Foto: Panther Media/Scanpix

Ceturtdien, 11. maijā, Eiropā un arī Latvijā tiks atzīmēta Eiropas Insulta diena. Tās ietvaros pacientu biedrība "ParSirdi.lv" aicina iedzīvotājus uz informatīvu pasākumu par insulta profilaksi, informē biedrības pārstāve Dita Bukovska. Viens no pasākuma mērķiem ir pievērst sabiedrības uzmanību insulta riska faktoriem.

"Eiropas Insulta dienā vēlamies atgādināt, ka insults ir slimība, kas var skart ikvienu. Lai gan šī saslimšana ir vairāk izplatīta cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma, nereti par insulta upuriem kļūst arī jauni cilvēki. Ikviena rokās ir rūpes un atbildība par paša veselību, sākot no veselīga dzīvesveida un beidzot ar regulārām veselības pārbaudēm," stāsta "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa.

Insulta riska faktori, kurus var ietekmēt samazinot vai ārstējot, ir augsts asinsspiediens un paaugstināts holesterīna līmenis asinīs (īpaši zema blīvuma holesterīna), mirdzaritmija, cukura diabēts. Pastāv arī riska faktori, kas ir saistīti ar dzīvesveidu, piemēram, smēķēšana, nepietiekama fiziska aktivitāte, aptaukošanās, nepareizi ēšanas paradumi, pārmērīga alkohola lietošana un smēķēšana. Tiesa, ne visus riska faktorus ir iespējams ietekmēt – lai arī ciest no insulta var jebkurā vecumā, cilvēkiem gados šis risks ir lielāks.

Ikviens interesents 11. maijā no pulksten 14 līdz 17 ir aicināts uz Latvijas Universitātes galveno ēku (Raiņa bulvāris 19, Rīga), kur foajē notiks Eiropas Insulta dienai veltīts pasākums. Tā laikā iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas noteikt cukura un holesterīna līmeni asinīs, izmērīt asinsspiedienu un pulsu, kā arī konsultēties par mirdzaritmijas risku. Tāpat varēs saņemt konsultācijas par insulta riska faktoriem, simptomiem un profilaksi. Pasākumu organizē Latvijas Universitātes Neiroloģijas un neiroķirurģijas zinātniskais pulciņš sadarbībā ar biedrību "ParSirdi.lv".

Insults ir pēkšņs smadzeņu asinsrites traucējums. Tas ir saistīts ar smadzeņu vielas bojājumiem un funkciju traucējumiem. No tā, kuras smadzeņu daļas skartas, ir atkarīgi insulta simptomi, taču visbiežāk insulta gadījumā ir vērojams pēkšņs samaņas zudums, atmiņas un runas traucējumi, redzes dubultošanās un vemšana, locekļu nejutība vai paralīze - parasti vienā ķermeņa pusē.

Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!