Foto: PantherMedia/Scanpix
Sāpes grūtniecības laikā uztrauc katru topošo māmiņu. Šodien sāp sāns, vakar vilka vēderu, bet aizvakar sāpēja mugura. Mēs labi zinām, ka sāpes nedrīkst atstāt bez ievērības, jo dažreiz tās signalizē par nopietnām problēmām grūtniecības norisē, bet dažreiz ir dabiska grūtniecības attīstības daļa. Ķermenis piemērojas un šīs pārmaiņas var radīt nepatīkamas sajūtas. Kas ir jāzina grūtniecei par sāpēm?

Grūtniecības laikā ar zāļu, tai skaitā pretsāpju zāļu lietošanu, ir jābūt ļoti uzmanīgai. No pretsāpju līdzekļiem pieļaujama un nekaitīga ir paracetamola lietošana. Līdz 12. grūtniecības nedēļai jebkuru zāļu lietošana pieļaujama tikai saskaņojot to ar ārstu.

Nekādā gadījumā sāpju remdēšanai nedrīkst lietot aspirīnu, jo tas rada pastiprinātu asiņošanu pirms un pēc dzemdībām, bet bērniņam var būt sirds un asinsvadu sistēmas darbības traucējumi. Pretiekaisuma līdzekļu lietošana grūtniecības laikā nav vēlama. Ziedes vai gelus, kas satur pretiekaisuma līdzekļus, nav vēlams lietot grūtniecības pēdējā trimestrī. Kaut gan liekas, ka šie līdzekļi ir lokāli lietojami un nevar kaitēt, tomēr tie var dot blaknes un izraisīt alerģiskas reakcijas.

Hormonālās izmaiņas

Grūtniecības laikā pastiprināti izdalās hormoni, kas atslābina audus un kaunuma kaula savienojuma jeb simfīzes skrimšļu šķiedras, kas savieno abus kaunuma kaulu kopā. Mazulis, kas aug un nospiež iegurņa pamatnes muskulatūru, kas arī ir savienota ar simfīzi, kopā var radīt asas, plēsošas sāpju sajūtas. Ja sāpes simfīzes rajonā ir ļoti spēcīgas, ārsts izrakstīs ortopēdisko elastīgo balstošo vēdera saiti, kas balstīs vēderu.

Dzemdes saišu sāpes

Dzemdes saites notur dzemdi pie iegurņa kauliem. Grūtniecības laikā tās izstiepjas, savukārt sāpes šajā gadījumā ir līdzīgas muskuļu sāpēm, vai arī, piemēram, ļoti nepatīkamām vilkšanas sajūtām cirkšņa apvidū. Sajūtas atvieglos kustībās ūdenī, peldēšanās baseinā vai profesionāļa uzraudzībā vadīta ūdens aerobika grūtniecēm. Grūtniecēm palīdz arī homeopātiskie līdzekļi Aletris Farinosa D6 un Aristolochia D 12.

Muguras sāpes

Grūtniecības laikā sāpes mugurā izraisa ne tikai pieaugošais svars, bet arī hormonu izraisītā audu un saišu atslābināšanās. Ļoti bieži grūtnieces izjūt sāpes tieši krustos jeb jostas vietā.
Pret muguras sāpēm ļoti labi palīdzēs siltas kompreses vai masāžas ar dažādu eļļu sajaukumiem. Topošajām mammām īpaši piemērotas ir jasmīna, mandarīnu, rozmarīna, skuju eļļas, kā arī pļavas ziedu vanna. Ja sāpes pastiprinās aktīvās kustēšanās laikā, tad ieteicams lietot homeopātisko medikamentu Bryonia D6. Ja pēc kustībām sāpes samazinās, tad iesaka papildus lietot homeopātisko līdzekli Rhus toxicodendron D6. Par devām jājautā aptiekāram un jākonsultējas ar ginekologu.

Krampji kājās

Krampji kājās ir vēl viena izplatīta grūtniecības problēma, kas signalizē par magnija trūkumu organismā. Dažreiz tas var izpausties arī kā paaugstināts dzemdes tonuss. Gaidot bērniņu, organisms patērē ļoti daudz magnija, tāpēc ārsti bieži iesaka papildus lietot magniju kopā ar B grupas vitamīniem, kas atslābina muskulatūru. Ja grūtniecības laikā kāju krampju sāpes pastiprinās un ir ļoti bieži, par to jārunā ar savu ārstu. Sliktākajā gadījumā magnija trūkums organismā var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības.Akūtu sāpju gadījumos apgulieties uz gultas, kājas paceliet augšup un atbalstiet tās pret sienu. Profilaksei palīdzēs arī tējkarote medus pirms katras ēdienreizes.

