Mikroviļņu krāsnis pie mums parādījās deviņdesmito gadu sākumā. Sākotnējie aizspriedumi un bailes no mikroviļņiem nu ir mazinājušies un daudzās mājas virtuvēs atrodas mikroviļņu krāsns. Kādā veidā mikroviļņi sasilda ēdienu un kam vajadzētu pievērst uzmanību?
Atšķirībā no tradicionālajām ēdiena gatavošanas metodēm, kur siltums no ārpuses tiek pārnests uz pārtikas produkta virsmu, mikroviļņu krāsnī tiek radīts elektromagnētiskā sprieguma lauks. Tajā esošie elektromagnētiskie viļņi ar savu enerģiju uzsilda pārtikas produktu.

Mikroviļņu frekvence viļņu un staru spektrā atrodas starp infrasarkanajiem un radioviļņiem. To enerģija ir daudz vājāka par bīstamajiem rentgena stariem. Līdz ar to mikroviļņu skartajā vielā nenotiek ķīmiskas reakcijas. Tā kā mikroviļņi pārtikas produktos pilnībā pārvēršas siltumā, ēdienā nepaliek ne bīstami sašķelšanās produkti, ne starojums.

Starojums neizkļūst ārpus mikroviļņu krāsns

Mikroviļņi var būt kaitīgi cilvēka veselībai tikai tad, ja tie ar lielu intensitāti skar cilvēku. Taču mikroviļņu krāsniņas tiek ražotas tā, lai mikroviļņu starojums neizkļūtu ārpusē.

Kā tiek ietekmētas uzturvielas un garša?

Līdzšinējie pētījumi liecina, ka mikroviļņu ietekmē radītās uztura vērtību izmaiņas aptuveni atbilst parastajām ēdiena gatavošanas metodēm.

  • Dārzeņu gatavošanai vislabāk der uzturvielu saudzējošās gatavošanas metodes – vārīšana, tvaicēšana un sutināšana. Tomēr ar pareizi noregulētu mikroviļņu režīmu un nelielu ūdens piedevu dārzeņu šūnu struktūra un aromāts saglabājas labāk nekā izmantojot parastās gatavošanas metodes.
  • Saldēto ēdienu atkausēšana mikroviļņu krāsnīs ir ne tikai ātrāka, bet arī sniedz priekšrocības, ja atsevišķas personas dažādos laikos vēlas siltu maltīti. Tā kā mikroviļņu krāsnī iespējams ātrāk uzsildīt mazākas porcijas, mazāk pārtikas produkta sastāvdaļu iet zudumā.
  • Lai novērstu ēdiena virsmas sakalšanu, ēdienus pirms uzsildīšanas vajadzētu apklāt. Nevajadzētu apklāt vienīgi olā un rīvmaizē apviļātos ēdienus, jo citādi šī kārtiņa izkusīs.

Remdeni uzsildīts ēdiens var būt bīstams

Ne vienmēr ir pietiekami uzsildīt ēdienu tikai līdz patēriņa temperatūrai (60 līdz 65 grādiem). Lai nogalinātu tādus slimību izraisītājus kā salmonellas baktērijas, nepieciešama vienmērīga ēdiena uzsildīšana līdz 70-80 grādiem. Gatavojot maltīti no higiēniski nedrošiem produktiem, piemēram, mājputnu vai jūras produktiem, ēdiens ir jākarsē desmit minūtes 70-80 grādu temperatūrā. Remdenā temperatūrā patogēnās baktērijas var pat savairoties.

Pirms ēšanas dažreiz jāparūpējas arī par ēdiena atdzesēšanu. Bērnu ēdiens pēc sakarsēšanas mikroviļņu krāsnī ir pamatīgi jāsakrata vai jāapmaisa un visbeidzot rūpīgi jāpārbauda tā temperatūra. Tā kā pēc uzsildīšanas trauki no ārpuses vēl šķiet vēsi, vecāku neuzmanības dēļ mazuļi bieži gūst mutes un rīkles apdegumus.

Lasi vēl: Kā ēdiena sildīšana mikroviļņu krāsnī ietekmē ēdiena kvalitāti?
Kā uzglabāt un uzsildīt iepriekšējās dienas ēdienu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!