģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!