Tūska un piepampušas potītes

Grūtniecības laikā vēnas pārsūknē daudz lielāku asins daudzumu nekā pārējā laikā. Pārslodze var veicināt roku un kāju tūsku, bet tā kā tūskas rezultātā tiem nospiesti arī nervi, tas var radīt sāpes un nepatīkamu diskomfortu.

Piepampušu roku un pēdu gadījumos palīdzēs viegla urīndzenoša tēja - divas tējkarotes bērza lapu apliet ar ¼ litra verdoša ūdens, ļaut ievilkties 10 minūtes, pēc tam nokāst un dzert vismaz trīs tases dienā. Palīdzēs arī rīta procedūra - ieziediet kājas ar kliņģerīšu un mandeļu eļļas maisījumu, kurā pievienots pāris pilienu citronzāles ekstrakta.

Steidzami dodieties pie ārsta, ja rokas un pēdas pampst pēkšņi un ātri. Sliktākā iespējamā prognoze ir gestoze jeb preeklampsija, kas izpaužas arī ir paaugstināts asinsspiediens un olbaltumvielas urīnā.

Galvassāpes grūtniecei

Stress, sasprindzinājumi, migrēnas un citi tipiskie galvassāpju iemesli paliek arī grūtniecības laikā. Pirmajā grūtniecības trimestrī papildus nāk vēl daži iemesli - hormonālās izmaiņas, paaugstināts asinsspiediens un aktīvāka asins cirkulācija. Otrajā trimestrī galvassāpes parasti mazinās vai atkāpjas pavisam, jo stabilizējas hormonu līmenis, un mūsu organisms pie pārmaiņām ir pieradis, aklimatizējies.

Pēkšņu sasprindzinājumu vai migrēnveida galvassāpes var atvieglot lavandas eļļa, kuru ierīvē skausta un deniņu rajonā. No ķīniešu medicīnas ir zināms vēl viens ļoti efektīvs padoms – pāris minūtes ilga akupresūras punkta masāža pēdās (punkts atrodas starp pēdas pirmo un otro pēdas kauliem). Palīdz arī tase espresso ar citronu. Pret galvassāpēm grūtnieces drīkst lietot paraceptamolu. Grūtniecības laikā nedrīkst lietot Ibumetīnu.

Grēmas un sāpes rīkles rajonā

Gandrīz visas sievietes grūtniecības pēdējās nedēļās izjūt sāpes kaklā, ko rada spēcīgas grēmas jeb skābes atvilnis no kuņģa. Īpaši spēcīgas grēmas ir nakts laikā, jo guļus stāvoklī kuņģa skābe vēl vairāk kairina barības vadu. Grēmas mazina kāpostu sula, labi sakošļāti lazdu rieksti, vērmeļu tējas malciņš pirms ēdienreizēm. Konsultējaties ar ārstu par to, kurus no aptiekās nopērkamajiem medikamentiem drīkstat lietot.

Zobu sāpes grūtniecības

Hormonālās pārmaiņas organismā grūtniecības laikā ietekmē arī zobu un smaganu stāvokli. Smaganas var sākt asiņot, pat sāpēt. Lai pasargātu smaganas no kairinājuma, grūtnieces mēdz izdarīt nepareizu lēmumu – sāk smaganas un zobus tīrīt retāk un maigāk. Taču tas var izraisīt visai tālejošas sekas – kariesu, smaganu iekaisumu un paradontozi.

Lai mazinātu smaganu iekaisumu, var skalot mutes dobumu ar kumelīšu novārījumu vai remdenu ūdeni. Vislabāk ir apmeklēt zobārstu, kas ieteiks, kā cīnīties pret asiņojošām smaganām. Mājas apstākļos nekaitīgs līdzeklis ir neļķes eļļa, kuru uzliekot uz sāpošās vietas, uz brīdi var apturēt smaganu un pat zobu sāpes. Pulsējošu zobu sāpju gadījumos lieto homeopātisko līdzeklis Coffea D4, bet ja sāpes ir durstošas, tad Coffea D12.

Nepatīkamā problēma – hemoroīdi

Grūtniecības laikā asinsvadu sieniņas kļūst elastīgākas. Tas ir iemesls, kāpēc paplašinās kāju vēnas un parādās hemoroīdi. Pēc dzemdībām šīs nepatīkamā problēma parasti pāriet pati no sevis, bet profilaktiski iesaka ļoti daudz dzert un lietot uzturā daudz balastvielas. Lai novērstu hemoroīdu parādīšanos, reizi dienā 15 minūtes var pasēdēt ozola mizas novārījuma vanniņā. To pagatavo, vienam litram auksta ūdens pievienojot 2 – 3 ēdamkarotes ozola mizas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!