Foto: F64
Gripa kā sezonāla rakstura slimība Latvijā parādās katru gadu, brīžiem pat sasniedzot epidēmijas apmērus. Tomēr liela daļa cilvēku joprojām nenovērtē slimības patiesos riskus – neveic profilaktiskus pasākumus un neuzsāk ārstēšanos tūlīt pēc pirmo simptomu parādīšanās. Tā par gadu no gada veiktajiem novērojumiem portālu Delfi informē "Vakcinācijas centra" pārstāvji.

Lai padarītu Latvijas sabiedrību atbildīgāku pret savu veselību, centrs uzsāk izglītojošu kampaņu, kuras laikā iedzīvotājiem būs iespēja uzzināt vairāk par gripas vīrusiem, saslimšanas simptomiem, iespējamajām sekām, ārstēšanās un profilakses iespējām.

Gripas vīrusi pasaulē ir aktīvi visu cauru gadu, taču pati slimība ir uzskatāma par sezonālu. Sezonalitāte skaidrojama ar faktu, ka vīrusa pārnešana ir ātrāka un vienkāršāka cilvēkiem rudens un ziemas mēnešos, kad ir aukstāks un mitrāks. A gripas vīrusi ir plaši izplatīti dabā, iedarbojas gan uz dzīvniekiem, gan arī uz cilvēkiem, epidēmiju laikā ir galvenais vecāku ļaužu nāves cēlonis. B gripas vīrusi, rada infekciozas saslimšanas, kuru klīniskie simptomi līdzinās A gripas vīrusu izraisītajām slimībām, epidēmiju laikā var būt nāves cēlonis visa vecuma pacientiem.

"Gripas vīrusi spēj būt dažādi un tiem ir biežas antigēnu pārmaiņas , kā rezultātā tie ir ļoti bīstami. Spēja pārstrukturēties un mainīties ir gripas vīrusu stiprā puse, tādējādi tie padara mazāk efektīvu cilvēka iepriekš iegūto imunitāti. Rodoties jaunam gripas vīrusa apakštipam, iespējama gripas epidēmijas izcelšanās, jo iedzīvotāju organismā nav pret to antivielu. Šī iemesla dēļ gripas epidēmijas atkārtojas, un tādēļ vakcīnas katru gadu jārada no jauna un tas  nenozīmē, ka vakcinācija pret gripu ir neefektīva - gluži pretēji," skaidro "Vakcinācijas centra" vadītāja Ārija  Stalbova.

Slimojot ar gripu, lielākās problēmas var radīt komplikācijas. Biežāk komplikācijas novēro vecākiem cilvēkiem, ar hroniskām slimībām pacientiem, arī maziem bērniem ar hroniskām slimībām vai vāju imunitāti. Elpošanas orgānu komplikācijas, kā bronhīts, sinusīts, otīts visbiežāk ir cilvēkiem, kuri agrāk tās jau pārslimojuši. Plaušu karsonis ir nākamā nopietnā gripas komplikācija un visbiežākais gripas izraisītās nāves cēlonis. Tāpat iespējamas arī citas komplikācijas. Vairāk par gripas komplikācijām un iespējamām profilakses iespējām lasiet: http://www.vakcinacijascentrs.lv/lat/gripas-profilakse/.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!