Foto: Shutterstock
Ar locītavu sāpēm saskaras ļoti daudzi cilvēki, un tā nav problēma, kas parādās tikai pusmūžā vai vēlāk. Iemesli locītavu sāpēm var būt dažādi, tāpēc nepatīkamos simptomus ignorēt nedrīkst. Tāpat ikvienam cilvēkam, neatkarīgi no tā, vai viņš ir saskāries ar locītavu sāpēm, ieteicams pievērst uzmanību paradumiem, kas pastiprina vai izraisa šo problēmu.

Vai zināji, ka pastāv virkne ieradumu un darbību, kas var saasināt vai izraisīt locītavu sāpes? Veselībai kaitē ne tikai mazkustīgs dzīvesveids, uzturvielu trūkums un liekais svars, bet arī tādas darbības, kā viedtālruņa izmantošana, lai rakstītu, un smēķēšana. Iedvesmojoties no "Web Md" un "Everyday Health", piedāvājam iepazīties ar ieradumiem un darbībām, kas kaitē locītavu veselībai un var radīts sāpes.

Sāpju ignorēšana

Foto: Shutterstock
Sāpes locītavās var liecināt par to bojājumiem vai slimībām, kas netiek ārstētas vispār vai kuru ārstēšanā ir trūkumi. Neatkarīgi no tā, kāpēc tavas locītavas sāp, nepatīkamo sajūtu ignorēšana noteikti nav laba ideja. Protams, ikvienam no mums reizi pa reizei kaut kas sāp, bet ja sāpes ir regulāras vai ilgstošas, netēlo stiprinieci, kas visu var izturēt un nebaidās no sāpēm. Ieklausies savā ķermenī un dodies pie ārsta. Sāpes ir veids, kā ķermenis tev vēsta – kaut kas nav kārtībā.

Ja ārsts atrod problēmu un sniedz ieteikumus sāpju mazināšanai, neatliec to uz vēlāku, jo tikai tā tu sevi vari pasargāt no problēmām.

Fizioterapeite Inga Veinberga skaidro, ka ir cilvēki, kas izjūt sāpes locītavās izmaiņu laikapstākļos dēļ. Tomēr arī viņiem ir nepieciešams apmeklēt ārstu, lai pārliecinātos, ka ar viņu veselību viss ir kārtībā, un izprastu sāpju rašanās cēloni. Ar sāpēm locītavās jokot nevajadzētu, jo tās var liecināt par nopietnām slimībām. Sāpju ignorēšana pasliktinās locītavu stāvokli un vispārējo veselību.

Par to, kādas slimības var izraisīt sāpes locītavās, lasi šeit.

Pārmērīga viedtālruņa izmantošana, lai rakstītu

Foto: Shutterstock
Jā, tieši tā – viedtālruņa lietošana var būt kaitīga tavām locītavām. Tas ir vēl viens iemesls, lai satiktos ar saviem draugiem tā vietā, lai sarakstītos sociālajos tīklos vai ar īsziņām. Rakstīšana, izmantojot viedtālruni, var ietekmēt gan nelielās locītavas, piemēram, pirkstu un plaukstu, gan plecus un citas ķermeņa daļas. Problēmas rada tas, ka tu praktiski visu laiku, kamēr raksti, atrodies vienā un tajā pašā pozā.

Lai pasargātu locītavas, pārtrauc rakstīšanu ik pēc divām-trim minūtēm, bet, ja sāpes jau liek par sevi manīt, tad centies no šīs aktivitātes pēc iespējas izvairīties. Centies zvanīt, nevis rakstīt, un gadījumos, kad saruna ir garāka par piecām minūtēm, ieteicams izmantot brīvroku sistēmu. Tāpat mēģini mainīt ķermeņa un roku pozu: uzraksti pāris teikumu, turot tālruni rokās, bet tad novieto to uz galda un turpini rakstīt. Neraksti tikai ar īkšķiem – kad tālrunis novietos uz līdzenas virsmas, rakstīšanai izmanto rādītājpirkstus.

Mazkustīgs dzīvesveids un liekais svars

Foto: Shutterstock
Mazkustīgs dzīvesveids un liekais svars nenāk par labu veselībai, un tie kaitē arī tavām locītavām. Tavam ķermenim ir nepieciešamas kustības, un to trūkums ietekmēs veselību pat tad, ja tev nav liekā svara problēmu. Tev nav jākļūst par fitnesa fanātu vai jāskrien maratons. Pats galvenais ir vienkārši nepavadīt savu dzīvi bez kustībām. Ilgstoša atrašanās nekustīgā pozīcijā nogurdina muskuļus un uzliek papildu slodzi locītavām uz skrimšļiem.

