Foto: Shutterstock
Iemesli, kāpēc cilvēkiem vajadzētu mazāk laika pavadīt pie datoru un viedierīču ekrāniem, ir dažādi. Ļoti bieži tiek runāts par to, ka cilvēkiem trūkst fizisko aktivitāšu, jo laiks tiek veltīts tam, lai skatītos dažādos ekrānos nevis kustoties. Tomēr tas nav vienīgais veids, kā dažādas ierīces bendē mūsu veselību – kaitīga ir arī to izstarotā gaisma.

Cilvēki ASV dienā pavada vidēji deviņas stundas, veroties dažādos ekrānos. "Health" skaidro, ka to izstarotā zilā gaisma ir kaitīga acīm. To nefiltrē ne acs lēca, ne radzene. Zinātnieki pieļauj, ka tas nodara papildu kaitējumu acīm un var veicināt makulas deģenerāciju. Tāpat vēršanās ekrānos var pārpūlēt acis, radot izmiglojušos attēlu, sausumu acīs, apsārtumu un galvassāpes.

Acis ieteicams nedaudz atpūtināt ik pēc 20 minūtēm. Pietiks, ja uz 20 sekundēm novērsīsi savu skatienu no ekrāna, lai palūkotos uz priekšmetu, kas atrodas aptuveni sešu metru attālumā no tevis.

Jāpiebilst, ka acu problēmas nav vienīgais veids, kā zilā gaisma no ekrāniem kaitē tavai veselībai. Tā ietekmē arī tavu miega režīmu, jo zilganā gaisma ietekmē veselīgam miegam nozīmīgā hormona melatonīna daudzumu, kas var izjaukt diennakts ritmu. Tā ietekmē gan miega kvalitāti, gan laiku, kas pavadīts guļot, gan iemigšanas procesu. Vairāk par to lasi šeit.

Savukārt par citiem ieradumiem, kas kaitē tavai redzei, tu vari uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!