Ja tev ir sēdošs darbs un lielākā daļa dienas tiek pavadīta pie datora, centies reizi 10-15 minūtēs mainīt savu pozu un izstaipīties. Tas uzlabos asinsriti, atslābinās muskuļus un samazinās locītavu saspringumu.

Lai arī mazkustīgums ir neveselīgs, neskatoties uz to, cik tu sver, liekais svars var radīt papildu problēmas locītavām. Jo lielāks tavs ir, jo lielāka slodze jāpanes tavām locītavām, īpaši tas attiecas uz gurniem, ceļiem un muguru. Lai uzlabotu savu vispārējo veselību, kā arī samazinātu sāpes locītavās, izrunā ar speciālistu savu uztura režīmu un fizisko aktivitāšu plānu, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem, ja tev tādi ir.

Locītavām par labu noteikti nāks aktivitātes ūdenī - apsver iespēju brīvajā laikā doties peldēt uz baseinu.

Pārspīlēta un neapdomīga trenēšanās

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai palīdzētu locītavām un justos labi, kustēties var un vajag, tomēr ir svarīgi nepārspīlēt un to darīt pareizi. Intensīvi kardio treniņi, skriešana un lēkšana var traumēt tavas locītavas. Ja jau sāp locītavas, rūpīgi padomā pirms dodies skriet vai vairāku stundu ilgā pastaigā. Tāpat necenties pārspīlēt, uzsākot treniņus. Sāc pamazām un ļauj organismam pierast pie slodzes.

Lai locītavas būtu veselas un stipras, nepieciešams izpildīt arī spēka vingrojumus, kas stiprina tavus muskuļus. Ja muskuļi, kas aizsargā locītavas, ir spēcīgi, tām jānes mazāka slodze. Ja pareizi trenēsies un tavā treniņu plānā būs pietiekami daudz spēka vingrojumu, tu varēsi paveikt daudz vairāk, nebaidoties, ka tavas aktivitātes kaitēs locītavām.

Ja vēlies stiprināt savas locītavas, šeit un šeit tu vai iepazīties ar vingrojumiem, kas to palīdzēs izdarīt.

Atceries, ka arī ikdienā veiktās kustības var kaitēt locītavām, piemēram, pārāk lielu smagumu cilāšana un staigāšana ar ļoti smagu somu. Ja vēlies saglabāt locītavas veselas, nepārpūlies un seko līdzi tam, lai tas somas svars nepārsniegtu piecus procentus no tava ķermeņa svara.

Smēķēšana

Foto: Shutterstock
Šķiet, ka smēķēšana patiešām ir viens no kaitīgākajiem ieradumiem, kāds vien var būt. Jau rakstījām, ka tā kaitē nierēm, plaušām, aknām, sirdij un smadzenēm. Izrādās, kaitē arī locītavām un mugurai, jo cigaretēs esošās vielas sašaurina mazos asinsvadus, kavējot locītavu apasiņošanu. Būtiski atcerēties, ka kaitīgi ir visi tabakas izstrādājumi – cilvēki, kas smēķē vai lieto cita veida tabakas izstrādājumus, ir pakļauti daudz lielākam riskam iedzīvoties locītavu problēmās līdz 30 gadu vecumam nekā tie, kam šī kaitīgā netikuma nav.

Smēķēšanu īpaši ieteicams ir atmest cilvēkiem, kam jau ir locītavu problēmas, tas būtu noteikti jādara, ja ciet no reimatoīdā atrīta. Cigaretēs esošās vielas samazina efektivitāti zālēm, ko izmanto šis slimības ārstēšanai un pacientu dzīves kvalitātes uzlabošanai. Ja vēlies justies labi, atmet smēķēšanu. Šeit tu vari uzzināt, ko to izdarīt.

Nepareizs un nepilnvērtīgs uzturs

Foto: Shutterstock
Lai tavi kauli būtu stipri un veseli, tev nepieciešams kalcijs un D vitamīns. Abas šīs vielas var uzņemt ar uztura palīdzību, tāpēc veselīgs un pilnvērtīgs uzturs ir atslēga ne tikai vispārējai labsajūtai, bet arī, lai izvairītos no locītavu sāpēm. Būtiski, ka D vitamīns nepieciešams arī muskuļu spēkam, bet muskuļi palīdz aizsargāt locītavas.

To, vai tavā organismā pietiek kalcija un D vitamīna, ir iespējams noskaidrot, veicot analīzes. Kalciju ir iespējams atrast ļoti daudzos produktos, piemēram, mandelēs, cūku pupās, brokoļos, lasī, zaļajos lapu dārzeņos, sierā un citur. Par to, kur meklēt kalciju, tu vari lasīt šeit. Lai arī D vitamīnu var uzņemt, atrodoties saulē, speciālisti iesaka to uzņemt ar uzturu, piemēram, ēdot sēnes, zivis, jūras produktus un olas. Par to, kādos produktos atrodams D vitamīns, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!